Diplomáciai képviselet nyílt Luxembourgban

Forrás: MTI

 2019. április 09. 09:14

Tíz év kihagyás után Magyarország újra konzuli feladatokat is ellátó diplomáciai képviseletet nyitott Luxembourgban.

Az országban élő mintegy kétezer fős magyar közösség, valamint a Belgium és Németország közel eső részein élő magyarok is itt intézhetik ügyeiket - jelentette be a magyar külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban.

Szijjártó Péter Magyarország brüsszeli nagykövetsége luxembourgi irodájának hivatalos megnyitó ünnepségén úgy fogalmazott: "Eljött az ideje, hogy elődeink korábbi hibáját jóvátegyük, amiért tíz évvel ezelőtt bezárták a magyar képviseletet". Magyarország ugyanis úgy gondolja, hogy hatékony képviseletet a személyes jelenlét tesz lehetővé - húzta alá.

Arról tájékoztatott, hogy a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok tavaly "minden eddigi rekordot megdöntöttek", ugyanis a magyar export 28 százalékos növekedést jelentve elérte a 100 millió eurót, a Magyarországon működő luxemburgi vállalatok pedig szintén folyamatosan növelik kapacitásaikat. Utóbbiak között példaként említette, hogy az Orosházán működő luxemburgi üveggyár kapacitásnövelést tervez, Európa egyik jelentős légi teherszállító vállalata, a Cargolux pedig kapacitásait megkettőzve heti hatra sűrítette magyarországi járatait újabb piacok megnyitására adva lehetőséget.

Luxembourg

Fotó: Google Maps / George Morina

Hozzátette, az egyik fapados légitársaság idén októbertől közvetlen, személyszállító repülőjárattal fogja összekötni Luxembourgot Budapesttel.

Elmondta azt is, hogy a luxembourgi idén már a negyedik magyar képviseletnyitás az amerikai Miami, a lengyelországi Wroclaw és az izraeli Jeruzsálem után. A magyar kormány az elkövetkezendő időszakban húsz hasonló képviselet megnyitását tervezi - tette hozzá Szijjártó Péter.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter arról beszélt, hogy Nagy-Britannia tervezett kilépése az EU-ból azt mutatta meg, hogy szükség van az egységre, a kétoldalú kapcsolatokra, amelyek az európai uniós erősfeszítéseket egészítik ki, emellett további lehetőségeket nyit a partnerség konszolidálására a regionális együttműködésben.

Úgy vélekedett, hogy a visegrádi csoport, köztük Magyarország és a Benelux-országok együtt tudnak működni a közös kihívások leküzdésében. Fent kell tartani a párbeszédet az országok között a közös célokról és együtt kell dogozni azon, hogy újabb előnyökkel szolgáló lehetőségeket határozzanak meg - tette hozzá a luxembourgi külügyminiszter.

Kapcsolódó cikkek