Megnyíltak a Belvárosi Plébániatemplom toronykilátói

Forrás: turizmus.com

 2020. június 28. 08:44

Egyedülállóan modern és izgalmas turisztikai attrakció jött létre a Belvárosi Plébániatemplom pénteken átadott toronykilátójával, ahonnan páratlan panoráma tárul a fővárosra.

Mostantól más szemszögből is megcsodálhatjuk a Duna mentén sorakozó látványosságokat a Gellérthegytől a budai Várig, de a pesti rész – Kossuth Lajos utca, Szabad sajtó út – impozáns látványában is gyönyörködhetünk.

Kilátás a déli toronyból

Fotó: Belvárosi Plébániatemplom

Az esemény sajtótájékoztatóján többek közt elhangzott, hogy az északi tornyot Liszt Ferenc-toronynak nevezték át, emlékezve híres zeneszerzőnkre, aki maga is több ízben látogatta meg a templomot.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél emelkedő templomot az elmúlt három évben újították fel. A rekonstrukció folyamán megújult a templom bejárati előtere, a sekrestye, restaurálásra került az ún. Mátyás oratórium, és 2019-2020-ban teljes megújuláson ment keresztül a két barokk torony.

Gellérthegyi panoráma a toronyból

Fotó: Belvárosi Plébániatemplom

A tornyokban régészeti kutatás zajlott, a XII. századi román falmaradvány restaurálásra került, megtisztultak a belső falak, liftet építettek be, és egy turisztikai hasznosítási koncepció mentén alakították ki a kilátópontokat.

A kormány által biztosított 524 millió forint összegű pénzügyi forrás felhasználásával egy egyedülállóan modern és izgalmas turisztikai attrakció jött létre, amely minden keresleti szegmens számára érdekes és vonzó lesz.

Modern lift az ódon falak közt

Fotó: Belvárosi Plébániatemplom

Toronyséta

Az Erzsébet hídhoz közelebbi ún. déli toronyban 3 személy szállítására alkalmas lift visz a magasba.

A látogatók a toronyban két emeleti szintet kereshetnek fel, szintenként 3-3 irányban nyílik kilátás a városra. A kitekintő ablakok mélyedésében érintőképernyős monitorok vannak elhelyezve, amelyek 7 nyelven  adnak tájékoztatást a budai oldal látnivalóiról.

A második kilátószintről lehet átmenni az északi toronyba. A templom épületének homlokzata mögött kialakított fedett sétányon történő haladáskor nagyszerű látvány tárul fel, hiszen láthatjuk az épület míves tetőszerkezetét, a fedélszéket. Itt ezen kívül egy végtelenített time-lapse video mutatja be a Duna két oldalán fekvő magyar főváros éjjel-nappal lüktető életét.

Toronylépcsőház

Fotó: Belvárosi Plébániatemplom

Átérve a másik toronyba (Liszt Ferenc-torony) szintén 3 irányban tudunk kitekinteni, és gyönyörködni a panorámában. Itt látható továbbá egy Liszt Ferenc portrészobor, egy 1981-ben vésett emléktábla, valamint egy Liszt Ferenc dombormű is. A Liszt Ferenc-toronyból lépcsőn ereszkedhetünk le ismét a földszintre, és léphetünk be újra a templomi előtérbe, befejezve ezzel a sétát.

A Liszt Ferenc-torony egyik meghitt zuga

Fotó: Belvárosi Plébániatemplom

Nyitva tartás: hétfő-szombat: 10:00–17:00 óra között (beléptetés legkésőbb 16:30-ig), vasárnap: zárva.