Zöld utat kapott a Rác fürdő rekonstrukciója

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 27. 18:56

Budapest Főváros Közgyűlése 2023. szeptember 27-én határozott a 15 éve bezárt történelmi Rác fürdő rekonstrukciójáról: a Turizmus Világnapján meghozott döntés alapján indulhat a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGyH Zrt.) 2021-ben árverésen, 5,088 milliárdos kikiáltási áron szerezte meg az akkor már több mint tíz éve bezárt, hányatott sorsú Rác fürdőt és a mellette épült, soha át nem adott, 2070 négyzetméteres szállodát.

A Turizmus Világnapján a Széchenyi fürdő Pálmaházában tartott sajtótájékoztatón Borosné Szűts Ildikó, a Budapest BGyH Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a fővárosi fürdőtársaság a megvásárlást követően kritikus állapotban vehette birtokba a komplexumot.

A belső terek penészesek, dohosak, az egészségre veszélyes mértékben szennyezettek voltak, emiatt nulladik lépésként a biztonságos munkavégzés feltételeit kellett megteremteni, azaz a teljes terület penész- és gombamentesítésére volt szükség.

A BGyH Zrt. kritikus állapotban vette át a fürdőt

Fotó: Pataki Tamás

Ezután lehetett megkezdeni a felújítás előkészítését, az ehhez szükséges munkálatokat, vagyis a több éven át gazdátlanul álló, erősen leromlott állagú épület állapotfelmérését, állagmegóvását, a kezelhetetlen anyagok kibontását és elszállítását.

 

2025 tavaszán megnyithat a fürdő

A fürdőtársaság vezérigazgatója elmondta, hogy az átvétel után a Rác fürdő épületének műszaki állapotát a 2010-es készültség 40 százalékára becsülték a szakértők.

Mivel az elmúlt közel másfél évtizedben a műszaki szabványok is jelentősen megváltoztak, az állapotfelmérés után a fürdőépület újratervezésére volt szükség.

Erre a munkára – szerzői jogára tekintettel, kizárólagos jogosultsággal – a Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. kapott megbízást egy hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás lebonyolításával. 2023. július közepére a cég elkészítette a fürdő épületrész rekonstrukciójának terveit. Ez alapján lehet összeállítani a kivitelezői közbeszerzési pályázat indításához szükséges költségtervet.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az előzetes becslések szerint a beruházás mintegy 5,5 milliárd forintba kerülhet, és a fürdő európai mércével mért történelmi jelentőségét is figyelembe véve a megtérülés ideje 9-11 év lehet. Szűts Ildikó hozzátette, hogy az előzetes tervek alapján 2025 tavaszán szeretnék megnyitni a fürdőt, illetve – mivel az Ybl csarnok és a török fürdő viszonylag jó állapotban vannak – a korábbi részleges megnyitás is elképzelhető.

A társaság vezérigazgatója kiemelte, hogy a Rác fürdő előéletét kísérő anomáliák miatt különösen fontosnak tartják az építés-felújítás transzparenciáját, ezért októberre „lakógyűlést" hívnak össze az épületbe, és bemutatják a beruházással kapcsolatos részleteket.

A Rác fürdő mellé szálloda is épült, ennek hasznosítására új pályázatot ír ki a főváros

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Zöld út a kivitelezésre

A fürdővállalat 2023. szeptember 27-én rendezett sajtótájékoztatóján mindez még feltételes módban hangzott el. Ugyanezen a napon Budapest Főváros Közgyűlése úgy határozott, hogy indulhat a közbeszerzési eljárás a Rác fürdő kivitelezőjének kiválasztására, így a hányatott sorsú történelmi fürdő rekonstrukciója zöld utat kapott.

 

A hotel hasznosítása

A Rác Hotel műszaki állapotának felmérését az eredeti terveket készítő Geon Építész Stúdió és Mérnöki Iroda Kft. végezte. Ez a dokumentáció lett az alapja a hotel hasznosítására kiírt pályázatnak. Párhuzamosan két pályázati kiírás futott: az egyik egy hosszú távra szóló bérleti konstrukcióra, a másik a hotel épületének értékesítésére.

Az év elején meghirdetett pályázatok eredménytelenül zárultak, ezért ez év októberében új pályázati kör indulhat, kedvezőbb feltételekkel. Eredményes pályázati eljárás esetén a győztesről a Főváros Közgyűlése határoz.