Tizenegy nap alatt egymillió eurót kasszírozott be Velence az új belépődíjból

 2024. május 08. 11:42

Az önkormányzat várakozásait felülmúló összeg folyt be a belépődíjakból az első tesztidőszakban Velencében.

Velence április 25. és május 5. között kísérleti jelleggel öteurós belépődíjat szedett a városba látogató turistáktól. Az első tesztidőszak véget ért, de a hétvégén már folytatódik is a második szakasszal, július közepéig gyakorlatilag minden szombaton és vasárnap kell belépődíjat fizetni.

A tizenegy nap alatt közel egymillió euró folyt be, több mint 195 ezer belépőjegyet adtak el több mint 975 ezer euróért a város által közzétett statisztika szerint. Az eredmény némileg felül is múlta az önkormányzat várakozásait.

A belépődíjat a Velencébe egy napra érkező látogatóknak, reggel fél kilenc és délután 4 óra közötti ott-tartózkodás esetén kell megfizetniük. A belépéshez egy QR-kódot kell megigényelni az interneten keresztül. A helyi lakosok, a városban éjszakázók, a diákok és a 14 év alatti gyerekek mentesülnek a díj megfizetése alól, ettől függetlenül nekik is szükségük van a QR-kódra. A bírság akár 300 euró is lehet.

Több mint 195 ezer belépőjegyet adott el Velence az első tesztidőszakban

Fotó: 123rf.com

Velencére évente mintegy 15 millió turista kíváncsi, a város ezzel a világ leglátogatottabb úti céljai közé tartozik. A turizmus rengeteg pénzt hoz a város konyhájára, de nagyon sok problémát is okoz.

Egyelőre még nem dőlt el, hogy a tesztelés után állandó jelleggel bevezetik-e a díjat. Ha igen, akkor a bevételt az utak, csatornák és épületek karbantartására fordítják majd. Jelenleg azonban a bevezetés költségei még magasabbak, mint a bevételek – írja a Reisereporter.