Azonnali beavatkozást kérnek a fürdők

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 08. 17:39

Meg kell előznünk, hogy bedőljenek a fürdők, mert akkor bajba kerülhetne a vidéki szállodák jelentős hányada is – vázolta a legrosszabb esetet a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

Boros László Attila a szövetség debreceni közgyűlésének első napjának záróakkordjaként ismertette a fürdők rendkívüli helyzetét.

Soha nem voltak ilyen nehéz helyzetben a 18 ezer munkavállalót foglalkoztató, s a korábbi években 70 milliárd forint körüli bevételt produkáló magyarországi fürdők. Igaz, COVID-vésszel sem kellett soha szembenéznünk – fogalmazott az elnök.

Boros László Attila a pulpitusnál

Fotó: turizmus.com

Boros László Attila a magyarországi fürdők körében, az elmúlt napokban készített reprezentatív felmérés eredményeivel illusztrálta mondanivalóját.

A felmérésből kiderül többek között, hogy

  • a hazai fürdők látogatottsága az első nyolc hónapban 52 százalékkal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest;
  • ugyanebben az összehasonlításban a bevételek 36,8 százalékkal csökkentek;
  • a viszonylag sikeresnek mondható nyári időszakban, július–augusztus hónapokban, a tavalyihoz képest 26 százalékkal voltak kevesebben a látogatók;
  • ugyanebben az időszakban 20 százalékkal csökkentek a bevételek.

 

A felmérés eredménye szerint a fürdőket üzemeltető gazdasági társaságok 70 százaléka zár veszteséges évet, úgy, hogy 82 százalékuk már igénybe vett, vagy majd igénybe vesz még külső anyagi forrást. Csakhogy a fürdők döntő többségének helyi önkormányzat a tulajdonosa, amelyek még nagyobb települések esetén is nehezen teremtenek elő forrásokat.

Az elnöki prezentáció slide-jain szereplő számok magukért beszélnek

Fotó: turizmus.com

A fürdők szinte kilátástalan helyzete sötét jövőt fest a ma még viszonylag jól muzsikáló vidéki szállodáknak is, ugyanis a belföldi vendégéjszakák majd' 70 százalékát olyan települések szálláshelyei tudhatják magukénak, ahol turisztikailag releváns fürdő üzemel – idézett egy korábbi statisztikai adatot az elnök.

Boros László Attila úgy fogalmazott, hogy a tavasszal meghirdetett fürdővédelmi akciótervnek a legtöbb pontja érvényes ma is, azzal kiegészítve, hogy most már egy több milliárd forintos likviditási alap létrehozása is elkerülhetetlen. A lehetséges kormányzati intézkedésekről immár a nyári szezon számaival is frissített tényadatok birtokában kezdenek egyeztetéseket a kormány illetékeseivel.

De hogy ne csak a negatívumokról essen szó, az elnök jelezte, a Magyar Turisztikai Ügynökség intenzív támogatásával folytatott előzetes tárgyalások alapján, a közgyűlés második napján, szeptember 9-én egy modern fürdőüzemeltetési jogszabály-tervezettel szolgálnak majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ (korábban ÁNTSZ) munkatársai.

Az elnök utólag is köszönetet mondott azoknak a fürdőknek, amelyek saját videóklippel, vagy anyagiakkal támogatták a július utolsó, és augusztus első hetében gyakorlatilag a hazai lakosság egészéhez eljutó "Csobbanj itthon!" fürdőszövetségi kampányt, ami nagyban segítette a nyári eredményeket. Kiemelte azt is, hogy megszületett a furdo.hu oldal, amely a biztonságos fürdőzés lehetőségére hívja fel a figyelmet.