Senkinek nem kell a Rác Hotel, a második pályázat is eredménytelen

Forrás: turizmus.com

 2024. január 23. 16:07

Második nekifutásra is eredménytelenül zárult a Rác Hotel hasznosítására kiírt pályázat. Most egy újabb tendert készítenek elő.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tavaly szeptemberben vállalta, hogy saját forrásból felújítja a fürdőt, azonban a hotel rendbe tételére nincs pénzük, üzemeltetése pedig nem vág a cég profiljába.

Amint arról lapunk is beszámolt, első körben, tavaly tavasszal a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) minimum négymilliárd forintos áron (plusz 66,4 millió forint földhasználati díjért) hirdette meg a hivatalosan soha át nem adott, 67 szobás hotel épületét, ám nem akadt rá vevő, holott 2023 elején még intenzív érdeklődést tapasztaltak a szálloda hasznosítása körül. De a párhuzamosan kiírt, évi nettó egymillió eurós bérleti díjat kérő haszonbérleti pályázatra se érkezett egyetlen ajánlat sem.

Így ősszel kedvezőbb feltételekkel újra meghirdették a szállodát, ám hiába engedtek jócskán a bérleti díjból – évi 300 milliót kértek –, a szálloda hasznosítására kiírt pályázat második nekifutásra is eredménytelenül zárult. Most egy újabb tendert készítenek elő –  tudta meg a Népszava.

Ismét eredménytelenül zárult a Rác Hotel hasznosítására kiírt pályázat

Fotó: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ

 

Még hátravan a fürdő felújítása is. A hányattatott sorsú, 2010-re már szinte 100 százalékosan felújított, de utána tíz éven át kihasználatlanul álló Rác fürdőt és a mellé épült szállodát 2021-ben vásárolta vissza, illetve meg a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. egy árverésen, 5,1 milliárd forintért.

Addigra a fürdő állapota annyira leromlott – a belső terek penészesek, dohosak, az egészséget veszélyeztető mértékben szennyezettek lettek – hogy szükségessé volt az újabb felújítás. A tervezési munkákra a Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. kapott megbízást, a tavaly ősszel napvilágra került látványterveket ebben a cikkünkben mutattuk be korábban.

A Fővárosi Közgyűlés meghívásos közbeszerzési eljárást indított az épület kivitelezőjének kiválasztására. A pályázat első részvételi szakasza eredményesen lezárult.A BGYH az alkalmasnak minősített legfeljebb öt jelentkezőnek várhatóan 2024. január végén küldi meg az ajánlattételre vonatkozó felhívást. A második forduló sikeres lezárása, valamint a nyertessel történt szerződéskötést követően kezdődhet meg a felújítás. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a fővárosiak, illetve a Budapestre érkező turisták 2025-től vehetik majd újra használatba a Rác fürdőt.