9 milliárd dolláros szerződést kötött az Emirates és a Rolls-Royce

Forrás: turizmus.com

 2015. április 20. 15:07

Az Emirates 9,2 milliárdos (8,7 milliárd eurós) szerződést írt alá Trent 900 hajtóművek és TotalCare karbantartási csomag megrendeléséről a Rolls-Royce-szal.

A hajtóművek ötven, a 2013-as Dubaji Légi Szalonon megrendelt, és 2016-ban üzembe álló Airbus A380-as modellekbe kerülnek.

A megállapodás a Rolls-Royce történetének eddigi legnagyobb összegű megrendelése, és egyúttal a legnagyobb export mennyiség is, amelyet a brit központú vállalattól valaha megrendeltek. A mostani szerződés az Emirates folyamatos nagy-britanniai és európai befektetéseinek része.

Az együttműködés jelentős mérföldkő a régió repülőgépgyártásában, hiszen Bristoltól Skóciáig munkalehetőséget biztosít a Rolls-Royce beszállítói láncában. A megállapodás építi a Nagy-Britannia és az Egyesült Arab Emirátusok közötti kereskedelmi kapcsolatokat, és tovább növeli a 2013-ban 13,4 milliárd dollárra (12,7 milliárd euróra) becsült kétoldalú kereskedelmi kapcsolat értékét.

Az Emirates beruházása az Airbus A380-as programba jelentős hatást gyakorol a brit és az európai gazdaságra. Egy friss Frontier Economics elemzés szerint az Emirates befektetése az A380-asokba 2013-ban és 2014-ben 7000 brit számára teremtett munkalehetőséget, és 630 millió dollárral (595 millió euróval) járult hozzá az ország GDP-jéhez. Az Európai Unión belül az Emirates 140 A380-asról szóló megrendelésével 41.000 munkahelyhez járult hozzá, illetve mintegy 3,6 milliárd dollárral (3,4 milliárd euróval) bővítette az uniós GDP-t.

Az A380-as program az Emirates növekedési stratégiájának fontos eleme. A légitársaság jelenleg 60 A380-ast működtet, további 80 leszállítása pedig folyamatban van, így a típus legnagyobb felvásárlója. Az első modell 2008-as üzembe állása óta a légitársaság gépei több mint 36 millió utast szállítottak. A gép jóval hatékonyabbá tette az Emirates működését, több utast szállított a világ leglátogatottabb és legtöbb résidő-kiosztásos repülőterére. Hozzásegítette továbbá az Emirates-t az utasai által elvárt kiváló minőséghez olyan prémium szolgáltatásokkal, mint például a fedélzeti lounge.

Az A380-as program mellett az Emirates azzal is hozzájárul a brit gazdaság fejlődéséhez, hogy nemzetközi összeköttetést biztosít több régiós központ számára is. A légitársaság egyedi, közvetlen járatokkal közlekedik Dubaj és Newcastle, Birmingham, Manchester és Glasgow között, továbbá 83 egy átszállásos járatot üzemeltet páratlan módon Afrikába, Ázsiába és Ausztráliába. Ezek a szolgáltatások fellendítik a kereskedelmet és a befektetéseket Nagy-Britannia és a jelentős tengerentúli piacok között, pozitívan befolyásolják a közvetlen külföldi beruházásokat (FDI) és hozzájárulnak a régiós központok fejlődéséhez.

Az Emirates jelenleg 16 napi járatot üzemeltet Nagy-Britanniából, ebből kilenc esetében A380-as modellt: öt a londoni Heathrow repülőtérről indul, kettő a londoni Gatwick repülőtérről, és további kettő pedig Manchesterből.