A Wizz Air a légi irányítási rendszerek hiányosságait okolja a késésekért

Forrás: turizmus.com

 2024. június 28. 18:51

Az elmúlt napok időjárási viszontagságai és résidő-problémái nagyban érintették a teljes európai légi közlekedést, és így a Wizz Air működését is. A fapados légitársaság felszólította az európai államokat, hogy azonnal kezdjék meg légi irányítási rendszereik fejlesztését.

Közleményben szólalt meg a Wizz Air az elmúlt időszak késéseiről, melyben azt írják, az utóbbi napokban az időjárás megnehezítette a légiforgalmi irányító hatóságok és az Eurocontrol számára a légiforgalom kezelését az egész iparágban, amely jelentős késésekhez és járattörlésekhez vezetett Európa-szerte. Csak június 26-án több mint 450 ezer percnyi késés adódott össze az európai légtérben, ebből 360 ezer közvetlenül a viharos időjárás miatt történt.A Wizz Air járatai az elmúlt négy hétben több mint 30 ezer percnyi résidő-késéssel többet szenvedtek el, mint a tavalyi azonos időszakában.

Ez a probléma átfogó, amely messze túlmutat a légitársaság hatáskörein.

"A Wizz Air megfelelően felkészült a nyárra, és minden tőle telhetőt megtett a zökkenőmentes nyári időszak érdekében, azonban úgy tűnik, a légiforgalmi irányítási rendszerek jelentős problémákkal küzdenek ebben a kiemelt időszakban is" – írják.

Hozzátették, hogy iparági szereplőként kötelességük felemelni a hangunkat a kialakult helyzettel kapcsolatban, és határozottan kérni a hatóságoktól, hogy haladéktalanul, megnyugtatóan rendezzék a légiirányítás problémáit.

wizzair_123rf

A fapados légitársaság felszólította az európai államokat, hogy azonnal kezdjék meg légi irányítási rendszereik fejlesztését

Fotó: 123rf.com

A légitársaság hangsúlyozta, hogy ahogy mindig, most is SMS-ben és e-mailben tájékoztatja a menetrendváltozásról azokat az utasait, akik közvetlenül a légitársaságnál foglalták jegyüket. A légitársaság azt tanácsolja utasainak, hogy jegyüket közvetlenül náluk vásárolják meg, így az itt megadott elérhetőségeken közvetlenül tudja őket tájékoztatni a légitársaság a járataikkal kapcsolatos információkról, illetve szükség esetén közvetlenül el tudják érni az ügyfélszolgálatot. Akik nem közvetlenül vásárolták meg jegyüket, minden esetben az utazási irodához vagy egyéb közvetítőhöz forduljanak információért.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy tekintettel arra, hogy a jelenlegi helyzet több légitársaságot is érint, a szállodai kapacitások Európa-szerte korlátozottak lehetnek. "A Wizz Air mindent megtesz annak érdekében, hogy szükség esetén a lehető legtöbb érintett utasa számára biztosítson szállást. Amennyiben ezt nem tudja teljesíteni a szállodák telítettségéből kifolyólag, az utasok biztosak lehetnek abban, hogy a Wizz Air megtéríti szállásköltségeiket, amelynek visszatérítését a vállalat hivatalos weboldalán és ügyfélszolgálatán, a számlák másolatának bemutatásával igényelhetik meg az érintettek" – zárták a közleményt.

 

A késések miatt hatósági ellenőrzés is indult négy légitársaság ellen

Ahogy arról beszámoltunk, hatósági ellenőrzést indított a Ryanair, a Wizzair, a SunExpress és a Eurowings légitársaságokkal szemben Budapest Főváros Kormányhivatala hivatalból, az utóbbi napokban tapasztalt jelentős járatkésesek kapcsán.

Az ellenőrzés arra irányul, hogy a légitársaságok betartották-e a vonatkozó uniós rendelet előírásait az utasok tájékoztatását, valamint a nekik nyújtandó segítséget illetően. Amennyiben az ellenőrzés során jogsértés gyanúja merül fel, a szükséges eljárásokat a kormányhivatal megindítja az érintett légitársasággal szemben.

A Ryanair Barcelonából Budapestre induló utasai múlt héten jártak pórul, több mint 24 órát vártak a mentesítő járatra, a SunExpress légitársaság Antalyába tartó járata pedig majdnem 19 órás késéssel, péntek dél helyett csak másnap kora reggel tudott elindulni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, több mint 140 utassal a fedélzetén.

A focirajongók járatai sem indultak pontosan: vasárnap sok szurkoló nem jutott ki Stuttgartba, a magyar válogatott Skócia elleni Eb-meccsére az Eurowings járatának késése miatt, június 15-én pedig a Wizz Air dortmundi járata késett, ami miatt a gépen utazó szurkolók késve indulhattak el a magyar-svájci meccsre.

Az időjárási viszontagságok miatt csütörtök éjjel többek között Milánóból és Bariból nem tudtak hazajutni a Wizz Air utasai, a Ryanair Palermóba és Algheróba induló járataira váró utasok pedig a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren töltötték az éjszakát – számolt be róla az Index.