2,6 milliárd forintból megújul a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya

Forrás: MTI

 2022. február 23. 13:50

Mintegy 2,6 milliárd forint állami támogatásból megújul a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának háromszintes épülete - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a fejlesztés indítását jelző alapkőletételen.

György István kiemelte, hogy a fertődi kastély a kormány számra nem csupán turisztikai látványosságot jelent, hanem a nemzeti örökség egyik ékkövét, a kulturális élet egyik zászlóshajóját és a nemzetközi zenei élet egyik bázisát is.

Hozzátette: az épületegyüttes Európa-szerte is egyedülálló, pompájában, méretében és jelentőségében talán a versailles-i és a schönbrunni kastély ér fel vele.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban mintegy 60 milliárd forint keretösszegéből 18 kastély és 12 vár megújítása zajlik. A tavaly elkészült beruházások látogatói száma 35 százalékkal nőtt 2020-hoz képest – fűzte hozzá György István. Hangsúlyozta azt is, hogy a fejlesztések révén nemcsak megújított környezetet találnak a látogatók, hanem komplex turisztikai programokat is, mert a cél mindenhol az, hogy a beruházásokkal érintett területek ne csak kulturális, hanem gazdasági vonzáskörzetté is váljanak.

Barcza Attila országgyűlési képviselő hangsúlyozta: 2010 után példaértékű fejlesztések indultak a térségben, amelyekkel párhuzamosan elkezdődött Eszterháza rangjához méltó visszaemelése is a magyar és az európai turizmusban.

2,6 milliárd forint állami támogatásból újul meg a kastély nyugati szárnyának háromszintes épülete

Fotó: MTI / Filep István

Egresitné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy az Esterházy-kastély- és kertegyüttes első fénykorát Esterházy Fényes Miklós alatt élte, aki megálmodta az épületet és Eszterházát Európa egyik kulturális központjává tette. Olyan összművészeti alkotást hozott létre a Fertő tájon, amely Joseph Haydn munkássága által a világ zenetörténetébe is kitörölhetetlenül beírta Eszterházát.

A hely második fénykorát Cziráki Margit grófnőnek és IV. Esterházy Miklósnak köszönheti, akik a 19. század végén, a 20. század elején folytatták az építkezést és a korszerűsítés, míg a harmadik fénykorát most éli az épületegyüttes.

Emlékeztetett, hogy tavaly február 5-én indult el a kastély középrészének 4,5 milliárd forintos turisztikai fejlesztése.
Május végén megnyitották a felújított rózsaházat, július 18-án pedig átadták a kastély nyugati szárnyának felújított földszinti részét, amelyben három kiállítás kapott helyet – sorolta. Az ügyvezető hangsúlyozta azt is, hogy felelősségük, kötelességük és küldetésük is egyben, hogy a "közös örökséget" a lehető legteljesebb módon ismertté tegyék.