A szigorítások ellenére Phuket július 1-jétől várja a turistákat

Forrás: turizmus.com

 2021. május 19. 14:40

A korábban bevezetett újabb szigorítások és a fertőzési ráták növekedése ellenére Phuket megnyitja kapuit július 1-jén a beoltott külföldi turisták számára. Az eredeti tervek szerint karantén nélkül élvezhetik majd a turisták a nyaralást, további részleteket azonban még nem közöltek.

Thaiföld márciusban jelentette be, hogy egy próbaüzem keretében július 1-jétől megnyitná a népszerű desztinációt, Phuketet a beoltott külföldi turisták előtt, akik számára a hétnapos karanténidőszakot is eltörölnék.

Az akkori tervek szerint érkezésük után egy héttel azok a turisták, akik kinti tartózkodásuk alatt tünetmentesek és egy negatív tesztet is felmutatnak, elhagyhatják Phuketet, hogy szabadon utazhassanak Thaiföld többi részére.

Április végén azonban a koronavírus terjedése és a fertőzési ráták emelkedése miatt újabb szigorítások léptek életbe Thaiföldön. A bangkoki kormányzó 31-féle helyszín- és üzlettípus bezárását rendelte el: ide tartoznak a mozik, állatkertek, fitnesztermek, uszodák, múzeumok, könyvtárak, masszázsszalonok, szépségszalonok és harcikakas-ringek is.

A 20 főnél nagyobb összejöveteleket és rendezvényeket is betiltották. Május elsején, a szigorítások utolsó körében hat tartományban megtiltották az étkezést az éttermekben is.Május 17-től azonban ismét enyhítettek, újra lehet étkezni az éttermekben az összes tartományban, így Bangkokban is. Bangkok, Nonthaburi, Pathum Thani és Samut Prakan tartományokban az éttermekben este 9-ig lehet fogyasztani, elvitelre pedig 11 óráig adhatnak ki ételt, míg az országos alkoholfogyasztási tilalom érvényben marad az éttermekben. Bangkokban a korlátozások jelenleg május 31-ig vannak hatályban.

phuket_123rf

Phuket megnyitását próbának szánja a thai kormány, ahol teszt üzemmódban kipróbálják majd, menyire biztonságos és tartható a rendszer

Fotó: 123rf.com

A szigorítások hatására felmerült a kérdés, hogy a romló járványügyi adatok fényében változnak-e a thai turisztikai nyitással kapcsolatos korábbi tervek, vagyis hogy Phuket megnyit-e a beoltottak számára július elsejétől.

Minap azonban bejelentették, hogy a július 1-i nyitás továbbra is tervben van – írja a The Thaiger. Anutin Charnvirakul miniszterelnök-helyettes és közegészségügyi miniszter Phiphat Ratchakitprakarn sport- és turisztikai miniszterrel együtt a szigetre utaztak, ahol megerősítették, Phuket fogadja majd az oltott turistákat.

A phuketi nyitás próbának szánja a thai kormány, ahol teszt üzemmódban kipróbálják majd, menyire biztonságos és tartható a rendszer, mielőtt más népszerű úti célokra is kiterjesztenék a hétnapos karanténkötelezettség eltörlését. A Phuket Sandbox projektről korábban mi is részletesen beszámoltunk. A terv szerint először a helyieket oltják majd be, a cél a phuketi lakosság 70 százalékának beoltása, mielőtt újraindulna a turizmus a szigeten. Eddig azonban mindössze az itt élők 22 százaléka kapta meg az oltást.

Az út során a két miniszter azonban nem osztott meg több részletet a projektről, például hogy Phuket pontosan milyen feltételekkel fog megnyílni a nemzetközi turisták előtt, és ők hogyan juthatnak el a szigetre, illetve onnan az ország más részeibe.