Budapesten tartják az Európai Történelmi Fürdővárosok közgyűlését

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2023. november 08. 15:40

Bükfürdőn, a Greenfield Hotel Golf & Spa-ban szakbizottsági ülésekkel és elnöki beszámolóval folytatták a Magyar Fürdőszövetség közgyűlését szerdán.

A november 7-én kezdődött közgyűlés moderátoraként Balogh Zoltán főtitkár köszöntötte a második napon megjelenteket, majd ismertette a november 8-i délelőtt programját. Először a szakbizottságok üléseztek, majd plenáris ülésen hangzott el az elnöki beszámoló.

Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára

Fotó: Hunka Erika

Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke elmondta, hogy a tavaszi közgyűlés óta két elnökségi ülést tartottak, amelyeken többek között megtárgyalták az október 25-i szakmai nap programját, kiértékelték a vízfelhasználással kapcsolatos kérdőív eredményét, továbbá értékelték a szezont, illetve a SZÉP-kártya-forgalom tapasztalatait.

A nyári szezonról szólva elmondta, hogy a magyarországi fürdőkben júniusban még némi csökkenést tapasztaltak a vendégszámban, azonban júliusban már elérték, augusztusban pedig meg is haladták a 2022. évi forgalmat.

A SZÉP-kártya-bevételekben a hazai fürdők 2023-ban 17 százalékkal meghaladták a 2022. évit, ami azonban reálértéken még így is csökkenést mutat a jegyárak növekedését figyelembe véve.

Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke

Fotó: Hunka Erika

A szövetség lobbitevékenységéről elhangzott többek között, hogy folyamatos az egyeztetés az MTÜ-vel, a kormányzattal és az NNK-val az "örökzöld" 37-es rendeletről az uszodamesterek és a fürdőüzemi gépészek képzésével kapcsolatban.

Kántás Zoltán beszélt arról is, hogy október 26-án személyes találkozón tárgyaltak V. Németh Zsolt államtitkárral az Energiaügyi Minisztériumban a fürdőágazat kitettségéről a közüzemi díjak tekintetében. Az elnök bizakodásának adott hangot annak a már beadott pályázatnak a kapcsán, amelyet a Nemzeti Együttműködési Alap hirdetett meg „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2024” címmel.

Beszámolója végén ismertette, hogy a szövetség milyen szakmai rendezvényeken vett részt, s milyen megjelenéseket generált a szakmai és a nagyközönségi sajtóban.

Borosné Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója

Fotó: Hunka Erika

A szakmai program folytatásaként a bizottságok tartottak beszámolót, majd Borosné Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója számolt be az Európai Történelmi Fürdővárosok Szövetségének november 30-án és december 1-jén esedékes budapesti közgyűléséről, annak előkészületeiről, valamint a budapesti Lumina Park és Lumina Christmas Park megnyitásáról.

A közgyűlés záróakkordjaként, a hagyományoknak megfelelően, új tagok felvételére került sor.