Tíz kastély és vár újul meg idén, rekord látogatottság tavaly

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. január 21. 15:28

Minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat és várakat 2021-ben, a tavalyi öt után az idén tíz új létesítményt nyitnak meg a nagyközönség számára – mondta Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A tavaly elért, csaknem 315 ezres látogatószám minden idők legmagasabbja annak ellenére, hogy az intézmények nagyjából háromnegyed évet tarthattak csak nyitva – hangsúlyozta Glázer Tamás.

Az eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy öt új létesítményt nyitottak meg és vezettek be a piacra tavaly, miközben minden korábban átadott létesítményük látogatottsága is átlagosan 35 százalékkal nőtt.
2019-ben több mint 213 ezer, 2020-ban közel 141 ezer látogatót fogadtak létesítményeikben – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a különböző hosszúságú bezárások miatt sem igazán összehasonlíthatóak az adatok. Tavaly a leglátogatottabb létesítmény az újonnan megnyílt tatai Esterházy-kastély volt mintegy 55 ezer látogatóval.

 

Hét átadás 2021-ben

Az ügyvezető igazgató szavai szerint a legnagyobb kihívást a Nemzeti Kastélyprogramban és Nemzeti Várprogramban a GINOP-támogatással felújított létesítmények piaci bevezetése és turisztikai üzemeltetésének elindítása és összehangolása jelentette. Tavaly öt saját kastély és két konzorciumi partnerségben fejlesztett létesítmény nyitotta meg a kapuit: a szögligeti Szádvár, a tatai Esterházy-kastély, a mosonmagyaróvári vár, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a sümegi Püspöki Palota, valamint a bajnai Sándor-Metternich-kastély.

A tavaly átadott létesítmények egyike, a bajnai Sándor–Metternich-kastély

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

Elmondta, hogy a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban három működő, regisztrált szálláshelyükkel pályáztak és nyertek 16 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Tavaly tavasszal és nyáron adták át a megújult, megszépült szállásokat, így Füzérradványon, Ozorán és Hollókőn összesen 16 szobával várják a vendégeket.

 

Tíz nyitás 2022-ben

Az idén tíz megújult kastély, vár nyílik meg a nagyközönség előtt, az első negyedévben Majkon a Kamalduli Remeteség második üteme, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, valamint Somló vára Dobán. A nyár végéig várhatóan megnyitják Nagyvázsonyban a felújított Kinizsi-várat, Dégen a Festetics-kastélyt, a megújult sümegi várat, illetve Komlódtótfalun a Becsky-Kossuth-kúriát – sorolta.

A NÖF vezetője kiemelte Kastélykártya-programjuk sikerét. A különböző kedvezményeket és exkluzív tartalmakat nyújtó program 2020-ban indult. 2021-ben a kártyák száma, amelyekkel a 11 NÖF-vagyonkezelt ingatlanon túl számos a programhoz csatlakozó más létesítmény is látogatható, megháromszorozódott, elérte a hatezret.