Hiába a zsilipek, Velencét tartósan elöntheti a víz 2150-re

Forrás: turizmus.com

 2024. június 21. 18:01

A velencei árvízvédelmi gátrendszer nem lesz elegendő ahhoz, hogy megvédje a várost a folyamatos süllyedéstől és a tengerszint-emelkedéstől – állítják olasz tudósok legújabb kutatásaik alapján.

Az olasz Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) szakértői az árapályszint emelkedésére vonatkozóan az elmúlt húsz évben gyűjtött adatok elemzése alapján készítették el tanulmányukat, amely szerint Velence egy része 2150-re víz alá kerül.

A Velencei-lagúnában az árapály szintje évente körülbelül fél centiméterrel emelkedik, és ezt az elmúlt másfél évtized talajsüllyedésre vonatkozó műholdas adataival összevetve a tudósok megállapították, hogy hiába a zsiliprendszer, 2150-re a város egyes területeit tartósan elönti a víz. A Szent Márk tér egyes részei például 70 centiméterrel lesznek a víz alatt. A város nyugati oldala is az elsők között esik áldozatul a tengernek, ezt a területet egyébként 2019 és 2023 között 58 alkalommal öntötte el a víz.

Marco Anzidei, az INGV kutatója szerint a tengerszint emelkedése – különösen, ha helyenként felgyorsul a süllyedés miatt – egyre súlyosabb és szélesebb körű part menti erózióhoz, a partok visszahúzódásához és áradásokhoz vezet, aminek jelentős környezeti és társadalmi-gazdasági hatása lesz.

A Szent Márk tér is nagy veszélyben van a tudósok előrejelzése szerint

Fotó: 123rf.com

Velence évtizedek óta küzd az egyre gyakoribbá váló árvizekkel. A várost és szigeteit körülvevő, 550 négyzetkilométeres, sekély, zárt öbölben egy ideje árvízvédelmi gátrendszer működik. A Velencei-lagúna bejáratainál kiépített MOSE zsiliprendszer teljes mértékben 2025-re készül el. Dagálykor a kapuk felemelkednek, és megakadályozzák, hogy a víz a városba áramoljon. Ez azonban csak rövid távú megoldásnak tekinthető.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2021-es jelentése 2100-ra a globális felmelegedés legoptimistább forgatókönyve szerint 28-55 centiméteres, a legpesszimistább forgatókönyv szerint 63-101 centiméteres átlagos regionális tengerszint-emelkedést jósol.

Emiatt a velencei mobilgátakat olyan gyakran kellene felhúzni, hogy a kikötői ipar összeomlana, és a lagúna – amelyet az árapályok jelenleg „átmosnak” –, bűzös mocsárrá változna át.

A Padovai Egyetem környezetvédelmi tudósokból álló csoportja ezért inkább a lagúnában található sós mocsarak fokozott védelmét javasolja. Ezek a mocsarak rendkívül nagy jelentőségűek az árvízvédelem szempontjából, mivel pufferként védik a várost a dagályoktól, és emellett erőteljes szén-dioxid-elnyelők – írja a Euronews.