Kun-Mediátor-ügy: Tíz év börtönre ítélték Bróker Marcsit

Forrás: MTI

 2022. január 07. 16:33

Tíz év börtönre ítélte első fokon, nem jogerősen D. Sándornét, a Kun-Mediátor-ügy Bróker Marcsi néven elhíresült vádlottját sikkasztás és csalás miatt pénteken a Szolnoki Törvényszék.

A vádlottat emellett több mint 5 millió 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után kerülhet szabadlábra. D. Sándorné és a sértettek nem voltak jelen az ítélet kihirdetésekor.

A vádlottal és a felszámolás alatt álló Kun-Mediátor Kft.-vel szemben külön-külön csaknem 1,6 milliárd forint, a vádlott két hozzátartójával szemben pedig összesen több mint 34 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A vádlottat kötelezték arra is, hogy fizessen meg öt sértettnek összesen mintegy 129,3 millió forint kártérítést, míg a további magánfelek által bejelentett kártérítési igények érvényesítését egyéb törvényes útra utasították.

Mint ismert, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2017. június 9-én 767 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, kétrendbeli sikkasztás és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat D. Sándorné ellen.

Bróker Marcsi legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után kerülhet szabadlábra

Fotó: 123rf.com

A vádirat szerint a vádlott a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező képviselőjeként, ügyfeleit tévedésbe ejtve a cég 15 éves működése alatt 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

Az okozott kár összegét az ügyészség 10,8 milliárd forintot meghaladó összegre módosította, amelyből a vádlott által vissza nem térített összeg mintegy 4,7 milliárd forint.

A törvényszék a vádlott büntetőjogi felelősségét 326 rendbeli cselekményben állapította meg, kizárólag azokban a tényállásokban, amelyekben az okozott kár meghaladta az 5 millió forintot.

A büntetés kiszabásakor a bíróság nyomatékos súlyosító körülményként értékelte a „nagyszámú bűnhalmazatot”, a sorozatjelleget, valamint azt, hogy a vádlott rendkívül hosszú időn keresztül, csaknem 14 éven át folytatta bűnös tevékenységét.

Enyhítő körülményént értékelte a 68 éves vádlott javára idős korát, a büntetőeljárás elhúzódását, ugyanis a vádlott több, mint 4 éve áll a büntetőeljárás és egyben kényszerintézkedés hatálya alatt, valamint azt, hogy a sértettek kára száz esetben teljes egészében, 184 esetben részben megtérült.

A korábbi híradások szerint D. Sándorné cége nevében 1999 nyártól 2015 tavaszig az átlagosnál jóval kedvezőbb haszonnal kínált kecsegtető befektetési lehetőséget, főként a Karcagon és környékén élőknek. Tette mindezt úgy, hogy a Kun-Mediátornak nem volt engedélye ilyen tevékenységre.

A befolyt pénzt saját és családja költségeire fordította, illetve – a jó üzletmenet látszatának fenntartásáért – az érintettek egy részének kifizetésére használta fel.

Bróker Marcsi 2015 tavaszán eltűnt Magyarországról. Végül a közép-amerikai Belize-ből hazatérve fogták el, és 2016. december közepén letartóztatták. Három év múlva, mivel a letartóztatás időtartama elérte a törvényi maximumot, az elsőfokú bíróság elrendelte D. Sándorné bűnügyi felügyeletét, a mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával.