A Hunguest Hotels nyereségessé tette az Opus Global turizmus divízióját

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2024. április 05. 12:12

Tavaly 4,73 milliárd forinttal növelte adózott eredményét a turizmus területén az Opus Global Nyrt., ami pluszba fordította a szegmenst. A kiugró teljesítményt megalapozó Hunguest Hotels szállodáiban a vendégéjszakák száma tavaly 16,5 százalékkal nőtt – derül ki a cégcsoport éves jelentéséből

Az Opus Global csoportszintű mérlegfőösszegének 11 százalékát, árbevételének 6 százalékát adja a turizmus divízió az ipar, energetika és az élelmiszeripar mellett. A turisztikai ágazat összes működési bevétele 39 milliárd forint lett 2023-ban, ami 27,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, míg az összes működési költség kisebb mértékű, 22,8 százalékos növekedéssel 36 milliárd forintot tett ki. Az üzemi eredmény (EBIT) 120 százalékkal, 1,4 milliárdról 3 milliárd forintra ugrott, a konszolidált EBITDA pedig 3,75 milliárdról 6,16 milliárdra emelkedett tavaly, ami 64 százalékos növekedésnek felel meg. A turisztikai szegmens ennek köszönhetően 1,65 milliárd forint adózott eredményt realizált 2023-ban – áll a társaság éves jelentésében.

A cégcsoport turizmus divízióját Magyarország vezető vidéki szállodalánca, a 18 szállodát (összesen 3427 szobát) és két fürdőt üzemeltető Hunguest Hotels, a piacvezető kempingüzemeltető Balatontourist, valamint külföldön két karintiai (Sporthotel Heiligenblut, Landhotel Post) és a montenegrói Herceg Noviban található Hunguest Hotel Sun Resort alkotja.

 

Kiugró vendégéjszakaszám és nyereség a Hunguestnél

A turisztikai szegmens teljes árbevételében a Hunguest Hotels 90,6 százalékos súlyt képvisel 35 milliárd forint árbevétellel, és a profitabilitás mögött is a szállodalánc nyereséges gazdálkodása áll: a cég adózott eredménye 3,04 milliárd forintos növekedést mellett 2,53 milliárd forint lett 2023-ban.

Az Opus Global nagy sikernek tartja, hogy míg a vendégéjszakák száma tavaly országosan 3,2 százalékkal, addig a Hunguest esetében 16,5 százalékkal nőtt. Ebben ugyan közrejátszik a lánc szálláshely-kapacitásának 16,7 százalékos bővülése, de összehasonlító alapon is az országos átlagot meghaladó, 6,4 százalékos forgalomnövekedést értek el. Mint a beszámolóban megjegyezik, a jellemzően belföldi vendégkörre építő Hunguest számára piaci kihívást jelentett a belföldi kereslet stagnáló, időnként enyhe csökkenő tendenciája, ezért is tekintik kiemelendő eredménynek, hogy – az országos trenddel szemben – a belföldi vendégéjszakákban 5,8 százalékos növekedést ért el a szállodalánc még a fejlesztési programnak köszönhető folyamatos kapacitásbővüléssel korrigáltan is. Emellett a külföldi vendégek visszatérését is jól ki tudta használni a Hunguest.

Az egerszalóki Hunguest Saliris lobbybárja

Fotó: Hunguest Hotels

Amint arról korábban a Turizmus.com is beszámolt, tavaly júniusban a ceglédi négycsillagos Hotel Aquarell wellness-szálloda belépett a Hunguest üzemeltetésébe, ugyanakkor 2023 első negyedévének végével megszüntették a lillafüredi Hotel Palota és a csíkszeredai Hotel Fenyő szállodákkal kötött franchise szerződéseket.

 

Idén lezárul a nagyszabású szállodafejlesztési program

Az éves jelentés szerint a Hunguest szállodafejlesztési programja ütemterv szerint halad, összesen 800 szobát adtak át 2023 folyamán. A tavalyi utolsó negyedévben ütemterv szerint lezárult a Hunguest Szeged 199 szobájának és közösségi tereinek felújítása. Az év során átadták a Hunguest Saliris, a Hunguest Helios, a Hunguest Gyula egykori Munkácsy szárnyának és a Hunguest Bük nyugati szárnyának épületeit is. Jelenleg még két szálloda felújítása volt folyamatban: 2024 második felében elkészül a Hunguest Hotel Flóra és a Hunguest Hotel Béke is, és ezzel lezárul az ország történetének egyik legnagyobb szállodafejlesztési programja. Ezt követően 2025 lesz az első üzleti év, amikor a szállodalánc várhatóan teljes kapacitással üzemel majd.

A Hunguest Hotels stratégia célja változatlanul a vidéki, nagy kapacitású, fürdőkapcsolattal rendelkező szállodák piacán való további terjeszkedés, az eddigi akvizíciók mellett akár koncessziós üzemeltetéseken keresztül is – olvasható a jelentésben.

Külföldi szállodák, hazai kempingek

Az Opus-Global szállodaipari ágazatán belül a külföldi egységek súlya alacsony, nem éri el az 5 százalékot. A montenegrói Hunguest Hotel Sun Resort jelentős bevételi többletet (+26,4%) realizált 2023-ban. Az ausztriai szállodák közül az alacsony kereslethez igazodva tavaly nyáron csak a Sporthotel Heiligenblut tartott nyitva, míg a téli szezonban csak a Landhotel Post fogadott vendéget.
A kempingágazat stabil gazdálkodásával járult hozzá a csoport turisztikai szegmensének teljesítményéhez. A Balatontourist két cége 11,5 százalékkal, 226,41 millió forinttal növelte összes működési bevételét, adózott eredménye is nőtt és elérte a 200 millió forintot. (Fotó: Balatontourist)