Videón az Audio Guide turisztikai rendszere

Forrás: turizmus.com

 2016. március 10. 15:56

Ha eltévednénk a főváros utcáin, csak előkapjuk a mobilunkat, bemérjük magunkat a GPS segítségével, és már folytathatjuk is utunkat. Ugyanezt a technikát használja ki az Európa Csoport Audio Guide szolgáltatása.

Március elején a hajós turizmus elindult azon az innovatív úton, amit Európa szerte megkövetelnek a más városokat megismerni vágyók. Az Európa Csoport hajóit felvértezték egy olyan GPS-alapú technológiával, ami más nagyvárosokban már alapvető eszköze a turisztika világának.

Az eddigi idegenvezető-rendszerek hibája abban rejlett, hogy a változó hajózási körülményekhez nagyon nehezen, vagy inkább sehogy sem alkalmazkodtak. Ebből adódóan nem egyszer érte olyan panasz a szolgáltatókat, hogy miközben a hajó elhaladt egy-egy látványosság előtt, a hangszórókból érkező információk nem voltak összhangban a látottakkal. Változó vízállás mellett az előre meghatározott időzónák szétcsúsztak, a CD-re felvett hanganyag túl korán vagy túl későn indult el, így a csoport több tagja is úgy érezhette, nem azt kapta, amit remélt.

 

A GPS-alapú technológia lényege, hogy a hajó indulásakor aktiválódó rendszer az előre meghatározott ki- és belépési pontok alapján indítja el, vagy állítja meg az előre felvett multimédiás anyagokat. Az eddig megszokott audio alapú idegenvezető-rendszerek most kiegészültek vizuális elemekkel is. A hajókon felszerelt LCD TV-ken a szárazföldről fotózott, több perspektívát bemutató rövidfilmek láthatók, ezzel is kedvet ébresztve az ide látogatókban arra, hogy a szárazföldről is bejárják városunkat.

A GPS-alapú rendszer jelenleg 7 nyelven, magyarul, angolul, oroszul, törökül, kínaiul, japánul és koreaiul szólal meg, de hamarosan felkerül a sorba a spanyol, az olasz, a német és a francia nyelv is, ezzel biztosítva, hogy a Budapestre látogató nemzetek különböző csoportjai egyaránt élvezhessék a világörökség részét képező partszakaszokat.

Ismerje meg jobban videónkból az Audio Guide működését a www.pandeck.hu/ag honlapon! (x)