Magyarország a 41. a turisztikai versenyképességi ranglistán

Forrás: turizmus.com

 2015. május 25. 17:46

A Világgazdasági Fórum (WEF) ismét közzétette kétévente publikált Travel and Tourism Competitiveness Indexét. A világ 141 országának turisztikai versenyképességét vizsgáló rangsorban hazánk – a 2013-es helyezéshez képest két helyet visszalépve – a 41. helyen végzett.

A Világgazdasági Fórum versenyképességi indexe arról szól, hogy egy adott országban milyenek a feltételek a turizmus fejlődéséhez. A jelentés négy szempont, ezen belül pedig 14 pillér (üzleti környezet; biztonság és védelem; egészség és higiénia; humán erőforrás és munkaerőpiac; információs és kommunikációs technológia készültség; turisztikai ágazat prioritása; nemzetközi nyitottság; árversenyképesség; környezeti fenntarthatóság; légi, földi, kikötői, valamint turisztikai szolgáltatói infrastruktúra; környezeti erőforrások; kulturális erőforrások és üzleti utazás) szerint, számos alkategóriában rangsorolta az egyes országokat, ebből állt össze a végleges sorrend.

A kedvező környezet (Enabling Environment) tekintetében összességében a 33. helyre soroltak bennünket, de az egyes területeken eléggé szélsőséges a teljesítményünk. Az előző évekhez hasonlóan például kimondottan jól teljesítettünk az egészség és higiénia témakörében (8. hely), viszont nem kaptunk túl jó osztályzatot az üzleti környezetre (79. hely), ugyanakkor örömteli, hogy országunk biztonságosnak mondható (39. hely). Az információs és kommunikációs technológia fejlettsége alapján a 43.-ak vagyunk, ezt a helyezést kaptuk a humán erőforrás és a munkaerőpiac minősítésekor is. Az üzleti környezet tekintetében elért eredményeinket jelentősen rontja, hogy a vállalkozásokat sújtó adóterhek alapján, az egyes alkategóriákban igen hátulra kerültünk: az összes adókulcs a 104., a munkavállaláshoz kapcsolódó járulékok a 127. helyre sorolnak bennünket.

Szintén kiemelkedő az osztályzatunk a turizmus stratégiai kezelése és szabályozó körülményei (T&T Policy and Enabling Conditions) témában, itt összességében az igen előkelő 2. hely lett a miénk, de az egyes kategóriák megítélése szintén változó. Ebben a témában a környezeti fenntarthatóságban értünk el 7. helyezést, nemzetközi nyitottságunk (18. hely) és a turizmus fontosságának megítélése sem rossz (34. hely), árversenyképességben viszont csak a 76. helyen állunk. Az utóbbit illetően érdemes kiemelni két alkategóriát: míg a szállodai árindex alapján a 7. vagyunk, az üzemanyag árszintje a 115. helyhez volt csak elég.

Az infrastruktúránk fejlettségét nézve összesítve a 48. helyre rangsoroltak bennünket. Ebben a kategóriában nincsenek nagy különbségek: 39. vagyunk a turisztikai szolgáltatásokban, 36. helyezettek a földi és kikötői infrastruktúrában, ezzel szemben a repülőtéri infrastruktúra alapján csupán a 69. helyet kaptuk meg.

Természeti és kulturális erőforrásaink a 62. helyhez voltak elegendőek. Az eredményt a természeti erőforrások rontják (78. hely), hiszen a kulturális erőforrások és az üzleti turizmusban nyújtott eredményünk egyébként a középmezőnybe sorol bennünket (44. hely).

A turisztikai versenyképességi rangsor élén Spanyolország, Franciaország, és Németország áll, őket az USA, az Egyesült Királyság, Svájc, Ausztrália, Olaszország, Japán és Kanada követi, míg a 141 országot vizsgáló lista sereghajtói Angola, Guinea és Csád. Régiós összehasonlításban Magyarország a 25. helyen áll, a szomszédos országok közül Horvátország a 33., Csehország a 37., Szlovénia a 39., Szlovákia a 61. helyen végzett.

2015-ös versenyképességi elemzés itt érhető el.