Elektromos légitaxik repíthetik a turistákat pár éven belül Rász el-Haimában

Forrás: turizmus.com

 2024. május 08. 12:30

Rász el-Haima Közlekedési Hatósága és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala szándéknyilatkozatot írtak alá az elektromos légitaxi-szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről.

Rász el-Haima Közlekedési Hatósága (RAKTA) és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala (RAKTDA) forradalmi lépést tettek a fenntartható turizmus és közlekedés területén: szándéknyilatkozatot írtak alá a Skyports Infrastructure (Skyports) vállalattal az elektromos légitaxi-szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről.

A közös fejlesztésű, tervezésű és üzemeltetésű eVTOL járművek az elsők lesznek az országban, amelyek függőleges fel-, illetve leszállásra képesek, és várhatóan már 2027-ben kereskedelmi forgalomba állnak.

A fejlesztés eredményeként gyors, kényelmes és környezetbarát közlekedési lehetőség áll majd a turisták rendelkezésére, hogy ellátogassanak Rász el-Haima legnépszerűbb helyeire és látványosságaihoz, ideértve az Al Mardzsan-szigetet, az Al Hamrát és a Dzsebel Dzsajszt, az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb csúcsát is.

A turisták jelentős időmegtakarítást érnek el ezzel az új közlekedési móddal, ugyanis  az Al Mardzsan-szigetről a Dzsebel Dzsajsz-hoz való utazás autóval körülbelül 70 percet vesz igénybe, légitaxival ez az idő kevesebb mint 20 percre csökken.

Az elektromos légitaxik egyik látványterve

Fotó: Skyports / Facebook

 

Az elektromos légitaxikkal nemcsak jelentős időmegtakarítás érhető el az egyik helyről a másikra történő eljutásban, de zéró károsanyag-kibocsátásukkal komoly alternatívát jelenthetnek a földi közlekedéssel szemben, amely az üvegházhatású gázok 40 százalékáért felelős globális szinten. A fejlesztéssel egyrészt a szén-dioxid-kibocsátás csökkenthető, másrészt a vertiporthálózat lehetőséget ad az Egyesült Arab Emírségek légitaxi-hálózatába történő jövőbeli integrációra is.

A vertiporthálózat forradalmasítja a közlekedést Rász el-Haimában, és támogatja azt a célt, hogy az emírség 2030-ig még környezetbarátabb módon tudja fogadni évi 3,5 millió látogatóját.