Forma–1: felkészülés a tömegekre, forgalmi változások

Forrás: MTI

 2015. július 22. 18:30

A rendezvénynek helyet adó Mogyoród, a rendőrség és a katasztrófavédelem is felkészült a hétvégi Forma-1-es Magyar Nagydíjra érkező tömegek fogadására. Az M3-ason forgalmirend-változásokra kell számítani, az autópálya a 10-es kilométertől csak az útdíj megfizetése ellenében használható.

Ötven-hatvanezer ember is tartózkodhat folyamatosan négy napon át a 30. Forma–1-es Magyar Nagydíj rendezvényeinek otthont adó Mogyoródon. Paulovics Géza polgármester elmondta, a jubileumi Magyar Nagydíjra várhatóan a szokásosnál is többen érkeznek, így a lélekszám átmenetileg akár a tízszeresére is duzzadhat a körülbelül hétezer lakost számláló településen. A polgármester tapasztalatai szerint noha egyre kevesebben éjszakáznak Mogyoródon (a németek közül például sokan még a verseny napján visszarepülnek vagy a fővárosi hotelkínálatból válogatnak), az önkormányzat a vendégéjszakákból mintegy kétmilliós bevételre számít. Azt, hogy a jegyeladáshoz kapcsolódó iparűzési adóból mennyi folyik majd be, még nem lehet tudni – tette hozzá Paulovics Géza, hangsúlyozva: anyagilag mindenképp jól járnak azzal, hogy a község ad otthont a versenynek. Már csak azért is, mert a Hungaroring Sport Zrt. a mogyoródi létesítmények után – a településen vállalkozást működtetőkhöz hasonlóan – építményadót fizet. A kiemelt adózónak számító céggel az idén együttműködési szerződést írt alá az önkormányzat.

A hétvégi eseményre való felkészülés részeként a település utcáin a szokásosnál több szeméttárolót helyeztek el és gyakrabban ürítik azokat, kisebb útjavításokat végeztek, valamint rendbe tették az árkokat és a vízmosásokat is. A helyi és a környékbeli polgárőrök közreműködésével az esetleges rendbontásokat is igyekeznek megakadályozni.

A polgármester közlése szerint talán a legnagyobb próbatétel a péntek esti – a nagy parkolóban tartandó – jubileumi koncert lesz, amelyre előreláthatólag sok olyan külföldi is érkezik, aki Magyarországon, például a Balatonon nyaral.

 

A rendőrség és a katasztrófavédelem is felkészült a tömegek fogadására. Több mint ezer rendőr, köztük tizenhárom külföldi vigyáz majd a hétvégi Forma–1-es Magyar Nagydíj látogatóira, a rendezvények zavartalan lebonyolítására. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivője a szerdai bejárás után elmondta: a Hungaroring főbejárata melletti mobil rendőrbázison csütörtök déltől éjjel-nappal fogadják a bejelentéseket. A konténerekből álló ideiglenes őrsön már az utolsó simításokat végzik. A szolgálatban lévő rendőrök – közöttük a más megyékből érkezők – a mobil bázison figyelik majd egyebek mellett a Készenléti Rendőrség helikoptereinek képeit, hogy szükség esetén bármikor és bárhol be tudjanak avatkozni. Helikopteres, autós, motoros, lovas, kutyás és gyalogos rendőrök állnak készenlétben, a magyarok munkáját lengyel, szlovák, román és osztrák kollégák segítik. Az ő feladatuk főként a külföldi vendégek gondjainak orvoslása, tájékozódásuk könnyítése, okmányaik és járműveik ellenőrzése lesz.

A szóvivő hangsúlyozta: a forgalom folyamatosságát az érintett útszakaszokon rendőri irányítással és tájékoztató táblákkal könnyíti a PMRFK. Az aktuális forgalmi helyzetről, illetve a kihelyezett rendőrőrs és az egyes konzulátusok képviselőinek elérhetőségeiről a police.hu oldalon érdemes tájékozódni.

Fotók: MTI/Marjai János

 

Forgalmirend-változásokra kell számítani az M3-as autópálya Budapest és Mogyoród közötti szakaszán péntektől vasárnapig a Forma-1-es Magyar Nagydíj idején – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az M3-as autópálya fővárosból kifelé vezető oldalán az M0-s autóút csomópontja és a Ring pihenőhely között a leállósávon külön forgalmi sávot alakítanak ki a VIP-vendégek részére. Ezen keresztül csak ők közelíthetik meg a versenypályát, a többi látogató a 19-es kilométernél létesített ideiglenes lehajtónál kanyarodhat a Hungaroringhez vezető összekötő útra.

A verseny helyszíne a 23-as jelzésű mogyoródi csomópont felől szintén megközelíthető. Fontos tudnivaló, hogy az M3-as autópálya a 10-es kilométertől csak útdíj megfizetése ellenében vehető igénybe.

A Liszt Ferenc-repülőtér felől az elmúlt évekhez hasonlóan az M31-es autópályán át is megközelíthető a Hungaroring. Az M5-ös autópálya felől érkezők az M0-s autóút 54-es számú csomópontjánál tudnak ráhajtani az M31-es autópályára, majd azon végighaladva az M3-as autópálya mogyoródi csomópontján át érhetik el a versenypályát.

Az ideiglenes forgalmi rendet sárga színű tájékoztató, illetve változtatható jelzésképű táblák fogják jelezni. Az M31-es autópálya irányából érkezők is csak díjfizetés ellenében használhatják az M3-as autópályát.

A verseny befejezése után a mogyoródi csomópontnál, illetve az M3-as autópálya 19-es kilométerénél létesített ideiglenes felhajtónál lehet ráhajtani Budapest felé az autópályára.