Holisztikus hotel, az első Hilton és felújított szállodák nyitnak vidéken 2024-ben

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2024. március 31. 11:25

Az új vidéki szállodaberuházások szempontjából kifejezetten csendesnek ígérkezik a 2024-es év, a finanszírozási nehézségek miatt kevesebb az építkezés, mint a korábbi években, a már folyamatban lévő beruházások átadása és nyitása pedig nehezen tervezhető.

Cikksorozatunkban korábban körüljártuk a szállodaprojektek aktuális finanszírozási kérdéseit, és sorra vettük a 2024-ben, illetve a rákövetkező években Budapesten várható szállodanyitásokat. Mostani összeállításunkban bemutatjuk, vidéken milyen hotelek léptek már, illetve lépnek még piacra az idei esztendőben.

 

Sárvári ötcsillagos holisztikus koncepcióval

Vidék viszonylatában a legnagyobb „durranást" egyértelműen Sárvár legújabb ötcsillagos szállodája, az egészségfókuszú, egyedi, holisztikus koncepcióval rendelkező Melea – The Health Concept februári megnyitása jelenti. A Botaniq Collection luxus ernyőmárka legfiatalabb tagja új koncepciót képvisel a hazai egészségturisztikai piacon.

A sárvári hét tó partján, 3,5 hektáros kertben elhelyezkedő különleges projekt 83 erkélyes szobát és lakosztályt kínál vendégei számára. A fenntarthatóságra és klímavédelemre kiemelt figyelmet fordítanak, a fűtést teljes egészében geotermikus hőszivattyú látja el.

Fő céljuk a vendégek támogatása az élethosszig tartó optimális aktivitás (LLOA, vagyis Life Long Optimal Activity) elérésében. A hotelbe ezért nem lehet egy, vagy két napra foglalni, ehelyett 4, 7 vagy 10 napos csomagok közül választhatnak a vendégek, a pozitív egészségügyi hatás eléréséhez ugyanis véleményük szerint minimum 4 napos pihenés és kezelés szükséges.

Az ötcsillagos Melea – The Health Concept az élethosszig tartó optimális aktivitás elérésében segíti a vendégeket

Fotó: Melea – The Health Concept

 

A hozzájuk érkezők az előzetesen kiküldött és kitöltött egészségügyi állapotfelmérő kérdőív, a laborvizsgálat, valamint a belgyógyász, személyi edző, dietetikus és szépségszakértő szakemberekkel folytatott konzultációk után személyre szabott programtervet és étrendet kapnak.

A Melea gasztrokoncepciójáért Gyurik Gábor séf és csapata felel. Dietetikussal közösen alakították ki a hotel filozófiájához illeszkedő gasztronómiai szolgáltatást, ennek keretében négy menürendszerrel (vegán, kímélő, megengedő vagy más néven „mediterrán" és normál étrend) várják a vendégeket. A konyha a szezonális alapanyagokra épít. Olyan helyi vagy regionális alapanyagokból készült ételek kerülnek a vendégek asztalára, amelyek bio vagy organikus minősítésnek is megfelelnek. Minden étkezés tányérszervizként működik.

A Melea számos kiscsoportos foglalkozással várja látogatóit (tajcsi, pilates, nordic walking), ezeken kívül főző tanfolyamokon, mindfulness órákon is részt vehetnek a vendégek.

 

Piacra lép az első Hilton Debrecenben

Hasonlóan nagy jelentőségű a vidék viszonylatában az első Hilton megérkezése Debrecenbe. A Hilton Garden Inn Debrecen City Center 4 csillag superior kategóriában összesen 101 szobát kínál majd. Szolgáltatási körét egy 45-50 férőhelyes, „all day dining" étterem, a 35-40 fő kapacitású sky bár és 30-35 fő számára berendezett tetőterasz alkotja, a fitness, a gyerek sarok és a 8-10 fős tárgyaló mellett. A szálloda kivitelezése a tervezett ütemben zajlik, a műszaki átadás áprilisra van ütemezve, a nyitást júliusra tervezik.

A Hilton Garden Inn Debrecen tetején egy sky bar is lesz

Fotó: Hilton Garden Inn Debrecen City Center

 

A tervezett piaci pozicionálás a munkanapokon a corporate egyéni vendégekre (a BMW és a BMW-t kiszolgáló autóipari cégekre, valamint a debreceni piacon korábban is meglévő vállalatokra) épül, a hétvégeken pedig a szabadidős egyéni vendégekre, illetve – a szálloda kapacitásának megfelelően – kisebb csoportokra fókuszál az értékesítés.

A debreceni Hilton Garden Inn LEED (zöld épület) minősítéssel rendelkezik majd. A minősítési folyamat biztosítja a fenntartható fejlődést, hozzájárul az energia- a vízfogyasztás, valamint a károsanyag-kibocsátások csökkentéséhez.

 

Új háromcsillagos a Szegedi Vadaspark mellett

Safari Hotel néven új, háromcsillagos szálloda nyílt Szegeden, a Szegedi Vadaspark szomszédságában idén márciusban. Az 500 millió forintos beruházással megépült hotel 34 szobában 73 férőhelyet kínál. A két- és háromágyas standard szobák mellett összenyitható családi szobák, valamint egy akadálymentesített szoba várja a vendégeket.A szállodában napközben személyes recepció fogadja a vendégeket, ugyanakkor a hotelbe érkezők egy automata berendezés segítségével maguk is elintézhetik bejelentkezésüket, megkaphatják szobakártyájukat, távozáskor kiegyenlíthetik fogyasztásukat. A parkolóban négy elektromosautó-töltő működik majd.

 

Újranyit a wellnesshotel Mátraházán

A Hilaris Hotels szállodalánchoz tartozó Lifestyle Hotel Mátra április 19-én nyitja meg újra kapuit, a hivatalos átadót május elsején tartják. Az épületben az elmúlt hónapok során komplett gépészeti felújítás történt, ami a továbbiakban hatékony, üzembiztos és fenntartható működést biztosít. Az új dizájnkoncepcióval (az egyes szintek színeikben más és más napszakot jelenítenek meg) a természet közelségét szeretnék hangsúlyozni a Mátra közepén fekvő szállodában.

A dizájnja is megújult az újranyitó Lifestyle Hotel Mátrának

Fotó: Lifestyle Hotel Mátra

 

A szobák száma 117-re nőtt. A lakóegységek szinte teljes egészében megújultak, kicserélték a padlószőnyeget, a textíliákat, valamint részben a bútorzatot. A wellnessrészleg a jövő igényei és a cégcsoport koncepciója szerint alakult át. A meglévő kezelések és masszázsok mellé új, modernebb és innovatív wellnessmegoldásokat vezetnek be, ilyen a stresszoldó és relaxáló holt-tengeri lebegés, vagy a kriokabin és jégkád révén megvalósított hidegterápiás kezelések. Utóbbiak a szervezet regenerációjában lehetnek fontosak, a szintén újdonságként kínált nyirokcsizmák pedig a méregtelenítésben segítenek. Komplexen összeállított, hétvégi csomagjaik révén az egész szervezet regenerálódását szeretnék segíteni.

Az új technikai eszközök révén legkomolyabb igényeknek is megfelel a szálloda rendezvénytere. Krausz Gábor vezetésével a ház gasztronómiai koncepciója is megújul. A kikapcsolódásról vadonatúj bowlingpálya, csocsó, játszószoba, kültéri játékok gondoskodnak.

 

Felújított Hunguest-házak Hajdúszoboszlón és Egerben

Az idén lezárul a Hunguest Hotels fejlesztési programja, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Béke és az egri Hunguest Hotel Flóra 2024 második felében nyitja meg kapuit. Mindkét épület komplex gépészeti és energetikai rekonstrukción esik át, melynek keretében megújulnak a fűtési és a villamossági hálózatok is. Emellett az éttermet és a konyhát, a recepció-lobbi területét, a közösségi tereket és a szobákat is teljes körűen felújították.

 

Balaton-parti szállodával bővül az Accent Hotels

2024-ben újabb, négy csillag superior minősítésű egységgel lép piacra az Accent Hotels. A 159 szobás, saját partszakasszal rendelkező Kenese Bay Gardent tavasszal nyitják meg Balatonkenesén. A fejlesztés során a szálloda wellnessrészlege kültéri úszómedencével és balatoni panorámás szaunarészleggel, modern fitneszteremmel egészült ki.

A Kenese Bay Gardent tavasszal nyitják meg Balatonkenesén

Fotó: Accent Hotels

 

Korszerűsítik a szállodához tartozó konferenciaközpontot is, amely Budapest közelsége miatt a Balaton egyik népszerű rendezvényhelyszíne lehet.

(Mint azt minap megírtuk, az Accent Hotels portfóliójából ugyanakkor kikerült a felújítása után tavaly újranyitott, balatonfüredi Anna Grand Hotel, amelynek üzemeltetését saját kézbe vett a tulajdonos – a szerk.)

 

Bővülés a Hotel & More Groupnál

Ez év januárjától az esztergomi, háromcsillagos Bellevue Konferencia és Wellness Hotel, míg márciustól a négycsillagos Outlet Hotel Polgár is a Hotel & More Group tagja lett, így 33 szállodára és rendezvényhelyszínre bővült a Hotel & More Group portfóliója.

Immár a Bellevue Konferencia és Wellness Hotel is a Hotel & More Group tagja

Fotó: Hotel & More Group

 

„A következő két évben nemzetközi brandekkel erősít cégcsoportunk, hiszen 2024-ben a székesfehérvári szállodánk, a négycsillagos Castrum Hotel (korábbi Novotel Székesfehérvár) az InterContinental Hotels & Resorts (IHG) Voco nevű márkája alatt, míg 2025-ben a Szatmárnémetiben található és jelenleg felújítás alatt álló, egykori Pannónia Szálló az InterContinental Hotels & Resorts (IHG) Indigo márkája alatt fog működni a Hotel & More Group üzemeltetésében" – nyilatkozta Klemm Balázs vezérigazgató.

 

Újabb balatoni házat nyit a Continental Group

Várhatóan 2024-ben újabb balatoni házat nyit, ezúttal 4 csillag superior kategóriában, és előrehaladott tárgyalásokat folytat még egy vidéki ház üzemeltetéséről a Continental Group.

(A füredi Vinifera Wine & Spa, a Balaton első öt csillag superior minősítésű szállodája, ugyanakkor idén márciusban kikerült a szállodaüzemeltető portfóliójából – a szerk.)

Utolsó szakaszába lépett a Balatonudvariban működtetett golfpályájuk bővítésének tervezési, engedélyezési folyamata, s terveik szerint 2024-ben elkezdődhet az a beruházás, amelynek keretében 2025-ben szálláshelyeket is nyitnak a golfpálya területén.

 

Dobogókői szálloda a Service 4 You portfóliójában

Ugyan 2023 decemberében nyitott Dobogókőn, de érdemben az idei évtől érezteti hatását a teljes körű felújított, négycsillagos Cardoner Hotel és Konferenciaközpont, amelynek üzemeletetését a Service 4 You Hospitality Management Kft. látja el. A korábban a Manréza Hotelnek otthont adó épületben 57 szoba, étterem, 150 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, továbbá 3 szekcióterem található. A vendégek a gazdag szolgáltatást nyújtó kültéri és beltéri wellnessrészlegben frissülhetnek fel.A Service 4 You portfóliójába tartozó egységek közül a zalakarosi Hotel Forrásban teljes körű felújítás zajlik. Részleges felújítás történt a hévízi Bonvital Wellness & Gastro Hotelben, az MP Hostel pedig a szobák újra festése után, húsvétra nyitja meg kapuit. Hamarosan átadják a Tisza Balneum Hotel új napelemparkját is.

*

A teljes cikk, amely a 2025-ben várható vidéki szállodanyitásokat is tartalmazza, a Turizmus.com Magazin következő, áprilisi számában olvasható el.