Utazási trendek 2020-ra

Forrás: turizmus.com

 2019. december 16. 16:01

Időhiány, környezettudatos közlekedés, többgenerációs nyaralás, maradandó élmények keresése – íme néhány azok közül a jelenségek közül, amik 2020-ban éreztetik hatásukat a turizmusban.

Tour operatorok, viszonteladók és más turisztikai szakemberek megkérdezésével az Independent próbálta feltérképezni azokat a trendeket, amelyek 2020-ben meghatározóak lesznek a turizmusban. Ezek közül szemezgettünk.

A turisták egyre gyakrabban keresik az elhagyatott helyeket

Fotó:  needpik.com

A házi kedvencek is jönnek a nyaralásra

A Booking.com adatai szerint a gazdik 42 százaléka számára már ma is fontos döntési szempont, hogy magával viheti-e a nyaralásra házi kedvencét. Mintegy 50 százalékuk szívesen fizetne többet is, hogy állatbarát helyen tartózkodhasson.

 

Nászút barátokkal

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a nászútra az újdonsült házaspár nem kettesben utazik el, hanem egy olyan nagy nyaralást szervez, amin a legközelebbi barátaik és családtagjaik is részt vesznek.

 

Egyre többen szerveznek mikronyaralásokat

Ez a trend eddig is tapasztalható volt, de 2020-ban még erősebb lesz. Egyre több dolgozó fiatal utazik el családjával néhány napra úgy, hogy közben az e-mailjeire válaszol. Ennek a trendnek a része az is, amikor valaki az üzleti útját toldja meg egy-két nap kikapcsolódással.

 

Több megállós találkozás vadállatokkal

A bővülő légi összeköttetések száma és a rövidülő szabadságok hívták életre a luxusutazásoknak ezt a trendjét: az utasok rövid idő alatt olyan sokat szeretnének látni, amennyit csak lehet. Egyetlen nyaralás alatt meg lehet nézni a gorillákat Ruandában, a gyűrűsfarkú makikat Madagaszkáron, a tigriseket Indiában és a cetcápákat a Maldív-szigeteken.

 

Egyre többen utaznak vonattal

Több szakértő úgy vélte, hogy 2020-ban tovább nő a vonatközlekedés népszerűsége, hiszen az utazók csökkenteni akarják ökológiai lábnyomukat. Ez a tendencia már a síutak szervezésénél is megjelenik: az utasok nem repülnek, hanem inkább közeli síterepeket választanak.

 

Keresik az „alulturistásodott” helyeket

A trend az overtourismra, a túlturistásodásra reagál: sokan elkezdték keresni az egyelőre felfedezetlen helyeket, ahol nincs tömeg, és magukban lehetnek. A másik lehetőség a zsúfoltság elkerülésére – ez is egyre inkább megfigyelhető –, amikor a főszezonon kívüli nyaralást választják.

 

Többgenerációs utazások

Mindenkinek kevés az ideje, ezért megoldás lehet a család egyben tartására, ha együtt utaznak el, és minőségi időt töltenek együtt. A szállodák számára ez azért lehet érdekes, mert speciálisak az igényeik: családi vagy egybenyíló szobákat keresnek.

 

Utazás, ami nyomot hagy

A turisták olyan élményeket keresnek, amik formálják, átalakítják őket – attól, hogy kapcsolatba kerülnek a helyiekkel és új készségekkel gazdagodnak, odáig, hogy valamilyen módon segítik a helyet, ahol nyaralnak. Ide sorolható az is, amikor az utazást összekötik az önkéntes munkával, ami szintén egyre nagyobb teret nyer.