Négy légitársaság ellen indít hatósági ellenőrzést a kormányhivatal a késések miatt

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. június 26. 11:32

Hatósági ellenőrzést indított a Ryanair, a Wizzair, a SunExpress és a Eurowings légitársaságokkal szemben Budapest Főváros Kormányhivatala hivatalból, az utóbbi napokban tapasztalt jelentős járatkésesek kapcsán.
A hatósági ellenőrzés arra irányul, hogy a légitársaságok betartották-e a vonatkozó uniós rendelet előírásait az utasok tájékoztatását, valamint a nekik nyújtandó segítséget illetően.

Amennyiben az ellenőrzés során jogsértés gyanúja merül fel, a szükséges eljárásokat a kormányhivatal megindítja az érintett légitársasággal szemben. A kormányhivatal az idegenforgalmi főszezon alatt kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy fellépjen azon légitársaságokkal szemben, amelyek nem tartják be a jogszabályi előírásokat, veszélyeztetve ezáltal az utazók nyugodt családi kikapcsolódását. Kérjük az utasokat, a légi utazással kapcsolatban tapasztalt érdeksérelem esetén forduljanak bizalommal a kormányhivatalhoz – idézi a közleményt az MTI.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Ryanair Barcelonából Budapestre induló utasai vasárnap este jártak pórul, ők kedd reggelig vártak a mentesítő járatra, a SunExpress légitársaság Antalyába tartó járata pedig majdnem 19 órás késéssel, péntek dél helyett csak másnap kora reggel tudott elindulni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, több mint 140 utassal a fedélzetén.

jarattorles_123rf

Az utóbbi napokban több járat is késett, az utasoknak volt, hogy több mint egy napot kellett várnia a mentesítő járatra

Fotó: 123rf.com

A focirajongók járatai sem indultak pontosan: vasárnap sok szurkoló nem jutott ki Stuttgartba, a magyar válogatott Skócia elleni Eb-meccsére az Eurowings járatának késése miatt, június 15-én pedig a Wizz Air dortmundi járata késett, ami miatt a gépen utazó szurkolók késve indulhattak el a magyar-svájci meccsre.

 

Inkorrekt tájékoztatás

Tisztességtelen üzleti eljárás, amit a legtöbb légitársaság folytat – mondta Pető György, repülési szakértő az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Az adásban elhangzott, hogy a légitársaságok kellően megvédik magukat, hogy az utas ne nagyon tudjon panaszkodni. Elméletileg bizonyos fokú késéseknél kártérítési kötelezettségük lenne a légitársaságoknak, de sokszor már ott akadályokba ütközik az utas, hogy van-e e-mail cím, vagy válaszol-e a légitársaság. Pető György szerint “pitbull módjára” kell rátapadni a légitársaságra, erőt kell demonstrálni, így nagyobb eséllyel elérhetik a céljukat. De ez sincs rendben, húzta alá a szakértő.

Hiszen a kártérítés sem tudja kárpótolni, ha "egy család két gyerekkel 24 órát dekkol egy repülőtéren és annyira inkorrektek, hogy meg se mondják nekik, mikor fog jönni a járat, mert állandóan az a mese megy, hogy két óra múlva, három óra múlva, ilyenkor az ember el se megy a reptérről" – fogalmazott a szakértő.

Az Igazságügyi Minisztérium a honlapján közétett egy tájékoztatót, amely bemutatja, ilyen esetekben milyen jogai vannak a légi utasoknak.

 

Frissítés:

A Wizz Air közleményben reagált a kormányhivatal bejelentésére, melyben azt írják, hogy „a Wizz Air, amennyiben valamely járata késik, vagy járatot törölni kényszerül, minden esetben tájékoztatja az utasokat a foglalásnál megadott e-mail címen és SMS-ben arról, mi történik a járatukkal. Szintén tájékoztatja az utasokat arról, hogy milyen módon foglalhatnák át utazásukat másik járatra, vagy igényelhetik vissza a teljes jegyárat vagy annak 120%-os megtérítését WIZZ-pontokban."

Hozzátették, hogy azon utasok esetében, akik nem közvetlenül a Wizz Air applikációján vagy a légitársaság weboldalán vásárolták meg a repülőjegyüket, hanem utazási irodán vagy online közvetítőn keresztül, nem kapják meg az értesítést, hiszen közvetlen elérhetőség hiányában a foglalást intéző irodának küldi meg a légitársaság ezeket az információkat. "Így ezek az utasok – attól függetlenül, hogy a Wizz Air eleget tesz tájékoztatási kötelezettségeinek – lehetséges, hogy nem, vagy csak késve kapnak tájékoztatást" – írják.

A légitársaság hangsúlyozta, hogy a vizsgálat alatt mindenben segítik majd Budapest Főváros Kormányhivatalának munkáját az eljárás sikeres lefolytatása érdekében.