Kimpton, Bo, Jo és a többiek – ezek a szállodák nyithatnak idén Budapesten

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2024. március 13. 17:18

A szállodai beruházásokkal foglalkozó cikksorozatunk második részében sorra vesszük az idei nyitásokat és bemutatjuk az év legnagyobb dobását, a Kimpton Bem Budapest Hotelt.

2023 igazi szállodanyitási boomot hozott, több mint 1000 új szobával Budapesten. A tavalyi átadási hullám után idén rendeződés várható a fővárosi hotelpiacon, maximum 7 szállodával és mintegy 580 szobával bővülhet a kínálat, a beruházások csúszása miatt azonban reálisan ennek a felével számolnak a szakemberek. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a 2023-as év nagy kapacitású zászlóshajói (mint például a W Budapest, az Autograph Collection Hotelst képviselő Dorothea Hotel, vagy az ibis & Tribe Budapest Stadium) számára az idei lesz az első teljes év a piacon, piacformáló hatásuk elsősorban most lesz érezhető.

A szállodafejlesztési piac trendjeiről szóló írásunk után, cikksorozatunk második részében bemutatjuk, mely szállodák állhatnak csatasorba 2024-ben. A listát Radvánszki Attila, a Horwath HTL Hungary senior igazgatója és Hegedűs Attila, a Prophex Europe Consulting ügyvezetője segítségével állítottuk össze.

 

Érkezik a Kimpton Bem Budapest Hotel

2024 legnagyobb dobása kétségkívül a Kimpton megnyitása lesz, a márka első egységével debütál a magyar piacon. A budapesti projekt kivitelezése két részre bontható. Az irodarész tavaly év végén készült el, az első bérlők már birtokba vették az épületet. A Bem tér felé néző hotelrész a befejező munkálatoknál tart, folyamatban van a gránitburkolatú járda megvalósítása is. A szálloda a terveknek megfelelően, a nyár elején megnyithatja kapuit – tudtuk meg. A preopeing csapat már felállt, nagy erővel zajlik a személyzet kiválasztása és képzése.

A vendégek a 127 szobában elegáns dekorációra és meglepő részletekre számíthatnak. A 11 lakosztályt a karakter és báj keveréke jellemzi, az 5. emeleti elnöki lakosztály privát tetőkerttel is rendelkezik. A terasszal körbevett étterem a modern, mediterrán konyhát és a laza eleganciát ötvözi. A tetőn kialakított, zöld üvegházból a budai és pesti panoráma élvezhető. A háromszintes mélygarázst elektromos töltőkkel szerelték fel.

A budai Bem téren nyílik a Kimpton első magyarországi szállodája

Fotó: Market Építő Zrt.

„A Kimpton Bem Budapest Hotel a laza, hedonista élet és gasztronómia rejtekhelye lesz" – nyilatkozta lapunknak Scheer Sándor, a szállodát építő Market Építő Zrt. vezérigazgatója. A belsőépítészeti koncepciót a világhírű Marcel Wanders iroda jegyzi, a rájuk jellemző merész formavilággal, anyaghasználattal és színhatásokkal egyedi belső terek jöttek létre. Ez a designiroda egyik utolsó belsőépítész tervezési munkája, így a budai lokációt erősítő hotel – a lojális Kimpton-vendégek mellett – a design szerelmeseinek zarándokhelye is lehet.

A Kimpton Hotels & Restaurants vezető szerepet tölt be az egyedi tervezésű és elhelyezkedésű butikszállodák és éttermek palettáján. A márka egyedi jellegzetességei közé tartozik a délutáni társas összejövetel és állatbarát kiszolgálás, amelyet a szállóvendégek díjmentesen vehetnek igénybe.

 

Újabb Bo butikhotel a láthatáron

Újabb négycsillagos butikhotelt nyitnak a Csengery utca 53-ban a Bo33 és Bo18 hotelek tulajdonosai. „Úgy látjuk, a magas minőségű szállodáknak van még tere Budapesten, új egységünknek ráadásul a lokációja is kiváló" – beszélt a portfólióbővítés motivációjáról Szabó Ákos, a BoHotels brand tulajdonosa.

A pesti oldalon ősszel lép piacra a Bo53 szálloda a Csengery utcában

Fotó: BoHotels

A Bo53 nevet viselő projekt keretében épülő szálloda idén szeptemberben vagy októberben nyithatja meg a kapuit 80, zömében teraszos szobával. A vendégigényekre reagálva a kétágyas és egybenyitható családi szobák mellett néhány konyhát magában foglaló lakóegységet is kialakítanak. A szolgáltatásokat a reggeliztetés mellett wellnessrészleg egészíti ki, infra- és finn szanuával, jacuzzival, masszázshelyiségekkel és fitneszteremmel. A másik két butikhotelhez hasonlóan célcsoportjukat az egyéni turisták és a corporate ügyfelek jelentik.

 

Tovább terjeszkedik a Three Corners

A Three Corners Hotels and Resorts 64 szobás, városi szállodát alakít ki a Paulay Ede és a Nagymező utca sarkán. Nagy erőkkel zajlik a kivitelezés, a nyitás idén nyárra várható. Az új, négycsillagos egység a csoport legelegánsabb szállodája lesz, mely a klasszikus stílust a modern luxussal övezi. Több szobát teljesen egyedi stílusban alakítanak ki. A szolgáltatási kört a reggeliztetés és a 24 órás recepció mellett a szaunaoázis, az elegáns szekcióterem, valamint a „pesti Broadway” forgalmát becsalogató, limitált étel- és italkínálattal rendelkező ún. F&B outlet egészíti majd ki.

A Three Corners egy másik egysége, a három csillag superior besorolású Hotel Anna bővítés és fejlesztés miatt tart ideiglenesen zárva.

 

400 férőhely az Y generációnak

A Joe & Joe Hostel építését – sok más projekthez hasonlóan – ugyan egy időre leállították, tavaly ősszel újra elkezdtek dolgozni a Klauzál utcában lévő, elsősorban az Y generációt megcélzó ifjúsági szálláshelyen. A falak már állnak és folyamatosan az építkezés.

Honlapjuk szerint a budapesti Joe & Joe hidat képez majd a hotel, a hostel és az apartman között. A konvenciókkal szakítva 78 szobában, többféle eloszlásban összesen 400 férőhelyet kínál és az étkezési lehetőségekre is nagy hangsúlyt fektet. Az egységet ez év végére átadhatják, de a nyitás itt is átcsúszhat 2025 elejére.

Hardrockból Pullman

Az Accor prémium kategóriás márkája, a Pullman február végén jelentette be első magyarországi szállodájának megnyitását, méghozzá abban a hétemeletes épületben, ahol korábban a Hard Rock Hotel Budapest működött. A Pullman Budapest Hotel március 27-én nyitja meg kapuit 136 szobával, fitneszlétesítményekkel, két tárgyalóteremmel, 100 fős étteremmel, tetőtéri lounge-zsal. (Fotó: Accor)

Akik még idén megnyithatnak

A Triholding Group a Király utca 36. szám alatt lévő épületből kíván szállodát kialakítani. Az építkezés nagy erővel folyik: a Király Hotel és Hostel nyitása 2024 végére, 2025 elejére várható. A tulajdonosnak a szomszédos Stories Boutique Hotel révén van üzemeltetési tapasztalata és a helyszínt is jól ismeri. Ágyszámot nem publikáltak, a kapacitást a szakemberek 100 szobára tippelik.

Folyamatosan dolgoznak az Október 6. utcában is. A felújítás keretében erős 4 csillagos szállodát kívánnak kialakítani a tulajdonosok számos szolgáltatással a CEU egykori épületrészében.

Nagy erőkkel zajlik a 40 szobás Rum Hotel bővítése a Bástya és a Kecskeméti utca sarkán, az újabb 50 szoba megnyitása az idei évben várható.

 

2025-ben piacra lépők

A Szent István téren lévő Radisson Collection Basilica megnyitására régóta vár a szakma. A 71 szobával és lakosztállyal rendelkező, ötcsillagos hotelben zajlanak a belső munkálatok, ugyanakkor maga a brand csak 2025-re jelzi a nyitást honlapján. A Szent István-bazilika szomszédságában lévő hotel szolgáltatási palettáját fitneszközpont, étterem, lobbibár és egy tetőtéri bár alkotja. A brand másik új egysége, a Radisson Hotel Budapest BudaPart 2023 októberében nyitotta meg kapuit a főváros új üzleti szállodájaként.

A qatari befektetők által fejlesztett Klotild Palota St. Regis Budapest épületében szintén intenzív munka folyik. A szálloda átadása kifejezetten nagy durranás lesz, hiszen a klasszikus eleganciájáról híres brand a Marriott-csoport egyik luxusmárkája, és mindössze hat egységük üzemel Európában. A szálloda 102 szobát és lakosztályt kínál majd, valamint rendezvénytermeket, komoly wellnessrészleget, éttermet, bárt és kávézót. Megnyitásával teljessé válhat a Ferenciek terén lévő „mikrodesztináció", mely összességében több mint 300 szobát kínál majd a luxuskategóriában.Újra elindult a 62 szobás butikszálloda építése a Mikszáth téren, a négycsillagos városi szálloda reálisan szintén jövőre nyithatja meg kapuit.

Szintén ebben az évben fejezhetik be az Indotek-csoport által 2023-ban eladott Sofitel felújítását is.

 

Az elkövetkező 3-4 év projektjei

Második nekifutásra is eredménytelenül zárult a hányattatott sorsú Rác Hotel hasznosítására kiírt pályázat, a szálloda tovább keresi a tulajdonosát.

Régóta várat magára a CPI Hotels két új, budapesti szállodájának megnyitása. A Mamaison Hotel Chain Bridge 4 csillag superior minősítéssel és 54 szobával várja majd vendégeit a nyitás után. Ennek dátuma egyelőre éppúgy nem ismert, mint a Mérleg utca 4. alatt lévő, 101 szobás dizájnhotelé. A jelentősebb munkálatokat 2021 folyamán mind a két házban elvégezték, a beruházás folytatásáról még nem döntöttek a tulajdonosok.

2026-ban, vagy később lehet számolni a 150 szobás Chocolate Hotel megnyitására a Szentkirályi utcában.

A BDPST Group tulajdonában álló Gellért Hotel 2024-től teljes körű, műemlékvédelmi előírások mentén zajló komplex felújításon megy keresztül és várhatóan 2027-ben nyitja meg újra kapuit, mint a nemzetközi hírű, felső kategóriás hoteleket üzemeltető Mandarin Oriental első Magyarországon üzemeltetett hotelje.

A Gellért a tervek szerint 2027-ben nyithat újra 143 szobával

Fotó: BDPST Group/Bujnovszky Tamás, Kondella Mihály

A budapesti repülőtérre érkező Tribe (a projektről cikksorozatunk következő részében fogunk beszámolni) mellett több más projekt is kapcsolódik a WING-hez. A Holiday Inn Express Vágóhíd 2027 elején Budapest 9. kerületében nyílik meg, várhatóan 162 szobával. A 103 szobás Hotel Indigo Budapest Andrássy 2028-ban nyithatja meg kapuit.

A 170 szobás Holiday Inn & Suites Budapest Centrale a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti komplexumba álmodták meg, nyitása a bejelentés szerint 2027-re tehető.

A Blaha Lujza téren található Corvin Nagyáruházban is tervezik hotel kialakítását, az üzemeltetői tender jelenleg zajlik.

A szakemberek szerint továbbra is él a szerződés a Kertész utcában lévő, 250 szobás Tribe-ra, de a helyszínen a munkálatok még nem kezdődtek meg.

Három éven belül készülhet el a lengyel Puro Hotels közel 200 szobás szállodája a Paulay Ede utcában.

Előbb-utóbb biztosan kap Budapest egy Moxyt, a Kazinczy utcába megálmodott, 240-280 szoba szálloda fejlesztéséről ugyanakkor nincsenek friss hírek.

A Hampton by Hilton Budapest City Centre tavaly őszi megnyitása után sem tétlenkedik a Hilton, a láncnak két, még be nem jelentett budapesti szállodaprojektje van.