A kivárás időszakát éljük – polgármesterek a turizmus újraindításáról (1. rész)

Szerző: Vajk Brigitta - Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2020. április 28. 16:50

Sorozatunkban turisztikailag frekventált települések polgármestereit kérdeztük arról, hogy milyen várakozásaik vannak az idei évre, és hogyan érinti gazdálkodásukat a megcsappanó idegenforgalmi adóbevétel.

Minden városatyának ugyanazokat a kérdéseket tettük fel:

  1. Milyennek látja az idei turisztikai szezont, mikor indulhat be a forgalom?
  2. Bevezettek-e helyi korlátozó intézkedéseket a városban, s ha igen, meddig tervezik ezeket fenntartani?
  3. Hogyan alakul át a település költségvetése a helyi adóbevételek csökkenésével összefüggésben? (Korábban megírtuk, hogy az ifát december 31-ig az állam téríti meg a településeknek és felfüggesztik az üdülőhelyi támogatást.)

 

Sárvár megtartotta minden dolgozóját

Kondora István

Fotó: Polgármesteri Hiv. Sárvár

„Ambivalensek az érzéseim az idei turisztikai szezonnal kapcsolatosan, hiszen amilyen jól indult az év első két hónapja, ugyanakkora erővel csapott le ránk is a víruskrízis. Március első két hete még úgy, ahogy működött, de a hónap közepétől sajnos mi is elbúcsúzhattunk a vendégektől” – fogalmaz Kondora István, Sárvár polgármestere.

Mint szerkesztőségünk kérdésére elmondta, jelenleg a város legfőbb vonzerejének tekinthető fürdőben karbantartási és takarítási munkálatok zajlanak. Céljuk, hogy amint újra érkeznek vendégek, színvonalban és minőségben ugyanazt kapják, amit már megszoktak. A polgármester büszke arra, hogy eddig senkit sem kellett elbocsátani, a fürdő minden dolgozóját megtartották, és azt is remélik, hogy mielőtt beindulna a beszállítók és a szolgáltatók közötti lánctartozási folyamat a városban, visszatérhetnek a korábbi, megszokott kerékvágásba.

Persze nagy optimizmusra sajnos nincs ok – véli Kondora István – hiszen a gyógyfürdő látogatóinak nagy százalékát kitevő csehektől idén minden valószínűség szerint elbúcsúzhatnak, azonban azt prognosztizálják, hogy július elejétől ismét fogadhatnak fürdőlátogatókat és szállóvendégeket is a városban.

Első lépésként főként a 45 év alattiakra számítanak, úgy gondolják, ez a korosztály tudja újraindítani a hazai turizmust.

Abban csak titokban reménykedik Sárvár első embere, hogy még idén visszatérnek a külföldi vendégek is, de mindent egybevetve úgy kalkulál, hogy elfogadható évet zárnak akkor, ha a szokásos adóbevételek fele realizálódik.

A tavasz tombol, csak a látogatók hiányoznak a sárvári Nádasdy-vár környékéről

Fotó: Sárvári TDM

A kormányzati döntésről úgy gondolja, hogy az ifabevételből keletkezett hiány pótlása mindenképpen segítség lesz a városnak. Sárvárt azonban a plusz 1 forintos állami kiegészítés (üdülőhelyi támogatás) eddig sem érintette (mert a város nem volt jogosult  rá az iparűzési adóból származó adóereje miatt – a szerk.).

„Sárvár éves ifabevétele 250 millió forintot tesz ki, ha idén ennek a 40-50 százaléka megtérül, akkor túl fogjuk élni a krízist” – vélekedik a polgármester.

Kondora István elmondta azt is, hogy a járvány miatt eddig semmiféle korlátozó intézkedést nem vezettek be a városban, ahol tömegrendezvényekkel sem kell idén kalkulálni. A sárváriak igen fegyelmezett emberek, betartják az előírásokat, otthonukban maradnak, vagy esetleg a tóparton tesznek rövid sétákat, elszigetelten.

 

Zalakaros várja, hogy a lámpa zöldre váltson

Novák Ferenc

Fotó: Szerdahelyi Rita

Zalakaroson azért is különösen fájó a turisták elmaradása, mert az év első két hónapjában már 40%-kal több kereskedelmi vendégéjszakát regisztrált a város, mint tavaly ilyenkor, és valószínűleg a folytatás is ugyanilyen szép lett volna.

„A jelen helyzetben csak azt tudjuk tenni, hogy folyamatosan végezzük a karbantartási és felújítási munkákat a fürdőben és a közterületeken, hogy ha ’a lámpa zöldre vált’, és beindul a turizmus, minden azonnal készen álljon a vendégek színvonalas fogadására” – mondta el lapunknak Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere.

Az önkormányzat és a város turisztikai vállalkozói által alapított Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. egyedülálló összefogással, már most az idei turisztikai forgalom egy részének megmentésére fókuszál – tette hozzá. Hűségutalványokat bocsátottak ki azon vendégek számára, akik foglalásuk lemondása helyett későbbi időszakra foglalnak át. A bónokért cserébe 2021. június 30-ig lehet majd többletszolgáltatásokat kapni a helyi szolgáltatóknál. Az eddigi visszajelzések állítólag nagyon pozitívak.

A fürdő március közepe óta nem üzemel, ezen kívül csak a játszótereket, a sportudvart és a tónál lévő kilátót zárták le.

A turisztikai forgalom felfutását egyelőre késő nyárra datálják, de a polgármester valószínűnek tartja, hogy az eredetileg remélt számokat ez az időszak sem fogja hozni.

Elnéptelenedett a fürdő környéke is Zalakaroson

Fotó: Polgármesteri Hivatal, Zalakaros

Zalakaros „egy lábon áll”, a turizmusból származó bevételek alapvető fontosságúak a város számára. Így az idegenforgalmi adóhoz kapcsolódó üdülőhelyi támogatás elmaradása nagy érvágás lesz a polgármester szerint, csupán ez mintegy 120 millió forintos kiesést fog okozni (az arányok érzékeltetésére: ez az összeg az idei évre tervezett működési célú költségvetési bevételek mintegy 10%-a).

Tavaly 275 millió forint idegenforgalmi adót szedett be a város, a járvány miatt ezen a címen is eleve jóval kisebb összeg folyik majd be az önkormányzathoz.

A helyi iparűzési adó csökkenése és a gépjárműadó elvonása további mintegy 30 millió forint kiesést jelenthet. Mindeközben zajlik az új városközpont kialakítása egy 1,7 milliárd forintos beruházás keretében, azaz minden forintnak lenne helye az önkormányzat költségvetésében.

(Folytatjuk)