A szakma legjobbjai oktatnak a MUISZ és a Magyar Turizmus Akadémia új képzésén

Forrás: turizmus.com

 2022. december 01. 17:39

„Utazási irodai értékesítés a digitalizáció világában” címmel indít gyakorlatias és interaktív szakmai képzést a Magyar Utazási Irodák Szövetsége és a Magyar Turizmus Akadémia. A 8 alkalmas, hiánypótló tréning a gyakorlatban azonnal alkalmazható és szerteágazó ismeretekkel gazdagítja a résztvevőket.

A szakmában dolgozók piaci ismereteinek frissítését, valamint az új munkavállalók komplex betanításának meggyorsítását céljaként megfogalmazó képzést december elsején, webinár előadás formájában mutatták be az érdeklődőknek.

Ahogy azt Bacsi Krisztina, a Magyar Turizmus Akadémia szakmai vezetője bevezetőjében hangsúlyozta, az utazási irodai tevékenységet és az abban lezajlott változásokat minden irányból megvilágító, naprakész ismereteket nyújtó képzés a feladatmegoldásra és interakcióra épít, rendkívül gyakorlatias, akár már másnap jól hasznosítható tudást ad. Választ ad a gyorsan változó piaci viszonyokra, melyek napról-napra új kihívást támasztanak a kollégák elé, és elmélyíti a digitális világban való jártasságot. A friss, aktualitásokkal teli program létrehozásáról Nyúl Erika, MUISZ kulturális és képzési osztályának vezetője elmondta: a MUISZ és a MTA között egy éve kezdődött el a párbeszéd arról, hogy az ágazatot megtépázó koronavírus után, a kihívásokkal teli makrogazdasági környezetben és a digitalizáció előretörésének hajrájában hogyan tudnak segítséget nyújtani az utazási irodáknak.

A munkaerővándorlás megállítása és a pályakezdők korszerű tudással való felvértezése éppúgy céljaik között szerepelt, mint a friss tudás átadása az ágazatban több éve tevékenykedők számára. Hosszú műhelymunka során dolgozták ki a 4 fő témát (Utazási irodai alapismeretek; Értékesítési csatornák, fókuszban az online tér; Ügyféllel/Utassal való kommunikációs ismeretek & Upselling és panaszkezelés; Partnerkommunikáció) 8 alkalom során körbejáró képzés tematikáját, melyet maguk az előadók mutattak be a webinár során.

 

Az alapoktól a legfrissebb ismeretekig

Hóka Péter, a Miki Travel CEE Kft. ügyvezetőjének tapasztalata szerint az újonnan belépők saját feladataikat gyorsan elsajátítják, átfogó turisztikai alapismereteik azonban sokszor hiányoznak. Hogyan lehet a motivációból utazási termék? Hogyan jutunk el az értékesítésig? A szakember a kérdéseket körbejárva, a motiváció felől közelítve beszél majd a hallgatóknak az utazási irodai alapismeretekről, az utas és az utazási csomag fogalmáról, bemutatva az utazási irodák működését meghatározó feltétel- és keretrendszereket, a ki- és beutaztatást, a konferencia, valamint a MICE szegmenst is. Szó esik arról, milyen szerződésekkel és dokumentumokkal dolgoznak az irodák, hogyan változtak ezek a digitális világban és milyen szoftverek támogatják előállításukat.

digitalis_utazas_tervezes_123rf

„Utazási irodai értékesítés a digitalizáció világában” címmel indít gyakorlatias és interaktív szakmai képzést a Magyar Utazási Irodák Szövetsége és a Magyar Turizmus Akadémia

Fotó: 123rf.com

Békefi Veronika egyetemi oktató kedvenc témáját, az értékesítés lehetőségeit, formáit és ezek változásait járja majd körbe, hazai és nemzetközi példákkal magyarázva az alapfogalmakat, érintve a határon átnyúló szervezés és azalvállalkozók fogalmát, szerepét, felelősségrendszerét. Szó esik majd az utas fogalmának megváltozásáról, az új értékesítési csatornákról és az ezekhez való alkalmazkodásról is.

Az adózási és pénzügyi ismereteket szintén gyakorlati példákon keresztül igyekszik majd átadni Tuka Marianna, az OTP Travel Kft. pénzügyi szakértője, rávilágítva azokra az adózási ismeretekre, melyek az utazási irodák sikeres működéséhez elengedhetetlenek. A szakember az ÁFA-kérdés mellett a devizaárfolyamokra is nagy hangsúlyt fektet, útbaigazítást ad számlázási kérdésekben, tisztázva a bevétel, a költség, az árrés és az eredmény fogalmát és különbségét.

Hogy hogyan erősítheti meg egy iroda a digitális jelenlétét, és hogyan jelenthetnek segítséget a szakmában dolgozók számára a digitális megoldások, arról Suszter Zoltán, a Schuster Consulting System igazgatója beszél a képzés során. Az utasoknak nyújtott információk, ezek átadása és a különböző foglalási rendszerek használata éppúgy szóba kerül majd, mint az ajánlatírás sablonizálása, ezek feldolgozása és a szerződéselfogadás feltételeinek működtetése az online világban. A hallgatók a feladatkövetéssel és a beépített kommunikációs rendszerekkel kapcsolatban is gyarapíthatják tudásukat.

Az utazási irodák számára kifejlesztett ügyviteli rendszerek működését a Nagy Utazás program működésén keresztül mutatja majd be Folt János, a Foltnet Kft. ügyvezetője, megismertetve a hallgatókkal a munkafolyamatokat és a rendszer lehetőségeit, legyen szó viszonteladóról, egyéni utakat szervező, kisebb irodáról vagy nagy kontingenseket kezelő vállalkozásról. A gyakorlati feladataikat a képzésen résztvevők egy új, fejlesztés alatt lévő programban oldhatják meg.

A résztvevők aktív bevonásának fontosságát emelte ki Tóthné Márton Gabriella módszertani vezető, a Magyar Turizmus Akadémia stratégiai partnere is. Előadása az emberi tényezőre és a kommunikációra helyezi át majd a hangsúlyt, kitér a személyes és telefonos kapcsolat optimalizálására, az e-mailes kommunikáció szabályaira, az egyes utas/ügyféltípusra szabott kommunikációs kisokos összeállítására. Kiemelten foglalkozik az upsellinggel és a panaszkezeléssel, komplex szituációs gyakorlatok során, tréner segítségével begyakorolva a lehetséges megoldásokat.

Az utolsó alkalom során Bacsi Krisztina a partnerrel való találkozásra és az eredményes tárgyalás lebonyolítására, a lehetséges prezentációs technikákra készíti fel a résztvevőket.

A 2023. január 20. - 2023. március 24. között megtartott, munkaidőbe jól beilleszthető képzés teljes leírása megtalálható a MTA weboldalán. Jelentkezési határidő: január 13.