Több milliós elérésű influenszerekkel népszerűsíti Budapestet az MTÜ

Forrás: turizmus.com

 2024. április 10. 16:32

A tavaszi kampány részeként új marketingaktivitással célozza a minőségi utazók újabb generációit a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A jelenleg is zajló nemzetközi kampány fő célja a főszezoni foglalások élénkítése, ennek egyik új eleme a Budapest Influencer Trip.

A háromnapos eseménysorozat olyan nemzetközi és hazai közösségimédiás tartalomgyártókat csábít a fővárosba, akiket a turisztikai szempontból kiemelten fontos Y és Z generáció tagjai leginkább követnek. A programterv véglegesítéséhez budapesti szolgáltatók csatlakozását várják. A részletekről Könnyid Lászlót, a MTÜ vezérigazgatóját kérdeztük.

Milyen marketingaktivitásokkal van jelen jelenleg a nemzetközi piacokon az MTÜ?

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint ez az időszak az inspirációszerzés ideje, számos turista ekkor tervezi meg későbbi utazásait. Ez az első három-négy hónap fontos tehát az év egészére nézve, hiszen az ekkor keletkezett foglalások erőteljesen meghatározzák a főszezoni kapacitás-kihasználtságot és az őszi utazási döntéseket is. A jól időzített kampány így jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy erős nyári szezont, illetve évet is zárhassanak a hazai turisztikai szolgáltatók. Célunk ezért az volt, hogy több platformon is jelen legyünk tavasszal. Az öt legfontosabb küldőországban indítottunk már márciusban nemzetközi forgalomélénkítő kampányt. A hat héten át tartó intenzív marketingakció több, országonként és célcsoportonként változó téma köré épül, így minden utazót a korosztályának és érdeklődési körének megfelelő üzenettel ösztönzünk Magyarország meglátogatására. A nemzetközi turisták által legismertebb hazai desztinációk révén hívjuk fel az útkeresők figyelmét Magyarországra, mint sokszínű úti célra.

A fővároson keresztül az egész ország is ismertebb lehet külföldön

Fotó: MTÜ

Mi motiválta, hogy új platformok bevonásával kísérletezzenek a vendégszerzésben?

Nagyon fontosnak tartom, hogy az adatok alapján folyamatosan kövessük az utazók foglalási szokásait és a marketingtrendeket. Például azt tapasztaljuk, hogy az Y és a Z generáció a klasszikus média eszközökkel már kevésbé érhető el. Pedig a 25-40 éves korosztály megszólítása különösen fontos a turisztikai szolgáltatók számára: az NTAK-ból az is látható ugyanis, hogy a fiatal felnőttek súlya egyre növekszik Budapest vendégeinek körében. Ennek elsődlegesen az lehet az oka, hogy az Y generáció képviselői jellemzően már stabil karrierrel rendelkeznek, ami több szabadidőt és szélesebb anyagi lehetőségeket biztosít számukra, így nyitottak az utazásra. Ugyanakkor megszólításukhoz − ahogyan a megváltozott médiafogyasztási szokásaik miatt a Z generáció esetében is − új megközelítést kell az MTÜ-nek alkalmaznia. Mivel őket már a közösségi médián keresztül lehet hatékonyan elérni, kézenfekvő volt, hogy azokkal az influenszerekkel működjünk együtt, akiknek posztjait százezrek vagy milliók nézik világszerte, hiszen ezek a tartalomelőállítók követőik úti cél választását is hatékonyan befolyásolhatják.

Könnyid László: Budapest élménykínálatának legjavát szeretnék megmutatni az influenszereken keresztül a Y és Z generációnak

Fotó: MTÜ

Mi tehát ez az új marketingeszköz?

A nemzetközi kampány részeként pilot jelleggel egy korábbi mintákon alapuló, de újszerű eseménysorozatot tartunk május 22–24. között, melyre olyan nemzetközi és hazai influenszereket várunk, akik ezt a klasszikus eszközökkel nehezen elérhető korosztályt tudják megszólítani. A Budapest Influencer Tripre több mint tíz nemzetközi küldőpiac mintegy 50 bloggerét, vloggerét és további 100 hazai tartalomgyártót hívunk meg. Az eseménysorozat során szeretnénk a város legjobb arcát bemutatni, így a főváros magas kategóriájú szolgáltatásainak és élménykínálatának legjavát, egyfajta "Budapest best selectiont" összeállítani a résztvevők számára. A zene és a művészet kiemelt szerepet kap a programban, nemzetközi szinten elismert előadók és művészek lépnek majd fel, így a kedvelt tartalomgyártók benyomásain és átélt pillanatain keresztül világszerte azok is képet kaphatnak Budapest izgalmas, megújult turisztikai kínálatról, akik eddig még nem jártak hazánkban. Segítségükkel a már most is jelentős, fiatal nemzetközi turisták számát egy minőségi vendégélményt kereső, magasabb költési hajlandósággal bíró Y generációs vendégkörrel bővíthetjük. A kezdeményezés így remekül kiegészíti azt a nemzetközi kampányt, amely jelenleg is zajlik a hagyományos csatornákon.

Budapesti szolgáltatók jelentkezését várja az MÜ

Fotó: MTÜ

Ez tulajdonképpen a szakma által jól ismert study tourok újragondolása?

Igen. Azzal a különbséggel, hogy újságírók helyett ezúttal közösségimédiás influenszereket hívunk látogatóba. A korábbi tanulmányutak eredményessége nehezen volt mérhető és a sajtómegjelenések is tág keretek között, eltérő időpontokban láttak napvilágot. A közösségi médiára felkerülő tartalom sokkal egzaktabban mérhető, mind hatékonyságban mind pedig elérésben, mint mondjuk egy nyomtatott megjelenés, vagy egy óriásplakát. A közel egy időben megjelenő tartalmak hatványozott láthatóságot eredményeznek, mivel egy felhasználót többszörösen érhetnek el a posztok a programban részt vevő szolgáltatásokról, szállodákról, kulináris élményekről, unikális helyszínekről, vagy programokról. Mindezek mellett ezek az influenszervideók később is felhasználhatók lesznek az év során a főváros és Magyarország promóciójában. Az ilyen eseménysorozat nem példa nélküli: Eindhoven, Helsinki, Hága vagy Miami is élt már ezzel az eszközzel, melyek hatékonyságát nemcsak a szolgáltatók foglalásai, hanem több marketingszakmai díj is alátámasztja.

Hogyan áll össze a Budapest Influencer Trip kínálata?

Jó ideje hangoztatjuk az MTÜ-nél, hogy a hazai turizmus további fejlődéséhez lépés- és szemléletváltásra van szükség. Minden korábbinál szorosabb együttműködésre az állam és a szolgáltatói szektor között, amelyet kiegészít a szolgáltatók aktív, sőt proaktív piaci jelenléte, amiben egyre hangsúlyosabban jelenik meg a hálózatosodás, a közös stratégia és érdekek mentén szerveződő tudatos desztinációs gondolkodás. Jó példája ennek ez az esemény is, hiszen az MTÜ biztosítja a kereteket, de a program kialakításába partnerként vonjuk be a szakmai szereplőket, szolgáltatókat. A háromnapos rendezvény végső helyszín-, program- és attrakciós kínálatának kialakításában a fővárosi szolgáltatók is részt vehetnek. Csatlakozási szándékukat, ingyenes vagy kedvezményes ajánlataikat egy online jelentkezési lap kitöltésével jelezhetik, közülük pedig a szakmai koncepcióhoz leginkább illeszkedő szolgáltatókat választjuk ki, illetve egyes szolgáltatások esetében a tartalomgyártó influenszerek választanak a számukra legizgalmasabb termékek közül.

Budapest az ország első számú úti célja, a nemzetközi kampányokban is hangsúlyosan megjelenik

Fotó: MTÜ

Az MTÜ kereteket biztosít, ami egy lehetőség a vállalkozások számára. Jelentkezni április 15-ig lehet. Azért ilyen gyorsan, mert a következő hetekben már több szakmai workshopot szeretnénk tartani, amelyen tájékoztatjuk az érintetteket a rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalókról.

Visszatérő szakmai kérdés, hogy miért elsősorban Budapestet kínálják a külföldieknek?

Budapest az ország első számú úti célja, amit jól mutat, hogy Magyarország külföldi vendégforgalmának 76 százaléka itt keletkezik. A nemzetközi kampányokban ezért hangsúlyosan is jelenik meg. Egyébként is, minél távolabbi küldőországról van szó, az utazók annál inkább a fővárossal azonosítják egész Magyarországot. Éppen ezért kifejezetten eredményes, hogy Budapesttel ragadjuk meg a nemzetközi turisták érdeklődését, de vele együtt az egész országra, mint sokszínű úti célra irányítjuk valójában a figyelmet. Hiszen a cél az, hogy egész Magyarországra hívjuk a vendégeket. A turizmus szereplői szerintem pontosan értik ezt: ami jó Budapestnek, az jó az egész országnak, az egész turisztikai szakmának.