Újjáépítették a regéci vár reneszánsz palotaszárnyát

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 07. 13:01

Augusztus elején átadták a regéci vár helyreállított reneszánsz palotaszárnyát, amelynek falai között megnyílt a „Főúri pompa a várfalak között” című élményalapú kiállítás.

A regéci vár több helyen párkánymagasságig fennmaradt, romos keleti reneszánsz palotaszárnyát hagyományos falazási technikával, a pincétől a tetőzetig kiegészítették, és falai között megnyílt a „Főúri pompa a várfalak között” című interaktív, élményalapú kiállítás.

A regéci vár a 16. század közepétől a 17. század végéig erődített főúri rezidenciaként működött, fénykorát az Alaghy, majd a Rákóczi család birtoklása alatt élte. A hiteles források, egykori várleltárak alapján rekonstruált termeken végighaladva betekintést nyerünk e főnemesi családok és a vár népének 16–17. századi otthonába, mindennapjaiba. A főúri környezetet bemutató enteriőrök, a reneszánsz palotaszárny falai között felcsendülő korabeli zene a letölthető többnyelvű applikációk révén mélyebben megismerhetők. Az élményt illatok – rózsamuskátli és levendula –, valamint megfogható, kipróbálható tárgyak teszik teljessé.

A regéci vár a 16-17. században élte fénykorát, a képen jobbra a helyreállított palotaszárny

Fotó: Civertan Grafikai Stúdió

A földszinten megtekinthető a déli és az északi sáfárház, a fehér sütőház és az ecetesház, amelyekben az élelmiszer feldolgozása és raktározása történt. Magyarország első reneszánsz babaháza is itt kapott helyet, ez II. Rákóczi Ferenc fejedelem regéci gyermekéveit idézi fel. Az emeleten, a régi ebédlőpalotában a 17. századi ebédlőterem rekonstruált korhű berendezése látható, a „virágos kék szenelő bolt”-ban, azaz Alaghy János várúr egykori szobájában Vergilius-idézetes kandallópárkány került visszaépítésre és kiegészítésre, a leányasszonyok házában pedig a várúrnő lakótere ismerhető meg hímzett textíliákkal, ruhákkal, míves bútorokkal.

A leányasszonyok házában a várúrnő lakótere ismerhető meg

Fotó: Civertan Grafikai Stúdió

A kiállításon régészeti töredékek alapján készült késő reneszánsz habán cserépkályhák, fújt üveg serlegek, úrihímzéses textíliák és arannyal hímzett női viseletek is láthatók.

A regéci vár keleti reneszánsz palotaszárnyának újjáépítésére az Interreg Szlovákia-Magyarország határon átnyúló program keretében került sor. A projekt célja a határ két oldalán lévő műemléki helyszínek fejlesztése és összekapcsolása volt: a regéci vár reneszánsz palotaszárnyának hiteles rekonstrukciója mellett megvalósult a szlovákiai bodrogszerdahelyi Vécsey-kastély felújítása és falai között egy új, a pályáját itt kezdő Kossuth Lajosra emlékező, valamint a kastély történetét bemutató kiállítás berendezése. Sor került a nagyidai Csáky-Schell-kastélyban egy interaktív történeti kiállítás létrehozására és a kastélypark kerítésének kiépítésére, emellett Nagykövesden egy kerékpáros pihenő is létesült.

A regéci vár ebédlőpalotája

Fotó: Civertan Grafikai Stúdió