Módosult tervekkel, de továbbra is napirenden van a Király fürdő felújítása

Szerző: Tóth Judit

Forrás: turizmus.com

 2024. április 17. 16:37

Az első nagyszabású elképzelésekhez képest most az eredeti funkciót és az építészeti örökséget szem előtt tartva alakították ki az új koncepciót. A legfőbb cél az értékmegőrzés, hogy a fokozottan védett épület, mint helyi érték, illetve a fürdő, az egykori fürdőkultúra megmaradjon.

A felújítással kapcsolatban tartott sajtótájékoztató helyszíne stílszerűen a Király fürdő ikonikus kupolás medencecsarnoka volt, amit még a 16. században építettek a törökök. A különleges hangulatú térben Borosné Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója, Őrsy Gergely II. kerületi polgármester és Gunther Zsolt, a terveket készítő 3H Építésziroda vezető tervezője beszéltek a felújítás aktuális helyzetéről.

 

Örökségvédelem és piacképes működés

Borosné Szűts Ildikó elmondta, hogy a fürdő 2020 márciusa óta zárva tart, mivel annak teljes műszaki felújítása szükséges ahhoz, hogy a történelmi múltjához méltó, a jogszabályi követelményeket teljesítő, a vendégek elvárásainak megfelelő módon tudjon működni.

kiralyfurdo

A cél, hogy megőrizzék az építészeti és kulturális örökséget, miközben egy piacképes, a modern kor igényeit kielégítő fürdőt hoznak létre

Látványterv: 3H Építésziroda

Őrsi Gergely, aki a Király Gyógyfürdő felújításáért felelős főpolgármesteri biztos is, a fürdő fokozottan védett épületének helytörténeti és közösségépítő jelentőségét hangsúlyozta, és kiemelte a BGYH által az elmúlt években végzett állagmegóvás fontosságát. Elmondta azt is, hogy jövőbeni cél az, hogy megőrizzék ezt az építészeti és kulturális örökséget, mindeközben pedig egy piacképes, a modern kor igényeit kielégítő működést tegyenek lehetővé.

„A fürdő felújításáért felelős főpolgármesteri biztosként felvettem a kapcsolatot a tulajdonos Magyar Állammal és a Gül Baba Alapítvánnyal is annak érdekében, hogy a felújítás ügye mellé partnereket találjunk. Az egyeztetések elkezdődtek, valamennyi fél célja a fürdő felújítása. Reményeink szerint az egyeztetések és az összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat” –mondta a főpolgármesteri biztos.

 

Török, barokk, klasszicista

Az eredeti terveket mára kisebb léptékűre szabták. Ahogy azt Borosné Szűts Ildikó elmondta, 2019-ben a felújítás költsége 3,5 milliárd forint lett volna, ez 2024-ben 6-7 milliárd lenne. Az új tervek azonban már csak 4-4,5 milliárdos költséggel számolnak. Ezek részleteiről Gunther Zsolt beszélt.

kiralyfurdo

Az új tervekben elsősorban a török fürdőrészt erősítenék

Látványterv: 3H Építésziroda

Az eredeti koncepció jóval nagyobb befogadóképességgel és alapterülettel számolt, ami nagyobb költséget is jelentett. Az új koncepcióból már kimaradt például a tervezett 20 méteres uszoda, de lesz étterem és szépészeti részleg, illetve a hagyományokra, a török időkből származó értékek megőrzésére helyezik a hangsúlyt.

A Király fürdő sajátossága, hogy épületében három történelmi kor is jelen van, a törökfürdő mellett van egy barokk, illetve egy klasszicista épületrész is. „A felújításban a kihívást az jelenti, hogyan lehet hangulatában egységesíteni az eltérő korok lenyomatait, a kortárs kiegészítések hogyan illeszthetők ebbe a miliőbe. A műemlékileg kevésbé értékes, illetve értéktelen épületrészek eltávolításával elsősorban a török fürdőrészt erősítettük, mind tériségében, mind megjelenésében.”

kiralyfurdo

A Király fürdő sajátossága, hogy épületében három történelmi kor is jelen van

Látványterv: 3H Építésziroda

A barokk részből például egy olyan törökfürdők szellemiségéhez igazodó teret alakítanának ki, ahol a fürdésre való felkészülés – az átöltözés, a ráhangolódás – lassú, nyugalmas folyamata történik. A barokk udvar lefedésével növelik a földszinti törökfürdő hideg pihenőrészének területét, míg a törökfürdő boltozatos előtere fölötti értéktelen emeletráépítés elbontásával kiszabadítják és a belső térből is láthatóvá teszik a török kori kupolákat.

kiralyfurdo

A klasszicista udvart, ami annak idején körbejárható volt, üvegfalakkal választják el az épülettől

Látványterv: 3H Építésziroda

A klasszicista udvart, ami annak idején körbejárható volt, üvegfalakkal választják el az épülettől, az udvar meghatározó elemeit, a két gyönyörű platánfát pedig természetesen megtartják. A főbejárat most az utcaszintnél mélyebben helyezkedik el, ezt áthelyezik a Fő utcán, a mostani bejárat közelében található kapuhoz, ahonnan egyenesen a fürdő jövőbeni központjába jutunk majd.

 

450 évnyi történelem

A fürdő építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. Különösnek tűnhet, hogy a Király Gyógyfürdőnek nincs közvetlen melegvíz bázisa, vagyis a törökök a forrásoktól messze építették azt meg. Ennek oka az volt, hogy azt szerették volna, ha egy esetleges ostrom idején is legyen lehetőség a fürdésre, a várfalon belül. Vizét a Lukács Fürdő környékéről biztosították, ez ma is így van, egy csővezetéken keresztül a Lukács Fürdőből érkezik ide a termálvíz.

kiralyfurdo

A felújításnál a hagyományokra, a török időkből származó értékek megőrzésére helyezik a hangsúlyt

Látványterv: 3H Építésziroda

A törökfürdőknek két típusa van: a hamam és az ilidzse. Az előbbi gőzfürdő, amiben a vizet melegítik, a másik saját hévizes forrással rendelkezik. A törökök azért is szerették Budát, mert itt voltak források, volt termálvíz a fürdők létesítéséhez, míg Isztambulban csak hamamok voltak.

A fürdő a 18. században a König család tulajdonába került, akiknek a fürdő mai formáját és nevét is köszönheti, hisz a Király az ő nevük magyarra fordítása. A 19. században közfürdőként is működött az intézmény, tehetős családok kibéreltek egy-egy kádat, és itt tisztálkodtak, hisz akkoriban még nem nagyon voltak fürdőszobával felszerelt lakások Budapesten. Az épület a II. világháborúban megrongálódott, teljes felújítására 1950-ben került sor. Hogy a következő felújítás ténylegesen mikor indulhat meg, azt egyelőre még nem tudni.