Először vehettek át minőségtanúsító oklevelet fürdők és gyógyhelyek

Szerző: Erős Zoltán - Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2023. november 07. 19:05

Köszöntőkkel és szakmai előadásokkal kezdődött meg kedden délután Bükfürdőn, a Greenfield Hotel Golf & Spa-ban a Magyar Fürdőszövetség kétnapos közgyűlése.

Még soha nem volt ekkora érdeklődés fürdőszövetségi közgyűlés iránt, állapította meg a rendezvény megnyitásakor Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő ügyvezető igazgatója. Az eseményre  242-en regisztráltak, s a korábbiaknál több   szakmai kiállító is kínálja termékeit, szolgáltatásait.

Kántás Zoltán a Magyar Fürdőszövetség elnöke

Fotó: Hunka Erika

Az elnök a turizmus állami irányítása és az önkormányzatok képviselői mellett külön köszöntötte Somogyi Gábort, a Szlovák Fürdőszövetség és Kurt Kaufmannt, az Osztrák Fürdőszövetség vezetőjét.

 

Bük a turizmust fejleszti

Németh Sándor, Bük polgármestere különlegesen fontosnak minősítette a közgyűlést, mivel a magyar fürdők komoly nehézségekkel találták szemben magukat a pandémia, majd az energiaválság miatt.

Bük a korábbi években a turizmusban megtermelt forintjait az iparterület fejlesztésére fordította, végül is az ebből származó jövedelem segítette ki a nehéz időszakban a települést, a város turizmusát. A turizmus szereplői és a város vezetői bíznak abban, hogy a világ rendje helyreáll, s hamarosan újra elérik a 2019-es rekordév eredményeit.

Németh Sándor, Bük polgármestere

Fotó: Hunka Erika

Nagy dolog az, hogy ma itt lehetünk Az elmúlt két és fél évben két olyan válsággal kellett szembenéznie az egész világnak, amelyből egy is sok lenne – hangoztatta köszöntőjében Vas vármegye főispánja. Vámos Zoltán gratulált a közgyűlés résztvevőinek ahhoz a munkához, amellyel sikerült átvészelniük a válságokat.

Arra jó volt az elmúlt időszak, hogy bebizonyítsa, ha akarjuk, akkor van elég erőnk, kitartásunk, kreativitásunk ahhoz, hogy a legnehezebb helyzeteket is át tudjuk vészelni. A magyar turisztika zászlóshajójaként a magyar fürdők most már előre tudnak nézni a jövőbe. Vas megyében a fürdő nem egy gazdasági kérdés, a fürdőkultúra az identitás része. A politika további is megadja az ágazatnak a támogatást, mert szükség van a fürdőkre –  fogalmazott Vámos Zoltán.

Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja

Fotó: Hunka Erika

 

Jövő tavasszal érkezik a 40 milliomodik vendég

Cziráki László, a házigazda Büki Gyógyfürdő Zrt. ügyvezetője elmondta többek között, hogy 1962 augusztusában adták át a fürdő első gyógyvizes medencéjét. Az azóta eltelt időben 14 hektárnyi ősfás területen fekvő, 34 medencés, több mint 5800 négyzetméteres vízfelülettel rendelkező  komplexummá fejlődött a Bükfürdő Thermal & Spa, amelynek szolgáltatási körét a gyógy-, strand- és élményfürdő, a modern szaunavilág, a wellnesscentrum, valamint az országosan elismert gyógyászati részleg gazdagítja. 2010-ben fogadták a 30 milliomodik vendéget, az idei vendégszám a múlt héten lépte át a félmilliós határt. Várhatóan a jövő év tavaszán köszönthetik majd a 40 milliomodik látogatót.

A büki gyógyfürdő 2024-ben kiemelten figyel majd gyógyászati szolgáltatásaira, a vendégek egészségmegőrző és rehabilitációs gyógyítási folyamataira, valamint az egészséges életmód népszerűsítésére. Cziráki László bízik abban, hogy a Magyar Fürdőszövetség felkarolja azt a javaslatukat: 2024 legyen az egészség éve a termálturizmusban. Kérte, hogy kezdeményezésükhöz országosan is csatlakozzanak a gyógyfürdők.

Cziráki László, a Büki Gyógyfürdő Zrt. ügyvezetője

Fotó: Hunka Erika

A Büki Gyógyfürdőről szólva az ügyvezető elmondta még, hogy nagyon elégedettek az év eddigi eredményeivel. 2023 várhatóan az elmúlt időszak legsikeresebb esztendeje lesz. Megteremtették a tervezett fejlesztések pénzügyi fedezetét, így optimistán tekintenek a jövőbe.

 

Tanúsított fürdők és gyógyhelyek

A turisztikai attrakciók (strandok 2 kategóriában, fürdők 3 kategóriában, gyógyhelyek, várak, kastélyok) 2023 év elején megkezdett minősítési folyamatában első ízben kaptak tanúsító oklevelet fürdők és gyógyhelyek.

A Magyarország kincsei védjegy használatára feljogosító oklevelet Liziczayné Kovács Zsófia, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület  ügyvezetője adta át a közgyűlés keretében az alábbi attrakcióknak:

  • Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő – élményfürdő 5*, gyógyfürdő 5*, wellnessfürdő 5*
  • Aquarius Nyíregyháza – élményfürdő 5*
  • Hajdúszoboszló, Hévíz, Gyula és Sárvár – gyógyhely kategóriában (nincs csillagozás)

 

(A Magyar Fürdőszövetség által, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben 2014 óta odaítélt Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszere (gyógy-, élmény- és wellnessfürdő, strand, valamint uszoda kategóriában) fokozatosan, kifutó rendszerben megszűnik, kivéve az uszoda kategóriában, amelyet az MTMT nem minősít – a szerk.)

Liziczayné Kovács Zsófia, az MTMT ügyvezetője (jobb szélen) a minősítő tanúsítványt átvevő fürdők és gyógyhelyek képviselőivel

Fotó: Hunka Erika

A közgyűlés szakmai előadásokkal folytatódott. Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója a hatékony adatfelhasználás lehetőségeiről beszélt. A délutáni programban a résztvevők hallhattak még előadást a felelős kútfúrás jogi hátteréről, a vízi csúszdák üzemeltetéséről, a költségcsökkentési lehetőségekről a vízi csúszdák karbantartásánál, valamint a fürdők üzemeltetési kockázatáról.

A szakmai program az asszertivitásról tartott pódiumbeszélgetéssel zárult.