Repülőgépes felnőttképzések indulnak Ferihegyen

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 17. 14:22

A világ minden tájáról érkező Airbus és Boeing repülőgépek karbantartásához kapcsolódó munkákat végezhetik majd azok a hallgatók, akik részt vesznek a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a független repülőgép-karbantartó vállalat, az Aeroplex ősszel induló közös felnőttképzésén.

A BKIK és az Aeroplex repülőgép fényező és felületkarbantartó, valamint karbantartó mechanikus képzést indít október 7-én. A felnőttképzési rendszerben megvalósuló, 120 órás tanfolyam végén a résztvevők a tanúsítvány mellé munkalehetőséget is kapnak az Aeroplextől.A repülőgép-karbantartás összetett folyamat, amelyben számos szakterület összehangolt munkájára van szükség. Ezek egyike a felületkarbantartó szakmáé, amely az akár 11 ezer méteres utazómagasságon, több mint 800 km/h-s sebességgel, -50 fokos külső hőmérsékleten közlekedő légijárművek szerkezeti elemeit készíti fel az extrém körülményekre. Az Aeroplex idén kibővített festő műhelyében a modern technológiával újítják meg a repülőgépek külső és belső komponenseit.

Repülőgép fényező és felületkarbantartó, valamint karbantartó mechanikus képzés indul

Fotó: Aeroplex

 

A karbantartó mechanikusok a repülőgépek olyan berendezéseinek javításában és karbantartásában vesznek részt, mint a kerék-és fékagy, ami a fel- és leszállás, valamint a földi manőverezés során tölt be kulcsszerepet.

A BKIK és az Aeroplex közös képzése során a hallgatók komplex ismeretanyagot kapnak: elsajátítják egyebek mellett a fényezés és a repülőgép-felületkarbantartás elméleti és gyakorlati alapjait, megismerik a különböző repülőgép-típusok műszaki felszereltségét, az anyagismeretet, a repülőműszaki dokumentációkezelést, valamint a karbantartást támogató eszközök használatát. Az online és személyesen zajló elméleti oktatás mellett a hallgatók az Aeroplex ferihegyi bázisán szerzik meg a szükséges gyakorlatot. Az így megszerzett ismeretek hozzájárulnak a Magyar Honvédség fejlesztéséhez is.

További részletek a repülőgép fényező és felületkarbantartó, valamint a karbantartó mechanikus képzésről a BKIK felnőttképzési honlapján érhetők el.