Rendhagyó kocsi futamok Kocson

Forrás: turizmus.com

 2015. május 27. 15:19

A település és környéke turisztikai felvirágoztatását célozza a július 10-12-ig tartó Nemzetközi Kocsitoló Fesztivál.

Bár a községben nincs sok szálláshely, a környéken fellendítik a turizmust a rendhagyó kocsi futamok – hangzott el a szerdai tájékoztatón, ahol a helyi gasztronómiai kóstoló sem maradt el.

A világ egyik legelterjedtebb magyar szava a kocsi, csak éppen mindenhol máshogy írják, ejtik. A coach szó ugyanígy innen származik, mint a hasonló hangzású lengyel vagy francia kifejezés. A Kocsi Múzeum, a tájház és a református templom állandó látnivalóval szolgál, a fő attrakció azonban a Kocsitoló verseny, amelynek alaki követelménye, hogy 4 kerékkel kell rendelkeznie, de a járművet belső égésű motor, akkumulátor nem hathatja, alternatív megoldásokat elfogadnak. Kereskedelmi forgalomban lévő jármű azonban nem indulhat, csak egyedi tervezésű.
Évente 3-4 ezer ember – köztük sok külföldi - látogat ilyenkor Kocsra, az idén is hasonló látogatószámot várnak a szervezők a három napos színes forgatagra, ahol koncertek, kulturális és gyerekprogramok, valamint gasztronómiai érdekességek várják a nagyérdeműt.