Mi az a bűncselekmény, és mi a teendő, ha gyanúsítottként hallgatnak ki minket?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. március 14. 11:45

Joga van ügyvédhez annak, akit bűncselekmény elkövetésével vádolnak meg. A jogi képviselő jelen lehet a kihallgatáson, és a vádlott érdekeit képviseli, nem függ a rendőrségtől.

Bármit elmondhat neki a megbízója, mivel titoktartási kötelezettsége van, tehát az engedélye nélkül nem adhatja tovább az információkat.

Egyes esetekben kötelező is az ügyvéd, például ha fogva tartják a vádlottat. De mi az a bűncselekmény? Mit értünk ezalatt a fogalom alatt? Mi szükséges a megvalósulásához? Ebben az írásunkban erről lesz szó.

 

A bűncselekmény jelentése

A bűncselekmény olyan cselekmény, amely veszélyes a társadalomra és a törvény büntetés kiszabását rendeli. Elkövethető szándékosan vagy gondatlanságból is.

Mit jelent az, hogy a társadalomra veszélyes? Egy cselekmény akkor veszélyes a társadalomra, ha mások személyét vagy jogait, illetve Magyarország Alaptörvény szerinti társadalmi, gazdasági, állami rendjét sérti vagy veszélyezteti.

A bűncselekmény lehet bűntett vagy vétség. Mi a különbség ezek között? A bűntett olyan, szándékosan elkövetett bűncselekmény, amelyre a törvény két évnél nagyobb szabadságvesztést ró ki. Az összes többi bűncselekmény a vétség kategóriájába sorolható.

 

Milyen elemek fennállása szükséges a bűncselekmény megvalósulásához?

A bűncselekmény tényállásszerű, a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő, jogellenes, a társadalomra veszélyes, bűnös, azaz szándékos vagy gondatlan. Ha ezek valamelyike nem áll fenn, akkor nem állapítható meg a bűncselekmény.

A jogi képviselő jelen lehet a kihallgatáson

Fotó: janklovics.com

 

Ezen a témakörön belül egy nagyon fontos fogalom a "nullum crimen sine lege", ami magyarul annyit tesz: "nincs bűncselekmény törvény nélkül". De mit is takar ez? A gyakorlatban azt jelenti, hogy amit a törvény nem nyilvánított büntetendő cselekménynek, illetve magatartásnak, azt nem lehet bűncselekménynek tekinteni.

Mindenki csak olyan magatartás miatt vonható felelősségre büntetőjogilag, amely már az elkövetés időpontjában is bűncselekményként szerepelt a Büntető törvénykönyvben. Ez a jogelv szemben áll a középkorban elterjedt önkénnyel, és a jogegyenlőségért küzdő erők vívták ki.

 

Mi történik a kihallgatáson?

Akit bűncselekménnyel vádolnak, a kihallgatás előtt, közben és utána is joga van négyszemközt beszélnie az ügyvédjével. A rendőrségnek pontosan közölni kell a gyanúsítás okát a kihallgatás során.

A gyanúsítottnak joga van védekezni, ügyvédet hívni és elmondani, hogy szerinte mi történt és hogyan. Bemutathat olyan felvételeket és iratokat, amelyek bizonyíthatják ártatlanságát, azonban ezt érdemes előtte az ügyvéddel megbeszélni. Dr. Janklovics Ádám ügyvéd személyre szabott védekezési stratégiát dolgoz ki minden ügyfele számára, így szakszerű védelmet biztosít.

A gyanúsított dönthet úgy is, hogy nem tesz vallomást, azonban a személyazonosító adatait mindenképpen meg kell adnia. A vallomástétel megtagadása nem jelenti a bűncselekmény beismerését, ahogy a vallomástétel sem.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.