Szigorítások Thaiföldön

Forrás: turizmus.com

 2021. április 28. 12:42

Április 26-ától újabb szigorítások léptek életbe Thaiföldön a koronavírus-járvány terjedése miatt.

Az emelkedő Covid esetszám miatt a bangkoki kormányzó 31 féle helyszín és üzlettípus bezárását rendelte el egyelőre két hétre, május 9-ig – írja közösségi oldalán Bangkok Charlie Thaiföldön élő magyar idegenvezető.

Bezárnak a többi között a mozik, állatkertek, fitneszklubok, uszodák, múzeumok, könyvtárak, masszázsszalonok, szépségszalonok, harci kakas ringek. A közparkokat is bezárják.

A fodrászatok nyitva maradnak, de mindenkinek kívül kell majd várakoznia, nem lehet bent ülni, csak akiknek vágják éppen a haját.

A 20 főnél nagyobb összejövetelek és rendezvények tilosak. Éttermekben változatlanul lehet fogyasztani este 9-ig. A kisboltok (pl. 7 Elevenek) reggel 5-től este 10-ig lehetnek nyitva. S bár nincs kijárási tilalom, de több tartományban is együttműködést kérnek, hogy éjszaka mindenki maradjon az otthonában. Miután minden zárva, sok ok tényleg nincs a kijárkálásra.

Mai nap Thaiföldön összesen 2048 Covid esetet regisztráltak, ez egyébként csökkenést mutat, mert 24-én 2839 eset volt, 25-én pedig 2438. Ma 8 halálos áldozatot követelt Thaiföldön a járvány. Jelenleg 563 esetet sorolnak a súlyosabbak közé és 150-en kényszerültek lélegeztetőgépre. A számokat annak a tükrében érdemes vizsgálni, hogy Thaiföld lakossága közel 70 millió fő.

Mától egyébként Bangkokban is kötelező a maszkviselés lakáson kívül, minden helyszínen, összesen 51 tartományban hasonló a helyzet.

Újságírói kérdésre a bangkoki kormányzó tisztázta: igen, kocsiban is kell viselni a maszkot, ha a sofőrön kívül más is ül bent. Ha családtagok, akkor is mindenkinek maszkban kell lenniük. Ez azért is fontos, mert a büntetés nem csekély, maximum 20 000 baht, azaz kb. 200 000 forint, ha valaki megfeledkezik a maszkról – olvasható a blogbejegyzésben.

Április 28-án az operatív törzs thaiföldi megfelelőjétől, a CCSA-tól azt kérte a Nemzetbiztonsági Bizottság, hogy a sötétvörös zónába tartozó hat tartományban vezessen be szigorú lezárásokat, mivel nem lassul a járvány terjedése – írja a Thai PBS World portál.

A sötétvörös zónába sorolják Bangkok, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Chiang Mai and Chon Buri tartományokat.

A Nemzetbiztonsági Bizottságot vezető tábornok szerint április 23. óta egyetlen napon sem csökkent 2000 alá az új fertőzések száma, egyértelmű, hogy az eddig bevezetett intézkedések nem elégségesek. 55 tartományt a vörös zónába, 16-ot pedig a narancssárgába sorolnak, immár egyetlen sárga vagy zöld zónás terület sincs Thaiföldön. A tábornok azt is javasolja, hogy a sötétvörös és a vörös zónákban működő éttermek csak elvitelre dolgozhassanak.

Kérdés, hogy a romló járványügyi adatok fényében változnak-e a thai turisztikai nyitással kapcsolatos korábbi tervek, például Phuket megnyitása a beoltottak számára július elsejétől.