Örökzöld témák, új lehetőségek a MISZ előtt

Forrás: turizmus.com

 2015. január 26. 22:20

Javarészt már az előző évekből ismerős témák kerültek napirendre a Magyar Idegenvezetők Szövetségének tavaszi közgyűlésén. A Bálint Zoltán elnök által levezetett szakmai találkozóra a Thököly étteremben került sor.

A jogosulatlan idegenvezetés, annak ellenőrzése, a regisztrációs táblácska használata, a jogosulatlan tevékenység szankcionálása, esetleges rendőri segédlettel, ugyancsak nem új keletű téma. Míg külföldön komoly bírságra számíthat az, akit ilyen tevékenység közben tetten érnek, addig nálunk ezen a téren még bőven van tennivaló.

Fontos lenne az idegenvezetők minimálbérének megállapítása és betartatása. Még ma sem sikerült elérni, hogy a múzeumokba turistacsoportot vivő kollégák ingyenes belépőt kapjanak.  A turistabuszok parkolása a frekventált idegenforgalmi látványosságok környékén megoldhatatlan feladatnak látszik. A Várbazár mellett és a Fővám téri csarnoknál is ideje új parkolóhelyeket találni, hiszen az érdeklődés egyre élénkebb eme helyszínek iránt. Sokan nincsenek vele tisztában, hogy a Várbazár mélygarázsába beállhat-e turistabusz.

A SZÉP Kártyát idegenvezetési szolgáltatásra is lehessen igénybe venni – ez a kívánság nem először hangzik el. Az ágazatban számos egyéb szolgáltatás kiegyenlítésére lehet már SZÉP Kártyával fizetni, ez tehát itt is indokolt volna, no meg új munkahelyeket is teremthetne a bővülő igény.

A közgyűlésen, amelyen részt vettek a rendezvényszervezők és fuvaroztatók képviselői is, Marschall Mónika, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető főtanácsosa ígéretet tett rá, hogy az ágazat minisztériumi vezetői segítenek majd a kérdések megválaszolásában és lobbiznak a turisztikai szakma érdekében.

A szövetség tagjainak fontos szakmai segítséget nyújt adó és pénzügyekben Antalóczy Györgyné, akinek előadását most is élénk figyelem kísérte. Antalóczy Györgyné kiemelte, hogy az adó- és más pénzügyi szabályok idei változása nyomon követhető a Turizmus Panoráma Bulletin előfizetőinek a www.turizmus.com-on is. A szakember arra is ígéretet tett, hogy az egyébként több mint száz oldalra rugó pénzügyi változásokat illetően egyéni kérdésekkel is fel lehet őt keresni.