Elnéptelenedett Sharm el Sheikh a cápatámadások után

 2010. december 07. 11:47

Fürdési tilalom van érvényben a Sínai-félsziget déli részén található Sharm el Sheikh-ben, ahol a múlt héten több turistát is cápatámadás ért. A múlt keddi és szerdai cápatámadásokban három orosz és egy ukrán turista sérült meg súlyosan. A veszélyes ragadozókat a hatóságok közlése szerint befogták, így szombaton a város polgármestere bejelentette, hogy a fürdés újra biztonságos, az úszási tilalmat feloldották. Az ügyet az egyiptomi környezetvédelmi miniszter is megoldottnak nyilvánította.

Vasárnap azonban a cápák újra támadtak, és ezúttal halálos áldozatot szedtek: egy hetvenéves német nőt téptek szét a strandolók szeme láttára, mindössze kőhajításnyira a parttól. Újra fürdési tilalmat léptettek életbe.
A francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint hétfőn a partokon csak pár napozót lehetett látni, néhányan legfeljebb a tengerbe lógatták a lábukat, figyelve a parti vizeket járó felderítőhajókat.

A búvárparadicsomként ismert vörös-tengeri üdülőhelyeken ritkának számítanak a cápatámadások. A múlt heti esetekért feltételezések szerint két óceáni fehérfoltú cápa a felelős. Ez a faj normális esetben nem merészkedik közel a partokhoz.
Környezetvédelmi szervezetek szerint elképzelhető, hogy a cápákat a túlhalászás és a hanyatló élőhelyek kényszerítik egyre közelebb a partokhoz a táplálékszerzés reményében. Olyan vádak is elhangzottak, hogy a bajt az a kialakult gyakorlat okozhatta, amelynek alapján a fotósok kedvéért a turistahajókról húst öntenek a vízbe, hogy odavonzzák a cápákat, így azok odaszoktak a part menti vizekre. Egy harmadik magyarázat szerint egy állatokat szállító hajóról elhullott juhokat dobtak a vízbe, s ez csalogatta oda a cápákat.

Aviv Levy, az izraeli Eilatban működő Vörös-tengeri Obszervatórium vezetője szerint a támadásokért egyetlen cápa lehet a felelős, amely valószínűleg érzékszervi hibákkal rendelkezik, így nem tudja megkülönböztetni a halakat az emberektől - közölte a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk), amely szerint hétfőn újra látták a gyilkos cápát a sínai-félszigeti üdülőhely közelében a sekély vizekben.
Az egyiptomi hatóságok mindent megtesznek, hogy helyreállítsák a békét a virágzó üdülővárosban, amely fontos pillére az ország idegenforgalmának. A egyiptomi gazdaság kulcságazatának, egyik növekedési motorjának számító turizmus az ország munkahelyeinek 12 százalékát biztosítja, és a jelenlegi fiskális évben becslések szerint 12,3 milliárd dollár (csaknem 2600 milliárd forint) bevételt hozhat.