Bemutatkozott Budapesten a világ leghosszabb vasúti alagútja

Forrás: turizmus.com

 2016. július 14. 19:24

A majdnem 17 évig épült, 57 kilométeres svájci Gotthard-bázisalagút június 1-jei átadását követően a budapesti Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben is megismerhető az alagút építésének története.

Csütörtökön Jean Francois Paroz, svájci nagykövet, valamint Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója nyitotta meg a Bem József utcai gyűjteményben látható izgalmas kiállítást, amely a világ leghosszabb vasúti alagútjának történelmi, gazdasági és technológiai vonatkozásaiba vezeti be a látogatót informatív és szórakoztató módon. Bemutatják az építkezéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket, valamint a különféle technológiai kihívásokra adott mérnöki megoldásokat. A fotókkal illusztrált tárlatnak része egy modellvasút is.

A Gotthard-alagút átadása Svájcban

A Gottardo 2016 nevet viselő kiállítást svájci alpesi kürtösök nyitották meg, majd a köszöntő beszédek után Filippo Lombardi, a Külföldön Élő Svájciak szervezetének elnöke, a svájci parlament tagja is méltatta az onnan elszármazott Ganz Ábrahám életművét, megjegyezve, hogy jobb helyen be sem mutathatták volna a XXI. századi technika egyik csúcsteljesítményét.

Svájc egyik világhírű idegenforgalmi vonzereje a vasút, amely – az Alpokon átvezető új földalatti vonallal együtt – az ott élők precizitását, vállalkozói és innovációs készséget jelképezi.

A múzeum a Grand Tour of Switzerland Magyarországon interaktív térkép egyik helyszíne is, ami a svájci nagykövetség egyik legfontosabb programja ebben az évben.

A svájci nemzeti tanács elnöke, Christa Markwalder is megismerhette Ganz Magyarországon elért eredményeit, amikor áprilisban a múzeumban járt.

A kiállítás – amely alkalmat adott egy új, Svájcot bemutató útikönyv premierjére is – szeptember 28-ig tekinthető meg.