Budapesten mutatkozott be a feltörekvő emírség, Rász el-Haima

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. április 24. 18:59

A Rász el-Haima Turisztikai Hivatal (RAKTDA) sajtóreggelit szervezett Budapesten, ahol bemutatta az emírség turisztikai kínálatát, aktuális újdonságait és a nyári kampányát, melyet Ománnal közösen indítottak.

A W Budapestben tartott sajtótájékoztatón Iyad Rasbery, a RAKTDA alelnöke is részt vett, aki elmondta, hogy a dubaji repülőtértől 45 perces autóútra található Rász el-Haimában éppúgy megtalálják a számításukat a zavartalan pihenésre, finom homokos tengerpartra, fűtött-hűtött medencékre és all inclusive ellátásra vágyók, mint azok, akik aktív programokkal szeretik eltölteni a nyaralásukat. Az emírségnek már a logójában is megjelenik a három pillér, amelyre a turizmusa épül: az ország legnagyobb hegyei, a sivatag homokdűnéi és a 64 kilométer hosszú tengerpart.A hegyekben található a világ leghosszabb drótkötél- és bobpályája, Bear Grylls brit kalandor pedig itt nyitotta meg a Közép-Kelet egyetlen expedíciós táborát. A Jebel Jaison, az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb hegyén érdemes felkeresni az ország legmagasabban fekvő éttermét is.

Rász el-Haimában megtalálják a számításukat a zavartalan pihenésre, finom homokos tengerpartra vágyók és az aktív programokat kedvelők is

Fotó: 123rf.com

A sivatag különleges élményekkel szolgál, melyet például dzsiptúra során érdemes felfedezni. A szabad ég alatt, egy sivatagi táborban elköltött vacsora közben a tevegelést, a homokszörfözést vagy a hennafestést is kipróbálhatjuk. Hajnalban pedig akár hőlégballonból is megcsodálhatjuk az emírséget a felkelő nap fényében.

Az emírség kultúráját, történelmét és hagyományait Al Jazirah Al Hamra falujában ismerhetik meg a látogatók legjobban, mely az emirátusok egyetlen fennmaradt tradicionális halász- és gyöngyhalász települése. A Dhayah erőd az Egyesült Arab Emírségek egyetlen épen maradt ilyen építménye.

Az emírségben a homokos tengerparttól a mocsárvidéken át a sivatagig és a hegységekig minden megtalálható

Fotó: RAKTDA

Az alelnöktől megtudtuk, hogy a 2023-as évben rekordszámú, több mint 1,22 millió turistát fogadtak, amely 8 százalékos emelkedés 2022-höz képest, a nemzetközi utazók számában pedig 24 százalékos emelkedést tapasztaltak. A magyar látogatók száma is megugrott, 97 százalékkal több honfitársunk látogatott el 2024 első negyedévében az emírségbe, mint az előző év hasonló időszakában.Az emírség az Egyesült Arab Emírségek legfenntarthatóbb tagja kíván lenni, emellett 2030-ra szeretné elérni az évi 3 milliós látogatószámot. Ehhez a szállodaiparnak is fejlődnie kell: jelenleg 8049 szállodai szobával rendelkeznek, ezeknek mintegy a fele, 3902 ötcsillagos hotelekben található. A legnépszerűbbek az all inclusive ellátást biztosító szállodák, de ahogy azt a RAKTDA mindig hangsúlyozza, érdemes a hotelek falain kívül is körbenézni, az emírség ugyanis kifejezetten biztonságos úti cél.

Ugyan már most is egészen sok hotel sorakozik itt, de tavaly számos további projektet is bejelentettek, köztük Nobu, Le Méridien, W Hotels, JW Marriott és Hilton szállodák építését. A tervezett beruházások összességében 1800 új szobával bővítik majd a szállodai kapacitást a mesterséges szigeten, a következő pár évben pedig szeretnék megduplázni a szobák számát.

Az Anantara Mina Al Arab Ras Al Khaimah Resort, amely a Maldív-szigeteki villákhoz hasonló, tengervíz feletti luxusszállásokat kínál

Fotó: RAKTDA

A szigeten kívül is több fejlesztés valósult meg mostanában: 2023-ban olyan ikonikus szállodák nyíltak meg az emírségben, mint az Anantara Mina Al Arab Ras Al Khaimah Resort, amely a Maldív-szigeteki villákhoz hasonló, tengervíz feletti luxusszállásokat kínál, illetve tavaly egy teljes felújítás és dizájnváltás után nyílt újra a pompás Waldorf Astoria is.

 

Az emírség Ománnal közös kampányt indított

Az alelnök arról is beszélt, hogy a RAKTDA és az Ománi Kulturális és Turisztikai Minisztérium – együttműködve az Ománi Turisztikai Hivatallal (OMRAN) – elindították első közös promóciójukat, a See Double elnevezésű kampányt.A közös kampány célja, hogy a térségbe utazók az utazásuk során felfedezzék mind Rász el-Haimát, mind a szomszédos Musandamot, így duplázva meg az élményeket.A kampány egy másik fontos, utazást ösztönző eleme a "Gyerekek ingyen utaznak" promóció, amely számos szállodában és attrakcióhelyszínen elérhető Rász el-Haimában és Musandamban. A See Double kampány bemutatja, hogyan tudják az utazók kimaxolni az élményeket a két úti cél meglátogatásával, amelyek mindössze 90 perces autóútra vannak egymástól.