Hollandia öt hétre bezár

Forrás: MTI

 2020. december 15. 10:17

Kedd éjféltől érvényes, kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedések lépnek érvénybe az országban.

Bezárnak az iskolák, az üzletek, a múzeumok, a könyvesboltok, a sportcentrumok Hollandiában, a keddtől érvényes, kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedések legalább öt hétig maradnak érvényben – jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök hétfőn.

"Szigorúbb szabályozásokra van szükség a járvány megállításához. Hollandia öt hétre bezár" – fogalmazott Rutte.

Tájékoztatása szerint az éjféltől életbe lépő szabályozás szerint a mozik, a színházak, az uszodák és a hajvágószalonok, valamint a nem alapvető árukat kínáló üzletek is bezárnak. Nyitásra leghamarabb január 19-én lehet számítani.

Az iskolák és az óvodák szintén bezárják kapuikat, a tanítás és a kisebbek foglalkozásai leghamarabb január 18-án kezdődhetnek meg. Kerülni kell a csoportosulást, a közeli családtagokon kívül mindenki legfeljebb két emberrel találkozhat, karácsony este hárommal.

Nyitva csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a bankok maradhatnak. A miniszterelnök kiemelte, a kormány azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon, senki se tegyen szükségtelen kirándulást, és ne utazzon külföldre sem.

A bárok és éttermek október közepe óta tartanak zárva Hollandiában. A részleges lezárás kezdetben lassította a magas fertőzési arányt, az utóbbi napokban azonban ismét egyre több új fertőzöttet azonosítottak az országban.

A holland kormány azt kéri a lakosságtól, hogy szükségtelenül senki ne utazzon és ne tegyen kirándulásokat

Fotó: 123rf

A holland közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint a napi új esetek átlagos száma az elmúlt két hétben jelentősen megemelkedett. Amíg korábban száz lakosra naponta átlagosan 29,22 új fertőzött jutott, addig hétfőn ez a mutató 47,47-re emelkedett.