A Notre Dame-ot idéző jégdóm nyílt a Magas-Tátrában – videó

Forrás: turizmus.com

 2019. december 03. 13:10

November 22-től megtekinthetők negyven különböző nemzetiségű jégszobrász alkotásai – köztük a Notre Dame formájú jégdóm – a Magas-Tátrában fekvő Tarajkán.

A Notre Dame-ot 2019 áprilisában meggyötrő tűzvész világszerte kiváltotta az emberek érdeklődését. A katedrális szépségét mi úgy faragjuk jégbe, hogy a látogatók az eredeti arculatát lássák“ – mondja Lukáš Brodanský, a Magas-Tátra Központ üzleti és marketingmenedzsere.

A jégtemplom építésére idén 1880 jégtömböt használtak fel, amelyek össztömege több mint 225 tonna. Egy 25 méter átmérőjű kupolát hoztak létre, melynek legmagasabb pontja eléri a 11,5 métert. Adam Bakoš főépítész munkáját 18 szobrász segítette Litvániából, Németországból, Lengyelországból, Csehországból, valamint Szlovákiából.

A katedrális idén rendesen megdolgoztatta az alkotókat. „Minden évben igyekszünk továbbfejleszteni a jégtemplomot. A Notre Dame nagy kihívás volt számunkra. Nagyon bonyolult építményről beszélünk, sok gótikus részlete van, amelyet aprólékosan ki kellett dolgoznunk. A jég pedig nagyon kényes építőanyag“ tette hozzá.

„A műalkotással a történelmi műemlékekre és azok védelmének fontosságára is szerettünk volna rámutatni – tekintet nélkül arra, hogy Szlovákiában találhatóak-e vagy máshol a világban“ – teszi hozzá Lucia Blašková, a Magas Tátra Régió Területi Idegenforgalmi Szervezet (OOCR) végrehajtó igazgatója.

A tátrai jégtemplom minden évben az OOCR által társfinanszírozott legsikeresebb projektek egyike. A jégművészetet rejtő kupolához Ótátrafüredről siklóvasúttal lehet eljutni, vagy pedig gyalog egy turistaösvényen. A jégbazilika díjmentesen látogatható, egészen 2020 áprilisáig. A szezon folyamán néhány koncertet is rendeznek a jégtemplomban.