Átadták a felújított geszti Tisza-kastélyt, ahol két miniszterelnök is lakott

Forrás: MTI

 2024. június 04. 15:18

A 2016 óta zajló, 13,5 milliárd forintból megvalósított felújítása után, kedden adták át a Tisza-kastélyt a Békés vármegyei Geszten. Az átadóünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

Az átadóünnepségen Kovács József, a térség országgyűlési képviselője Gesztet szimbolikus helynek nevezte, és felelevenítette a kastély történetét. Mint elmondta, 1761 és 1772 között építtette borosjenői nemes ifjú Tisza László. Az utolsó családtag 1944-ben hagyta el a települést.

A kastély falai között megfordult mások mellett Arany János – aki Tisza Domonkos házitanítója volt – , Mikszáth Kálmán és Jókai Mór is, utóbbi a Tiszákról mintázta A kőszívű ember fiai című regényének főhőseit.

A kastély két miniszterelnöknek is az otthona volt: előbb Tisza Kálmán tulajdona lett 1860-ban, aki 1875 és 1890 között volt Magyarország kormányfője. Halála után az épület gróf Tisza István tulajdonába került, aki 1903 és 1905, majd 1913 és 1917 között volt miniszterelnök; 1902-ben, 1912-1913-ban pedig házelnök volt. Apjával ellentétben neki "vészterhes idők" jutottak, 1918. október 31-én, az őszirózsás forradalom idején saját otthonában gyilkolták meg.A kastély felújítása 2016 óta zajlott, a beruházás magába foglalta az Arany János-emlékház, az inaslak, a vendégház, illetve a településen kívül található Tisza-kripta rekonstrukcióját, valamint a hozzátartozó út felújítását is. Revitalizálták a kastély parkját is 20 hektáron.

A kastélyt 13,5 milliárd forintból újították fel

Fotó: Lázár János Facebook-oldala

Geszten az elmúlt 8 évben több mint 20 milliárd forint összegben hajtott végre fejlesztéseket a kormány. Ebben útfelújítások, egy új iskola, óvoda, tornacsarnok építése, továbbá a Geszti Református Egyházközség templomának, parókiájának és gyülekezeti házának felújítása is benne van.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közlése szerint a Tisza-kastélyt 13,5 milliárd forintból újították fel. Az összegből kialakítottak egy 25 helyszínt magába foglaló, ezer négyzetméter területű állandó kiállítást is, amely négy témakör – a politika, az egyház, a család és a kultúra – mentén mutatja be Tisza család és a korabeli Magyarország történetét.
A háromszintes, barokk stílusú kastély a krónikák szerint kormányülésnek is adott otthont, és számos esetben az ország sorsát befolyásoló tárgyalások, döntések színhelye volt.

Az épület gróf Tisza István ideje alatt számottevő korszerűsítést kapott: bevezették az áramot, a padlástérben hideg-meleg vizes tartályt helyeztek el, és bekötötték a telefonvonalat. A második világháború végén a teljes berendezése megsemmisült, miután a betörő román-szovjet csapatok kirabolták. Az ezt követő államosítás után 1949-ben általános iskolát és művelődési házat helyeztek el a kastélyban, később pedig a geszti községi könyvtárat is itt rendezték be.

A felújítást a West Hungária Bau Kft. és a Build It Mérnökiroda Kft. konzorciuma végezte.

A felújított kastélyról az átadás előtt Lázár János építési és közlekedési miniszter osztott meg képeket a közösségi oldalán.