Lezuhant egy Germanwings gép Franciaországban

Forrás: turizmus.com

 2015. március 24. 15:25

A Germanwings A320-as típusú, Barcelonából Düsseldorfba tartó gépe kedd délelőtt lezuhant Dél-Franciaországban. A katasztrófát a feltételezések szerint senki nem élte túl, a gép fekete dobozát a mentőalakulatok megtalálták és kielemzik.

Thomas Winkelmann a Germanwings vezérigazgatója kedd délutáni, kölni sajtótájékoztatóján alapos vizsgálatot ígért.

A Germanwings 9525-ös gépe kedd reggel 10.01-kor szállt fel Barcelonából, 144 utassal, köztük két csecsemővel és hat főnyi legénységgel a fedélzeten. A gép az utazási magasság elérése után egy perccel süllyedésbe kezdett, ami 8 percen át tartott, a repülővel a francia radarok 10.53-kor vesztették el a kapcsolatot, ezután a repülő szerencsétlenséget szenvedett – derült ki a sajtótájékoztatón. A DAIPX lajstromjelű, 1991-ben átvett repülőgép 2014. óta teljesített szolgálatot a Germanwings flottájában, korábban a Lufthansa kötelékében repült. A legutóbbi rutinellenőrzést épp hétfőn végezte el a gépen a Lufthansa Technik Düsseldorfban, a gyári előírásoknak megfelelő nagy ellenőrzés 2013. nyarán történt. A kapitány már több mint 10 éve dolgozott a Lufthansa, illetve a Germanwings kötelékében és több mint 6000 órát repült.  A repülőgép a legmodernebb fedélzeti számítógéppel volt felszerelt és kiváló állapotban szállt fel, és a Germanwings korábban balesetmentesen repült – mondta Winkelmann.

A Germanwings csapata délután a düsseldorfi repülőtéren tájékoztatta a hozzátartozókat az utaslista alapján, ezt a vezérigazgató szerint mindenképpen el kell végezni az utaslista nyilvánosságra hozatala előtt.

A Lufthansa, a Germanwings és a Lufthansa Technik csapata a helyszínre utazott, hogy a lehető leggyorsabban megállapítsák a szerencsétlenség okát.

A Germanwings feltételezése szerint 67 német utas volt a fedélzeten, emellett 45 spanyol szállt fel a gépre, valamint törökök.

A gép fekete dobozát este 6 óra körül találták meg a francia Alpokban, a mentőalakulatok szerda reggel folytatják a kutatást. A keresést nehezíti, hogy a becsapódás helye nehezen megközelíthető. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az ereszkedés idején semmilyen különleges időjárási jelenség nem volt a térségben, ám a leszállás és a becsapódás okát illetően a szakemberek egyelőre csak találgatnak.

A légitársaság ingyenesen hívható telefonos forródrótot hozott létre a hozzátartozók számára, akiknek Franciaországba való eljutását is megszervezik.

A tragédia után a Germanwings és a Lufthansa számos pilótája nem akart felszállni Düsseldorfból, döntésüket személyes okokkal indokolták, és ezt mindkét cég tiszteletben tartotta. Német hírportálok beszámolói szerint a Germanwings számos járatát is törölték a katasztrófa után. Nem indult el egyebek között a Berlinből Londonba, Düsseldorfba, Koppenhágába és Stuttgartba közlekedő járat, a Lipcse-Halle repülőtéren pedig a stuttgarti és a köln-bonni járatot törölték.

A Spiegel Online beszámolója szerint a Germanwings lezuhant repülőjével hétfőn gondok voltak: a Nose Landing Door nevű elem hibásodott meg. Ez egy billenő fedél a gép törzsének elején, az orrfutóműnek helyet adó üreget fedi, akkor nyitják ki vagy zárják be, amikor a kereket kiengedik vagy behúzzák.
A gép a meghibásodás miatt hétfőn órákig az úgynevezett AOG-státusban (Aircraft on Ground - repülőgép a földön) vesztegelt, ám a hibát kijavították és a gép menetrend szerint felszállhatott Düsseldorfból.

A gép útja itt követhető nyomon: http://www.flightradar24.com/data/airplanes/d-aipx/#5d42675