Turisztikai versenyképesség szempontjából Magyarország a 39.

 2013. március 11. 13:58

A Világgazdasági Fórum (WEF) ismét közzétette Travel and Tourism Competitiveness Index-ét, vagyis a világ országainak turisztikai versenyképességi rangsorát, ahol hazánk a 2011-es helyezéshez képest egy helyet visszalépve a 39. helyen végzett. Az élen Svájc, Németország és Ausztria állnak, míg a 140 országot vizsgáló lista sereghajtói Burundi, Csád és Haiti.

A jelentés 14 pillér – törvényi háttér és szabályozás; környezeti fenntarthatóság; biztonság; egészség és higiénia; a turisztikai ágazat prioritása; légi, földi, turisztikai és kommunikációs infrastruktúra; ár-versenyképesség; emberi erőforrások; a turizmus iránti affinitás; környezeti és kulturális erőforrások – szerint, számos alkategóriában rangsorolta az egyes országokat, ebből állt össze a végleges sorrend. Az egyes kritériumok kétféle szempont szerint állították fel a rangsorokat: az egyik csoport a statisztikai mutatókat vette alapul (mint például a lakosság vízellátottsága), míg a másik csoport az egyes országokban élők véleményére alapozva állt össze. Ebben a WEF partnere Magyarországon a KOPINT-Tárki volt.
Magyarország kimondottan jól teljesített az egészség és higiénia témakörében (9. hely), 30. helyen állunk a természeti erőforrások és a turisztikai infrastruktúra terén, 40. helyezettek a földi infrastruktúrában, 42. az emberi erőforrásokban és 43. a kommunikációs infrastruktúrában. Ami az alkategóriákat illeti, a szállodai árindex tekintetében a 12. vagyunk és jól állunk a nemzetközi autókölcsönzők jelenlétében is (megosztott 1. hely) és a 29. helyet szereztük meg mind a világörökségek, mind az országban rendezett nemzetközi konferenciák száma alapján.
Nagyon rossz osztályzatot kaptunk azonban a kormányzati rendelkezések átláthatóságában (112. hely), a turisztikai ágazat fenntarthatóságában (102. hely), a turisztikai marketing hatékonyságában (108. hely), a légiközlekedési infrastruktúra minőségében (91. hely). Bár a lakosság hozzáállása a külföldi látogatókhoz nevű kategóriában a 116. helyen végeztünk, ez megtévesztő lehet, hiszen a válaszadók az 1-7-ig terjedő skálán 5,7 pontra értékelték vendégszeretetünket, ami azért nem ennyire rossz eredmény. Az üzleti utak meghosszabbítására tett javaslatok tekintetében megszerzett 107. hely azt sugallja, hogy a hazai üzleti élet vezetői maguktól nem nagyon ajánlják fel partnereiknek hivatalos útjaik magáncélú meghosszabbítását.
Bár a 39. hely a turisztikai versenyképesség területén visszalépést jelent, az ágazat még mindig sokkal jobban teljesített, mint az ország általános versenyképessége: a szintén a WEF által, tavaly készített, 2012-es Globális Versenyképességi Indexen a 2011-es 48. helyről Magyarország a 60. helyre csúszott vissza, amivel az EU 27 országa közül a 23. helyet foglalja el.
A teljes jelentés letölthető itt: http://www3.weforum.org/docs/WEF_TT_Competitiveness_Report_2013.pdf, böngészhető formátumban megtekinthető itt: http://reports.weforum.org/travel-and-tourism-competitiveness-report-2013/