Magasabb árak mellett is rekordot döntött a budapesti turizmus

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 27. 19:10

Egyértelműen drágább lett, mégis szép eredményeknek örülhet és az előttünk álló időszakban is izgalmas lehetőségekkel várja a látogatókat a 150 éves Budapest –emelték ki a Turizmus Világnapjára időzített Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésén elhangzott prezentációkban.

Budapest az idei évben a 2019-es rekordévnél jobb számokat produkált, a vendégszám (2,7 millió) 200 ezer fővel haladja meg az előző év azonos időszakában mértet – emelte ki prezentációjának elején Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója.

A főváros egyértelműen elkezdett drágulni és vendégköre is átalakul – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy a jelenségre a városnak és a szektornak meg kell találnia a válaszokat, hiszen korábban a versenyelőnyét elsősorban megfizethetőségének köszönhette Budapest.

Faix Csaba beszámol az idei forgalomról

Fotó: Pelikán János / kepszerk.hu

A Budapest Brand számai kifejezetten jók, a Budapest Kártyák értékesítése időarányosan 30 százalékkal haladta meg a terveket. Több tanulmányt végeztek a városkártya hatékonyságának növelése érdekében, a cél, hogy minél több turistát vezessenek az attrakciókhoz. A Turizmus Világnapja kapcsán a szervezet 24 attrakció látogatását tette lehetővé kedvezményesen.

 

Eseményekkel az eredményekért

A jó szezonhoz kellettek azok a nagy események, melyeknek a Budapest Brand is igyekezett részesévé válni – folytatta Faix Csaba. A Forma-1 időszakában utazási kedvezményt emeltek be a Budapest Kártyába, mely ingyenessé tette a tömegközlekedéssel való kijutást a Hungaroringre. Együttműködésük a Sziget Fesztivállal nagy múltra tekint vissza, a stratégiai cél a fesztiválozók becsalogatása a belvárosba, az itteni attrakciók megmutatása. Az atlétikai vb során azt akarták éreztetni, hogy szívesen látja az eseményt a város, a zászlózással, az installációikkal és a kommunikációban erre koncentráltak.A szolgáltatók számíthatnak rá, hogy Budapest ismét ünnepi fénybe öltözik, érdemes lesz kilátogatni a Városháza térre, idén is megrendezik a karácsonyi vásárt a bazilika előtt és a Vörösmarty téren egyaránt – mondta.

A Budapesti Kerekasztal résztvevői

Fotó:  Pelikán János / kepszerk.hu

A város születésnapja alkalmából november 17-én egész napos programokkal készülnek. A következő Budapesti Tavaszi Fesztiválnak is megvan már az időpontja, az eseménysorozatot 2024. április 29. és május 12. között tartják.

 

Örülnek is, meg nem is a Sziget szervezői

Sikeres volt-e a sziget? – a kérdést Kádár Tamásnak, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. cégvezetőjének tette fel Faix Csaba az eseményen.

„Üzletileg kevéssé volt sikeres az idei év, ennek oka, hogy fő termékünkből, a hatnapos bérletből lényegesen kevesebbet vásároltak, mint korábban" – magyarázta a szakember. Ugyanakkor pozitív, hogy a dekorációba, higiéniába, vendégélménybe rengeteget invesztáltak és ez máris látható eredményeket hozott: soha annyi jegyet nem adtak el, mint a fesztivál után indított 8 órás jegyakció keretében.

Kádár Tamás beszél a Sziget idei eredményeiről

Fotó: Pelikán János / kepszerk.hu

A visszaesés elsődleges okaként Kádár Tamás az árak emelkedését említette. A repülőjegyek drágulása a célközönség számára fájdalmas szintet ért el, az utazás, a jegyvásárlás és az itt-tartózkodás költsége összességében 40-50 százalékkal lett több, mint a Covid előtti időszakban, ami nagyon komoly gátnak tűnik. Jelenleg kombinált, vonatos és autóbuszos utazási csomagokon dolgoznak, mely orvosolhatja ezt a problémát.

A szakember véleménye szerint a Sziget jegyárai egész Európában versenyképesek, a fogyasztás, elsősorban az ételek árai voltak drágák. „A problémával foglalkozni kell, ezért dolgozunk a budget food termék kiterjesztésén" – tette hozzá.

420 ezer vendégüknek valamivel kevesebb, mint a fele volt külföldi, de a sok napijegy miatt lényegesen több magyar vendég lépett be a fesztiválra. A külföldi vendégek száma 20-30 ezer fővel lett kevesebb, mint korábban.

Kádár szerint kezelendő jelenség az átlagéletkor növekedése is. A most bevezetett U21-es jeggyel fiatal, évekig visszajáró látogatókat kívánnak bevonzani.

 

Két fényparkkal készül a télre a BGYH

Hogy milyen évet zár és miként várja a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. a telet, arról Szűts Ildikó vezérigazgató számolt be a hallgatóságnak. (A nyári szezont egy külön sajtótájékoztatón is értékelték ma, a számokról részletesen ebben a cikkünkben írtunk.)

Budapest drágulásához a BGYH létesítményei is hozzájárultak azzal, hogy a történelmi fürdők belépőjegyárait az európai versenytársak minimumárához igazították – emelte ki, hozzátéve, hogy a lépés az eredményeken is meglátszott és szükséges volt a megfelelő színvonalú szolgáltatások biztosításához.

Az őszi attrakciókkal kapcsolatban szó esett a Lumina Park Palatinusról és az idén debütáló, a Római Strandon létrehozott Christmas Village-ről. A Rác Fürdő felújítása mellett Szűts Ildikó egy újabb örömhírt jelentett be: tízéves tagság után először rendezhetik meg az Európai Történelmi Fürdővárosok Szövetségének (EHTTA) közgyűlését Budapesten, az eseményre november 30 és december 1 között kerül sor.

 

Hét magyar vállalkozó a fenntarthatóságot célzó projektben

A Tourban Európai Uniós COSME projekt eredményeiről számolt be a hallgatóságnak Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára. A projektben 7 ország 60 kkv-ja vett részt, köztük 7 magyar vállalkozás.

A négy témakör magában foglaló projekt végeredményként európai mozgalom született a városi területek fenntarthatóságáért, a projekt így hozzájárulhat Budapest fenntartható desztinációvá fejlesztéséhez. „Sok jó gyakorlat született és hasznos kapcsolatok épültek ki" – emelte ki a főtitkár, aki az eredmények felhasználásáról is beszámolt. Két kiadvány is készült, az egyik válogatás a jó gyakorlatokból, a másik városonként szemezget a rendelkezésre álló fenntartható megoldásokról.

 

Itt a digitális Budapest Kártya

Régi adósságot törlesztve digitálissá tették a Budapest Kártyát, a 72 órás Budapest e-Xplorer Card pilot projektje októberben indul – jelentette be Faix Csaba az eseményt záró kártyapartner-találkozón. Az új termék magában foglalja a Hop-on Hop-off turistabuszok, valamint a dunai sétahajók térítésmentes használatát is.

Örömteli fejlemény, hogy a Budapest Kártya felhasználói között megjelentek a fiatalok, a vásárlások fele a 35 év alatti korosztályhoz köthető, és mindössze egynegyedük 46 év feletti.

(Nyitókép: 123rf.com)