Összefogás a kulturális turizmus jegyében

 2014. március 25. 21:33

Az 50 helyszínen 170 programmal zajló 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál kapcsán széleskörű összefogás indult a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásával, mely keretében a szolgáltatók bevonásával szeretnének egész éven át a kulturális turizmusra építve növelni a beutazóforgalmat.

Mint Maráczi Gábor, az MT Zrt. stratégiai igazgatója az MSZÉSZ régiós ülésén elmondta: amellett, hogy külföldön saját eszközeikkel erősítik a főváros kulturális arculatát és különböző médiamegjelenések, tanulmányutak és prezentációk révén növelik Budapest kulturális lehetőségeinek ismertségét, a hazai szolgáltatókat is partnerként vonták be a munkába.

Egy úgynevezett támogatói kört szerveztek a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, melyben 47 szálloda és 13 étterem vállalta, hogy vendégeit minden lehetséges eszközével tájékoztatja a BTF eseményeiről és jegyrendelést is biztosít számukra. Érdekes kezdeményezés, hogy az éttermek külön a BTF-nek dedikált menüt is tesznek az étlapra. Cserébe az MT Zrt. kiemelten szerepelteti a szolgáltatókat saját felületein és ingyenesen rendelkezésre bocsátja a szükséges szóróanyagokat, installációkat.

A kezdeményezés természetesen a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központtal karöltve indult el, a régióülésen Bán Teodóra ügyvezető is kitért ennek fontosságára.

Bár ez az összefogás a BTF kapcsán indult el, kiterjesztenék a nyári és őszi fesztiválokra, s a közös munkához további szolgáltatók jelentkezésért várják, a témában májusban tartanak egy részletesebb tájékoztatót. A későbbiekben pedig a fesztiválokhoz, kultúrához hozzákapcsolnák a lehető legtöbb módon a gasztronómiát is, például dedikált éttermi menükkel vagy a fesztivál borának megválasztásával.

Ezzel párhuzamosan egy kutatás is zajlik a kulturális turizmus hatásait vizsgálandó, illetve, hogy az ideérkező turisták utazási szokásairól minél többet megtudjunk.