Hagyományos marketinggel vagy közösségi médiával növelhető a fürdők népszerűsége?

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2023. október 25. 19:44

Milyen eszközökkel tudják növelni népszerűségüket és bevételeiket a hazai fürdők? Az érintettek egy szakmai nap keretében vitatták meg a kérdést.

A Magyar Fürdőkultúra Napjának (minden év októberének második szombatja) tiszteletére immáron harmadik alkalommal rendezett egynapos szakma konferenciát a Magyar Fürdőszövetség.

Czinege Szilvia (BGYH Zrt.), a szövetség marketing szakbizottságának elnöke volt a szakmai nap moderátora

Fotó: Magyar Fürdőszövetség - Hunka Erika

A kezdeményezés ugyan 2019-ben indult, de a pandémia miatt mindjárt 2020-ban és 2021-ben is ki kellett hagyni egy-egy évet – mondta köszöntőjében Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke, amikor, október 25-én, a budapesti Holiday Beach Hotel konferenciatermében megnyitotta az eseményt.

A szakmai konferencián a fürdők marketingjének kérdéskörét tárgyalták meg az ország minden részéről érkező fürdőüzemeltető szakemberek.

Kántás Zoltán köszöntötte a megjelenteket

Fotó: Magyar Fürdőszövetség - Hunka Erika

Magad uram, ha szolgád nincsen

Elsőként Gera Krisztián, a Gyomaendrődi Liget Fürdő ügyvezetője beszélt a kisebb fürdők marketinglehetőségeiről. Mottóként a „magad uram, ha szolgád nincsen” szólást választotta, s példaként, többek között megmutatta a saját maga által készített fotókat, s az azok apropóján írt Facebook-bejegyzéseit.

Az egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy „a verseny nem zárja ki, a siker viszont feltételezi az együttműködést", utalva arra, hogy egy fürdőnek, főleg egy kisebbnek, feltétlenül hasznos összefognia a település többi vállalkozójával. Példaként említette a Körös Pecsétgyűjtő akciót, amelynek keretében ajándék kupont kap a turista, ha tíz szolgáltató (éttermek, fürdő, cukrászda stb.) közül legalább hatot meglátogat, és ott pecsétet kap.

De fontosnak nevezte a proaktív kommunikációt is, példaként felhozva azt az esetet, amikor mentőhelikopter vitte kórházba az egyik dolgozójukat, de az esetnek semmi köze nem volt a fürdő üzemeltetéséhez, s a szenzációhajhász Facebook-bejegyzéseket megelőzve saját maguk posztoltak képet az akcióról, megjegyezve, hogy a kórházba szállított kollégájuk szerencsére jól van…

 

Nagy fürdők is összefoghatnak

Második előadóként a nagyobb fürdők marketingkampányairól beszélt Gyurókovicsné Koré Eszter, a Zalakarosi Fürdő képviseletében. Kiemelte a stratégiaalkotás fontosságát, ezen belül a célcsoport pontos meghatározását, illetve az ebből adódó esetleges módosítások körülírását. A social médiához kapcsolódó érdekes és hasznos ötletként mutatta be azt, hogy a fürdő egyik beltéri falára egy Márai Sándor-idézetet festettek fel, s ezzel akaratlanul is létrehoztak egy népszerű szelfipontot a látogatóiknak.

Berta Zsolt, mórahalmi turisztikai tanácsadó ugyancsak a nagy fürdők marketinglehetőségeiről beszélt.  A mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő példáján keresztül ő is kiemelte az együttműködés fontosságát, de nem csak a többi szolgáltatóval, hanem elméletileg konkurens fürdőkkel is. Mórahalmon ugyanis nemcsak a fürdő, az éttermek és az egyéb turisztikai attrakciók együttműködésére hoztak létre egy kedvezményeket biztosító kártyarendszert, hanem meghirdettek egy olyan, őszi akciót is, hogy aki belépőjegyet vásárol a fürdőbe, az kap egy 50%-os kedvezményre jogosító kupont, amelyet a közeli Makó Hagymatikum Gyógyfürdőjében válthat be, és viszont.

Haller Ferenc, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és a Sárvári Gyógyfürdő marketingvezetője a helyi, regionális és nemzeti turisztikai együttműködések fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy Sárváron nemcsak összefogják a szállodákat, a vendéglátóhelyeket, a történelmi látnivalókat, a sportolási lehetőségeket és a fürdőt, hanem a városi TDM-szervezet feladata a közös marketingmegjelenések (hagyományos és social media megjelenések, hírlevélküldés, imázsfilmek elkészítése, játékkampányok meghirdetése stb) koordinálása, megvalósítása, s nem utolsósorban a sarvar.hu oldal tartalommal feltöltése és működtetése.

Gondoskodnak többek között arról is, hogy a regionális együttműködés keretében jelen legyenek a Vas megyei turisztikai rendezvényeken, vagy pl. a régió attrakcióit felfűzzék egy, a kerékpárutat mutató térképen. A nemzeti együttműködés keretében pedig szakmai találkozókat, study tourokat és NTAK-kal kapcsolatos webináriumokat szerveznek.

 

Közösségi média nélkül nem megy

Forgács Mariann, a BeSocial képviselőjeként a közösségi média jelentőségéről tartott prezentációt. A Facebook, az Instagram, a TikTok, a Youtube, a Messenger, a Meta, a Google Search és a Demand Gen alapvető jellemzőit és felhasználhatóságát elemezve kiemelte, tudni kell, melyik célcsoporthoz akarunk szólni. Igaz ugyan, hogy szinte mindegyik platformon elérhetőek a különböző korosztályok, a felnőttkorba éppen csak belépő fiatalok, a Z generáció gyakorlatilag minden hagyományos médiát elvet, szinte csak a social platformokon tájékozódik, de ott is igyekszik elkerülni minden kereskedelmi reklámot. Ugyanakkor ez a generáció az elsősorban, amelyiket vásárlási döntéseikben influenszerek tudnak a leginkább befolyásolni.

Az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy nagyon fontos a kommentek követése, illetve azokra reakciók megjelentetése, valamint, hogy a fürdők használják bátran a látogatók által feltöltött tartalmakat, elsősorban fotókat.

 

Kríziskommunikáció a munkahelyen

A délelőtt utolsó előadójaként Borosné Szűts Ildikó, a BGYH Zrt. vezérigazgatója beszélt a kríziskommunikációról.

A délelőtt időrendben utolsó előadóját is telt ház hallgatta végig

Fotó: Magyar Fürdőszövetség - Hunka Erika

Kiemelte, hogy meg kell különböztetni a kemény, általunk nem befolyásolható krízishelyzeteket (háború, járvány, gazdasági válság, természeti katasztrófa stb.) és az ún. puha kríziseket (sztrájk, pereskedés, helyi fertőzés stb.) Ha az utóbbiak némelyike könnyebben kezelhetőnek, sőt előre láthatónak is tűnik, ezek kezelésénél is perdöntő a belső kommunikáció, a munkatársak tájékoztatása, a felelősségi körök pontos tudatosítása, a vezetők felkészítése a külső kommunikációra. Legalább ilyen fontos, hogy a vezetők és munkatársak érezzék a hovatartozás (a céghez tartozás) fontosságát és biztonságát.A szakmai nap a délután folyamán a délelőtti előadások tartalmi kérdéseinek megvitatásával telt műhelymunka keretében, több munkacsoportban.