Darules és Márton-napi vadludászat a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Forrás: MTI

 2019. október 30. 12:26

Novemberben minden hétvégén darulesre várja a természet kedvelőit a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága, amely szezonzáró szakvezetéses túrát is szervez a szarvasi állatparkban, és Márton-napi programmal is kedveskedik a családoknak.

Novemberben minden szombaton, azaz 2-án, 9-én, 16-án, 23-án és 30-án 14.30-kor kezdődik a darules a kardoskúti Fehértónál, ahol napnyugtáig lehet megnézni az éjszakázóhelyre behúzó darvakat és nagy lilikeket.

A darvak esti behúzása az éjszakázóhelyre igen látványos.

Mielőtt a tóra leszállnának, előbb annak 3-5 kilométeres körzetében, előgyülekező-helyeken csoportosulnak. Amikor már majdnem teljesen besötétedik, egyszerre több ezer daru hangos krúgatásokkal behúz a tóra.

A madarak egészen az első kemény hidegekig, illetve addig maradnak Magyarországon, amíg táplálékot találnak a környező kukoricatáblákon.

November 3-án, vasárnap délelőtt Szunnyad a park címmel szezonzáró szakvezetéses túrát tartanak Szarvason a Körösvölgyi Állatparkban.

Megfigyelhető lesz a dámszarvas bika barcogása, amelyet olykor még megtör az állatpark gímszarvas "királyának" bőgése. Boróka és Liza, a park rókái már téli bundát öltöttek, ahogy az európai bölények is elkezdték növeszteni a vastag, téli szőrzetet - olvasható a programajánlóban.

A darvak esti behúzása mindig igen látványos

Fotó: Pexels.com

November 9-én, szombaton Márton-napi kézműves foglalkozásokat és egy Sinka István életéről szóló előadást szerveznek a Bihari Madárvártán. Ugyaninnen indul szakvezetéses túra, amely során a vadludakat lehet megfigyelni 10 és 12 óra között, amikor a környező falvakból visszatérnek inni és pihenni a Begécsi- vagy az Ugrai-halastavakra.

Idén a meleg ősz miatt később kezdtek beáramlani a területre az északon költő vadludak. Első csapataik október 20-a körül, mintegy háromhetes késéssel jelentek meg. A vadludak legnagyobb tömegét a nagy lilikek alkotják, melyekből október végén 4-5 ezer példányt figyeltek meg a nemzeti park területén. A várható lehűléssel számuk november elején jelentősen megnövekszik. Emellett mintegy 2000-2500 nyári lúd is tartózkodik a térségben, és 15-20 rétisast is láttak a természetvédelmi szakemberek a tavak környékén.

November utolsó hétvégéjén közös adventi készülődés és játszóház lesz Biharugrán.

Részletes információk a www.kmnp.hu oldalon olvashatók.

Kapcsolódó cikkek