Átadták a fenntarthatósági díjakat a Turizmus Évadnyitó Gálán

Forrás: turizmus.com

 2024. február 01. 22:30

A Turizmus.com szerkesztősége és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány idén első alkalommal hirdette meg az innovatív turisztikai projekteket elismerő Fenntarthatósági Díjat. A legkiemelkedőbb pályázók a február 1-jei Turizmus Évadnyitó Gálán vehették át elismerésüket.

A Turizmus.com és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány közösen kiírt pályázatát várakozáson felüli érdeklődés kísérte: a rövid határidő ellenére összesen 34, szakmailag értékes pályamű érkezett be az ágazat különböző területeiről. A legtöbb pályázatot a vendéglátás, illetve a szálláshely-szolgáltatás képviselői nyújtották be, de számos turisztikai attrakció, utazási iroda és turisztikai kiegészítő szolgáltató – például rendezvényhelyszín – is pályázott hosszú távú fenntarthatóságot szem előtt tartó projekttel vagy szolgáltatási koncepcióval.

A szakmai zsűri a 34 pályázó közül négyet juttatott tovább a döntőbe, végül közülük került ki a szakmai díjas, illetve a Turizmus.com olvasóinak szavazatai alapján a közönségdíjas pályamunka.

A Fenntarthatósági Díj egy forgatható földgömbbel díszített kristályüveg

Fotó: turizmus.com

A zsűri pontszámainak összesítése után holtverseny alakult ki az élen, így az első ízben meghirdetett Fenntarthatósági Díjjal egyből két szakmai nyertest jutalmaztak:

  • a Katica Tanya Élményközpont (projektfelelős: Handó János), valamint
  • a Natura Hill Zebegény – Zero Waste Fine Bistro (projektfelelős: Szilvási Mihály) képviselői vehették át a földgömbbel díszített kristályüveg trófeát a Turizmus Évadnyitó Gálán.

A Fenntarthatósági Díj szakmai díjazottai, Szilvási Mihály és Handó János (középen) Gál Pál Zoltánnal (Turizmus Kft.) és Babik Edittel (MTSZA)

Fotó: turizmus.com

A közel háromezer olvasói szavazat alapján a közönségdíjas:

  • az ország egyik legnagyobb jótékonysági szervezete, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület (projektfelelős: Cseh Balázs) lett.

A Fenntarthatósági Díj közönségdíjasa, Cseh Balázs (középen)

Fotó: turizmus.com

További két pályaművet különdíjjal jutalmaztak:

  • a Turizmus.com szerkesztőségi különdíját a Budapest Party Service kapta (projektfelelős: Semsei Rudolf),
  • az Innotime Kft. a Humtour – Kalandozások Magyarországon utazásszervező irodának ajánlott fel különdíjat.

A Fenntarthatósági Díj szerkesztőségi különdíjasa, Semsei Rudolf (középen)

Fotó: turizmus.com

A Fenntarthatósági Díjat azzal a céllal hívták életre, hogy elismerje és a szélesebb közönséggel is megismertesse azokat a turizmushoz köthető szakembereket, akik cégük vagy szervezetük tevékenységébe beépítették a fenntarthatóságot, és innovatív tevékenységükkel segítik a zöld szemlélet térhódítását a turizmusban. Emellett a pályázat kiírói a díjjal inspirálni szeretnék az ágazatban szereplőit, hogy döntéseikben vegyék figyelembe a fenntarthatóság szempontjait, és hosszú távú, zöld szemléletű üzleti megoldásokat dolgozzanak ki.

A beérkezett pályaműveket elismert szakemberekből álló 12 fős zsűri pontozta. A bírálat során figyelembe vették a projektek fenntarthatósági megoldásainak újszerűségét, kreativitását; a megvalósított törekvések komplexitását; azt, hogy mennyiben segítik a cég hosszú távú fenntarthatósági stratégiáját; illetve azt, hogy a program mintául szolgálhat-e más turisztikai szereplőknek hasonló stratégiák kialakításában.

A shortlistre került pályamunkákról itt olvashat bővebben.