Közel 4000 turisztikai kiállító vett részt az idei World Travel Marketen

Szerző: Bikkes Katica

Forrás: turizmus.com

 2023. november 09. 14:05

November 6. és 8. között rendezték meg Londonban a 43. World Travel Market (WTM) szakmai vásárt, mintegy 80 konferenciaüléssel és 264 előadóval. Idén több mint 180 országból és régióból közel 4000 kiállító érkezett az eseményre.

A tavalyi évben újra személyesen találkozhattak a turisztikai szakma szereplői, idén pedig 14 százalékkal több kiállítóval rendezték meg - immár 43. alkalommal - a World Travel Market kiállítást. A WTM London a szabadidős turizmus piacvezető szakmai vására, amelyen nemcsak a brit piac, hanem a teljes nemzetközi turisztikai szakma és a média képviselői is részt vesznek.

A WTM programjainak, beszélgetéseinek és szakmai networking lehetőségeinek célja, hogy inspirálják, oktassák és segítsék az utazási szakembereket, hogy egyedülálló, versenyképes és világszínvonalú utazási élményeket teremtsenek. Idén a konferencia kiemelt partnere Marokkó volt.

Idén 14 százalékkal több kiállító érkezett a WTM Londonra

Fotó: WTM

 

A részvevők 264 előadót hallgathattak meg a konferencián, akik informatív és motivációs előadásokkal mutatják be a szakma jelenét és tekintenek az utazás jövője felé. Az előadásokon szó esett többek között a különféle fenntartható kezdeményezésekről, a feltörekvő technológiákról, a sokszínű és befogadó kultúrákról, a természeti katasztrófák hatásairól, illetve a legújabb fogyasztói trendekről. A rendezvényen tartották meg az UNWTO miniszteri csúcstalálkozóját is, amelynek központjában az oktatás állt.

 

Oktatással a jobb turizmusért

Az UNWTO 17. alkalommal megrendezett csúcstalálkozóján összesen 40 turisztikai miniszter, illetve a magánszektor kulcsfontosságú szakemberei vettek részt. A nyitónapon megtartott találkozó középpontjában az oktatás szerepe állt a turizmusban.

Az UNWTO szerint világszerte 1,2 milliárd 15 és 24 év közötti fiatal él, akik a turizmus egyik legfőbb hajtómotorjává válhatnak, azonban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete szerint ennek a demográfiai csoportnak 14 százaléka csupán alapképzettséggel rendelkezik. A téma fontosságát mutatja, hogy idén a miniszteri résztvevők száma több, mint kétszerese volt a tavalyi évnek.

Patricia de Lille, a Dél-afrikai Köztársaság minisztere hangsúlyozta, hogy fontos 5-10 évvel előre tekinteni és olyan tudást átadni a fiataloknak, ami a jövőben is a hasznukra válhat.

Natalia Bayona, az UNWTO ügyvezető igazgatója kiemelte: sürgősen szükség van arra, hogy a turizmust a fiatalok számára mindenhol vonzó ágazattá tegyék a köz- és magánszféra közötti partnerségek segítségével.

Idén 17. alkalommal rendezték meg az UNESCO miniszteri csúcstalálkozóját

Fotó: WTM

 

 

Egyre nagyobb szerepet kap az akadálymentesítés

Briony Brookes, a fokvárosi turizmus PR-vezetője bemutatja a "Határtalan Fokváros" projektet, amelynek célja, hogy segítse a fogyatékkal élő turistákat, és amelynek keretein belül Afrika első vak idegenvezetőjét is kiképezték. A kezdeményezés tükrözi az utazási ágazatban a befogadás és a hozzáférhetőség fontosságára irányuló növekvő figyelmet.

A sokszínűséggel és befogadással foglalkozó előadásokon az is kiderült, hogy az utazási vállalkozások hogyan tesznek lépéseket a különleges igények kielégítésére. A Karisma Hotels and Resorts például speciális képzést nyújt a személyzetnek, akik a nyaralás előtt és alatt segítik az autista gyermekkel érkező családokat. A témában a többi előadás is az iparágban tapasztalható pozitív elmozdulást mutatja a befogadóbb és elérhetőbb utazási élmény megteremtése felé a különleges igényekkel rendelkező utazók számára.

 

Lehetőségek és kockázatok az utazási ágazat előtt

Az eseményhez kapcsolódóan megjelent WTM Global Travel Report kiadványból kiderül, hogy az turisztikai vállalkozásokat leginkább a növekvő költségek és a munkaerő hiányából fakadó problémák aggasztják. Ennek ellenére a felmérés szerint a kilátások pozitívok az iparágban, ugyanis a fogyasztók utazási kedve nem csökkent az elmúlt évben.

Ahhoz azonban, hogy a vállalatok jövője pozitívan alakuljon lépést kell tartsanak a különböző fogyasztói trendekkel, amelyek számos lehetőséget kínálnak számukra. Az ilyen trendek közé tartozik a növekvő igény az egyedi, személyre szabható élmények iránt, a „bleisure" – vagyis a vegyes üzleti és szabadidős – utazások, illetve a „workactions" népszerűsége, melyről itt írtunk korábban.