Továbbmenet nincs: utolsó látogatásra invitál a Vidámpark

 2013. szeptember 05. 11:20

175 éves működés után szeptember 30-án végleg bezár a városligeti Vidámpark. Budapest legendás nevezetességének dolgozói most utolsó menetre hívják a fővárosiakat és turistákat, látványos utcai akcióval.

A Deák Ferenc teret csütörtök délelőtt rikkancsok és 19. századi ruhába öltözött szereplők lepték el, akik Továbbmenet nincs! táblákkal és hangosbemondóval hívták fel a figyelmet a Vidámpark utolsó hónapjára.

 

A park dolgozói színes kiállítással emlékeznek a 175 éves múltra, a Körhinta csarnokában megtekinthető többek közt, hogyan épült fel Európa leghosszabb favázas hullámvasútja vagy milyen játékokon szórakoztak nagyszüleink.

Szeptember végéig a park állandó nyitva tartása mellett a Vidámparki Éjszakák sorozat is zajlik, szombat éjszakánként fél 2-ig tartó programokkal, kivilágított játékokkal.

A park üzemeltetői az utolsó hónapban nagy érdeklődésre számítanak – főleg hétvégén – ezért a látogatóknak azt javasolják, hogy a sorok kikerülése érdekében inkább hét közben próbálják ki még egyszer – utoljára – a Vidámparkot.

Árendás Éva, az intézmény szóvivője az MTI-nek elmondta: még nem zárult le a park játékainak értékesítésére kiírt pályázat, így nem lehet tudni, hogy azoknak mi lesz a sorsuk. Kiemelte azonban, hogy a főváros "egy csomagban" szeretné értékesíteni a játékokat oly módon, hogy a "vidámparki potenciál" esetleg a főváros más pontjára kerülhessen át.

Egyedül a műemléki védettség alá tartozó játékok maradnak eredeti helyükön: az Europa Nostra díjas lovas körhinta, a Dragon Ervin által tervezett és 1922 óta működő hullámvasút, a barlangvasút, valamint a szintén védettséget élvező céllövölde hátsó falrésze és a dodzsem tetőszerkezete is. A szóvivő elmondta: azt, hogy a helyszínen maradó játékok továbbra is üzemelni fognak-e vagy csak kiállítási tárgyként lehet majd őket megtekinteni a jövőben, nem lehet még tudni, ezzel kapcsolatban a területet október elsején átvevő Fővárosi Állat- és Növénykert még nem vette fel a kapcsolatot a Vidám Parkkal.

Bár a látogatottság esése miatt többször a bezárás fenyegette a városligeti intézményt, a fővárosi közgyűlés tavaly novemberben döntött sorsáról, 2013. szeptember 30. után nem működhet tovább, területét a szomszédos Fővárosi Állatkert használhatja majd.