Új funkciót kap az Új Udvar

Szerző: Horváth Ágnes

 2014. július 01. 17:01

Buda Entertainment & Gastro néven születik újjá az Új Udvar, ennek első ütemét október második felében adják át.

A Gozsdu-udvarhoz hasonló, ám a helyi sajátosságokat hangsúlyozó gasztronómiai-közösségi-szórakoztató központtá szeretné fejleszteni a budai Bécsi úti bevásárlóközpontot új tulajdonosa.

- A jelenlegi trendek egyértelműen mutatják, hogy csökken a klasszikus bevásárlóközpontok iránti igény, ezért más irányba kell elmozdulni. Nem egy második Gozsdu udvart szeretnénk létrehozni, hanem a budai oldal adottságaihoz, lokációjához illő találkozópontot. Míg az előbbiben jelenleg 70 százalék a turisták aránya, itt épp fordítva lesz, csak 30 százalékban számítunk a külföldiekre – mondta keddi sajtótájékoztatóján Arie Yom-Tov, a létesítményt januárban megvásárló Hollywood Enterprises Limited képviselője. Az izraeli származású üzletember már jól ismeri a magyar piacot, többek között ő hozta Budapestre a Le Meridient és szintén ő álmodta meg még 1998-ban a Gozsdu udvar átépítését.

Az épület alsó szintjén egy hatalmas, kimondottan prémium termékekre fókuszáló hipermarket létesül, a gourmet kínálat egy helyen való megjelenítése érdekében. Az első emeleten üzletek, éttermek és képzőművészek számára alkotóműhelyek jönnek létre, utóbbiak saját piactéren árulhatják munkáikat. A második emeletet a divattervezőknek szánják, akik szintén itt értékesíthetik termékeiket, de a piacon helyet kapnak a kézműves élelmiszerek készítői is.

A jelenlegi mozi szinten lesznek a legnagyobb változások. Egyedülálló, „fekvő" vetítőterem készül, ahol voltaképpen ágyból nézhetőek a filmklasszikusok. Hiánypótló beruházásként folklórterem is épül, ahol a nagyjából 10 eurós belépődíjat fizetők egy pohár bor és magyaros falatkák mellett élvezhetik a néptánc-bemutatókat. Két  – 25 év alattiaknak és felettieknek szóló – teremből álló diszkó, valamint szintén egyedülálló, interaktív gyerekszínház is helyet kap ezen a szinten.

Az épület 150 méter hosszú tetőteraszát sem hagyják kihasználatlanul: ide Sky Bart álmodtak a tulajdonosok.

A fejlesztés első üteme – a művészekre fókuszáló részleg – október végére készül el, a földszinti szupermarket átadása jövő márciusra várható, a teljes befejezés pedig jövő nyárra.